Teknoloji devi Japonya’da borsanın bilgisayarı durdu, dünyayı da vurdu

Güncelleme Tarihi:

Teknoloji devi Japonya’da borsanın bilgisayarı durdu, dünyayı da vurdu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 19, 2006 00:00

33 yaşındaki Japon girişimci Takafumi Horie’nin kurduğu Livedoor adlı teknoloji şirketinin yatırımcıyı yanılttığı iddiaları, Tokyo Borsası’nda bilgisayar sisteminin tarihinde 2’nci kez durmasına neden oldu. Bilgisayar sistemi gelen yoğun satış emirleri karşısında çaresiz kaldı. Tokyo Borsası’ndaki düşüş, dünya borsalarını da etkiledi.

YENİ yıla hızlı yükselişle giren İMKB dahil uluslararası menkul kıymet borsaları, dün dünyanın ikinci büyük borsası konumundaki Tokyo’da yaşanan sert düşüşlerle sarsıldı. Son dönemde hızlı çıkışları ile dikkat çeken ve 11 bin puanlardan kısa sürede 16 bin puan seviyelerine tırmanan Tokyo Borsası’nın göstergesi Nikkei 225 Endeksi’nde, dün son günlerin en sert düşüşü yaşandı. Livedoor adlı internet şirketinin, yatırımcıyı yanlış bilgilendirdiği gerekçesiyle ofis ve bilgisayar kayıtlarının, üç gün önce mali denetim ekiplerince basılarak didik didik edilmesi, Tokyo Borsası’nda hafta başında satış dalgasını başlatmıştı.

DEVİ UTANDIRAN GELİŞME:

Livedoor skandalı ile ilgili olarak devam eden kaygıların yanısıra dün bir de ürettiği yüksek teknolojili ürünlerle isim yapan dünya teknoloji devi ülkenin borsasında, aşırı yüklenme nedeniyle bilgisayarlar çöktü ve işlemler durdu. Tokyo Borsası’nda işlemler, dün bilgisayar sistemlerinin taşıyabildiği maksimum emir limiti olan 4 milyonu aşınca durdu. Tokyo Borsası’nda işlemler, daha önce ilk kez geçen yıl kasım ayı başında, sistem yenileme çalışmaları sırasında meydana gelen teknik bir hata yüzünden durdurulmuştu. Bu arızanın ardından, geçen aralık ayında da yine bir aracı kurum çalışanın limiti aşacak şekilde yanlış bir emir girmesi ile meydana gelen bilgisayar hatası, Tokyo Borsası’nın geçen ay başkanını değiştirmesi ile sonuçlanmıştı. Yeni borsa yönetimi, Tokyo Borsası’nda işlemlerin süresinin bugün de kısaltılabileceğini bildirdi.

LIVEDOOR’A BASKIN:

Tokyo’da mali mali müfettişler, üç gün önce 33 yaşındaki Takafumi Horie’nin sahibi olduğu Livedoor’u, şirketin hisse senedi fiyatlarında yanlış bilgiler aktararak manipulasyon yaptığı gerekçesiyle basmıştı. Livedoor’un kurucusu Horie, 2000 yılından bu yana 20 şirket satın almış, geçen yıl da Japonya’nın en büyük yayıncı kuruluşu Fuji TV’nin bir bölümünü de almak için bazı girişimlerde bulunmuştu.

KAYIP YÜZDE 2.9:

Tokyo Borsası’nda Livedoor skandalının ardından dün yaşanan teknik sorunlar ve ABD’li bilişim şirketi Intel’in haya kırıklığı yaratan 9 aylık bilanço sonuçları, Livedoor ile başlayan teknik hisselerdeki satışları körükledi. Intel’in ardından Tokyo Electron ve Toshiba gibi teknoloji hisselerinde de dün sert düşüşler gözlendi. Nikkei Endeksi, günü yaklaşık yüzde 2.9 kayıpla 15 bin 341 puandan tamamladı. Dünkü sert düşüşle birlikte Tokyo borsasında hisselerin değerinde hafta başından bu yana yaklaşık 300 milyon dolarlık bir erime meydana geldi.

AVRUPA BORSALARI DA DÜŞTÜ:

Japon borsası yatırımcıların teknolojik hisselerden kaçışı ile hızlanan satışların ardından yaklaşık yüzde 3 kayıpla günü kapatırken Avrupa borsaları da tokyo’daki gelişmelerden olumsuz etkilendi. Londra Borsası’nda endeks, Japon etkisi ile öğle saatlerinde 53 puan kayıpla 5 bin 645 puana geriledi. Alman ve Fransız borsalarında da küçük çaplı düşüşler dikkat çekti. Uzmanlar, Avrupa borsalarında yaşanan düşüşü yeni yılda bir süredir beklenen düzeltme hareketinin başlangıcı olarak nitelendiriyorlar.

Tokyo Borsası bilgisayarı yoğun işleme dayanamadı

TOKYO Borsası’nda işlemler, bilgisayarların çökmesi sonucu durdu. Yoğun emir girişlerinin etkisiyle aşırı yüklenen bilgisayarlardan ikisi, fazla yükü taşıyamadığı için çöktü. Borsa’nın kapanmasına 20 dakika kala yaşanan bu çöküşün ardından işlemler durdu. Bunun üzerine çok kısa süre kaldığı için borsa işlemlere erken kapatıldı. Ancak uzmanlar dünyanın ikinci büyük borsasında üstelik de teknolojinin beşiği sayılan bir ülkede böyle bir sorunun yaşanmasının japonya adına kötü bir sınav olduğuna dikkat çekiyorlar. Hatta Tokyo Borsası’nda faaliyet gösteren aracı kurum yöneticileri, bu gelişmeyi, "high-tech Japonya nereye gitti? Bu, Japonya için utanç verici" yorumlarını yapıyor. 28 milyar dolarlık Daiwa SB Yatırım Fonu’nun yöneticisi Koichi Ogawa, "Tokyo Borsası ile ilgili olarak benim fikrim, çok olumsuz. Bu tür bir şey, New York Borsası’nda veya hatta Asya’nın diğer borsalarında bile olmaz" diye eleştirdi.
Petrol fiyatları 67 dolara çıktı

İRAN
ve Nijerya endişeleri ile petrolde başlayan yükseliş dün de sürdü. Önceki gün 65 dolar sınırına dayanan brent petrolün varili dün Londra Borsası’nda bu kez 66 dolara dayandı. New York Borsası’nda da Teksas petrolünün varili 67 dolar sınırında işlem görüyor. Uzmanlar, önümüzdeki günlerde 70 dolara kadar çıkabileceğine dikkat çekiyorlar.

Japonya ve petrol korkusu İMKB’yi rekordan döndürdü

JAPONYA’
dan başlayıp, Asya ve Avrupa borsalarına yayılan satış dalgası, dün İstanbul Menkul Kıymetbler Borsası’nı da vurdu. Yabancı kaynaklı para girişiyle yıl başından beri gerçekleşen yedi işlem gününün altısında rekor üstüne rekor kıran İMKB’de, uluslararası borsalardaki düşüş de bahane edilerek dün sert sayılabilecek kár satışları yaşandı. Yükselen petrol fiyatları ve tüm global borsalardaki değer kayıplarının bizim borsada da satışları hızlandırdığı gözlendi. İMKB 100 endeksi günü 42 bin 622 puandan tamamladı. Gün içinde en düşük 42 bin 160 puana kadar gerileyen endeks, gün sonunda yüzde 3.3 kayıpla, 42 bin 451 puandan kapandı. Bankacılık sektörü önderliğinde önceki dün 44 bin 76 puana çıkarak rekor kıran borsa endeksi, dün de yine banka hisselerinni öncülüğünde hızlı gerilemesi dikkat çeken gelişme oldu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!