Tekstil iş kolunda grev ve lokavt kapıda

Güncelleme Tarihi:

Tekstil iş kolunda grev ve lokavt kapıda
Oluşturulma Tarihi: Ocak 11, 1999 00:00

Haberin Devamı

Tekstil sektöründe çalışan yaklaşık 70 bin kişiyi temsil eden Türk-İş'e bağlı teksif sendikasının aldığı grev kararı yarın hayata geçiyor. Grevin başlaması durumunda, Türkiye Tekstil İşverenleri Sendikası da 15 Ocak tarihi itibarıyla lokavt kararını uygulayacak.

Türkiye Tekstil İşverenleri Sendikası ile Türk-İş'e bağlı Teksif arasında 6 aydır süren ve işçi tarafının grev, işverenin ise lokavt kararı aldığı ücret görüşmelerinde taraflar dün son kez biraraya geldi.

MERAL'İN ARACILIĞI

Türkiye Tekstil İşverenleri Sendikası ile Türk-İş'e bağlı Teksif Sendikası arasında 70 bin işçiyi kapsayan ücret görüşmelerinde grev ve lokavt kararları uygulanmadan önce ilk sürpriz toplantı cuma akşamı gerçekleştirilmişti. Aynı gün Türk-İş Başkanı Bayram Meral de müzakerelerin yapıldığı işveren sendikasına sürpriz bir ziyarette bulunmuştu. Ziyaret esnasında gazetecilere ortak açıklamalarda bulunan Bayram Meral ve Tekstil İşverenleri Sendikası Başkanı Halit Narin tekstil sektörünün genel sorunlarından bahsederek karşılıklı

olarak grev sürecine girilmeden anlaşmak istediklerini belirtmişlerdi. Önceki gün saatler süren toplantı da anlaşmazlıkla sonuçlanınca, her iki taraf konuyu yeniden görüşmek için dün son kez biraraya geldiler.

Önceki günkü toplantıda Halit Narin işçi ve işvereni birlikte ele aldıklarını, birini diğerinin önüne koymadıklarını ancak içinde bulunulan şartlarda diğer sektörlerde yapılan toplu sözleşmelerde verilen zam oranlarının üzerine çıkamayacaklarını söylemişti.

Sözleşme imzalanmaması halinde grev ve lokavtın kaçınılmaz olduğunu söyleyen Narin, şu anda sektörde çıplak ücretin 72 milyon lira olduğunu ve kendilerinin getirdiği önerilerle bu miktarı 94 milyona çıkarttıklarını iddia etmişti. Teksif Sendikası Başkanı Zeki Polat da işçi ücretleri konusunda Narin'in ifade ettiği rakamların doğru olmadığını belirterek, altı aydır devam eden müzakerelerde işverene önerdikleri zam konusunda ciddi olduklarını ancak grevin çare olmadığını kendilerinin de bildiğini ve görüşmelere devam edeceklerini kaydetmişti.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!