Tekstilciler Anadolu’ya gitsin, İstanbul moda ve tasarım merkezi olsun

Güncelleme Tarihi:

Tekstilciler Anadolu’ya gitsin, İstanbul moda ve tasarım merkezi olsun
Oluşturulma Tarihi: Ocak 14, 2006 00:00

Uzakdoğu ülkeleriyle rekabetten çıkış yolu arayan Türk tekstil ve konfeksiyon sektörünün, 2007-2013 yılları arasında bir yeniden yapılanma dönemine gireceği öngörüldü.

Devlet Planlama Teşkilatı’nın (DPT) hazırladığı 9. Kalkınma Planı’nın Tekstil, Deri ve Hazırgiyim İhtisas Komisyonu Başkanlığı’nı yürüten TÜBİTAK Tekstil Araştırma Merkezi (TAM) Müdürü Prof. Dr. Işık Tarakçıoğlu, yaptığı açıklamada, Türk tekstilinin aynı anlayışla devam ettiği takdirde, felaket senaryosuyla karşı karşıya kalacağını öne sürdü.

SEKTÖRÜN GELECEĞİ TEHLİKEDE

Nisan ayında TBMM’ye sevk edilmesi planlanan 9. Kalkınma Planı için yapılan araştırma çalışmaları sonucu hazırlanan raporun, tekstil ve konfeksiyon sektörü için kurtuluş reçeteleri içerdiğini dile getiren Tarakçıoğlu, ithalatı hızla artan sektörün geleceğinin tehlikede olduğunu söyledi. 15 AB ülkesinin 1970’li yıllarda yaptığı dönüşümün benzerini, 2007-2015 yılları arası için öngördüklerini belirten Tarakçıoğlu, yeniden yapılanma planına göre, halen orta ve orta üst kalitede üretim yapan sektörün üst sınıf, yüksek kalitede moda, marka ürünlerinden oluşan bir yapıya dönüşeceğini kaydeden Tarakçıoğlu, şöyle konuştu:

TAŞINMA TEŞVİK EDİLMELİ

"Gerçekleştirilecek yapısal değişim sayesinde üretimde ve ürünlerde sağlanacak gelişmelerin sonucu tekstil hacimsel olarak biraz küçülürken, cirosu artacaktır. Yani daha az üretimle daha yüksek katma değer sağlayacaktır. Geri kalan illerde yeni tesislerin kurulması değil, İstanbul ve İzmir’deki tesislerin Anadolu’ya taşınması teşvik edilmelidir. Anadolu’da belirlenen 8-10 merkeze taşınma teşvik edilmelidir. İstanbul, yönetim, tasarım, pazarlama ve satış gibi konularda uzmanlaşarak bir moda merkezi haline gelmelidir. Seçilecek yeni bölgelere, 49 ile sağlanan teşvikler sunularak geliştirilmesi gerekmektedir."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!