TEKEL'e ISO:9001-2000 kalite yönetim belgesi

Güncelleme Tarihi:

TEKELe ISO:9001-2000 kalite yönetim belgesi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 09, 2007 14:15

TEKEL Genel Müdürü Fahri Arıkan, TEKEL'de atılan yeni adımlar sayesinde, sigara bölümünde 267 milyon YTL faaliyet zararından 199 milyon YTL faaliyet karına geçildiğini bildirdi.

Haberin Devamı

TEKEL Genel Müdürlüğü, “TS EN ISO 9001:2000 Kalite Yönetim Sistemi” sertifikasını almaya hak kazandı.
Arıkan, konuya ilişkin düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, birkaç yıldan beri varlığını idame ettirme mücadelesinde olan TEKEL'in 2002 yılından bu yana sektörde düzenleyici ve denetleyici konumdan çıkarak, pazar oyuncularından biri haline geldiğini vurguladı.

TEKEL'in kamu kuruluşu olma özelliğinin değişmemesi nedeniyle her zaman rakiplerinden daha fazla bağlayıcı kurallarla karşı karşıya kaldığını, sektördeki rekabete aynı hız ve esneklikte cevap veremediğini ifade eden Arıkan, bu durumun gerek karlılık, gerekse pazar payı anlamında olumsuz sonuçlarla karşılaşılmasına neden olduğunu söyledi.
Son iki yıl içinde yaşanan yönetim değişikliği ile birlikte zihniyet değişimi de geçiren TEKEL'in bu durumun bir kader olmadığını gösterir bir takım atılımlar içine girdiğini dile getiren Arıkan, Tekel'deki bu değişikliğin ISO:9001-2000 Kalite Yönetim Sistemi Belgesi ile tescillendiğini kaydetti.

Haberin Devamı

Piyasa araştırmalarının birçoğunda, devlet kuruluşlarının ürettikleri mal ve hizmetlerin özel sektöre nazaran daha niteliksiz olduğu şeklinde bir sonuçla karşılaşıldığına dikkat çeken Arıkan, bunun TEKEL için de böyle algılandığını, hatta sektördeki rakiplerinin de pazar payına ilişkin yorum ve değerlendirmelerinde zaman zaman bu ön yargıyı ön plana çıkardığını anlattı.

KALİTE ÖN YARGISI

TEKEL'in son iki yıllık çabalarına işaret ederek kaliteye önem verdiklerinin altını çizdiklerini belirten Arıkan, “Maalesef bu ön yargıyı kırmak mümkün olmamıştır. Hatta bu yargı, o kadar ileriye gitmiştir ki rakiplerimizin ürünleri ile ilgili olarak ortaya çıkan birçok şikayet de bizim ürünümüz zannıyla bize yöneltilmiştir” dedi.

Arıkan, 2005 yılında başlayan çalışmaların geçen yıl doruk noktasına ulaştığını ve bunun karşılığının alınmaya başlandığını vurgulayarak, şöyle devam etti:
“Öncelikle tüm ürünlerimizin harman yapıları gözden geçirilmiş, oryantal ve blended tüm sigaralarda yasal olarak belirlenen nikotin, zifir ve karbonmonoksit düzeylerine çekilmiştir. Bu, özellikle sadık Tekel içicisi olan oryantal sigara içicilerinde bir bozulma olarak algılanmasına rağmen, bu bir bozulma değil tam tersine yasalar tarafından belirlenen sağlık normlarına uyumun bir sonucudur. 2006 yılı başından itibaren zorunlu olan uyarılı paketler 2005 yılı sonu gelmeden TEKEL tarafından hazırlanarak piyasaya verilir hale gelmiştir. Bütün bunlar bizim kalite ve standarda verdiğimiz önemin bir sonucudur.”

TEKEL, ZARARDAN KARA GEÇTİ

Bütün bunların, kamuoyunda özelleştirme hazırlığının bir parçasıymış gibi algınlanan “belli markaların sadece belli fabrikalarda üretilmesi” uygulamasının da aslında üretimde standart ve kalitenin devamlılığını sağlamaya yönelik bir karar olduğunu belirten Arıkan, tarımsal ham madde olan tütünün zamanla fermante olduğundan bir sigaranın üretildiği fabrikanın, hatta üretim hattının sahip olduğu teknoloji, yaşı, bulunduğu coğrafyanın iklimsel özellikleri gibi değişkenlerin içim tadını ve zevkini etkilediğini anlattı.

Haberin Devamı

Arıkan, mamulde çok sık yaşanan değişimlerin tüketici beklentilerini ve tercihlerini de olumsuz etkilediği için böyle bir karar alındığını söyledi.
Başta Ballıca ve Tokat fabrikalarında olmak üzere üretim ve paketleme hatlarında en son teknolojiye sahip yatırımlar yapıldığını, İstanbul fabrikasına ilişkin modernizasyon çalışmalarının da en kısa zamanda realize edileceğini kaydeden Arıkan, yatırımların, kalitede üst seviyelere çıkma ve bunu devam ettirme arzularının en belirgin göstergesi olduğunu söyledi.

Atılan yeni adımlar sayesinde sigara bölümünde 267 milyon YTL faaliyet zararından 199 milyon YTL faaliyet karına geçildiğini bildiren Arıkan, şöyle devam etti:
“Pazar payı, 2002 ve 2003 yıllarının çok altında olmasına rağmen daha fazla faaliyet karı elde edilmiştir. Yıllardan beri her yıl ortalama yüzde 8 ile yüzde 10 düşen pazar payı, 2006 yılında sadece yüzde 1 azalmıştır. Ancak şu görülmüştür ki pazar payı kaybı bir kader değildir. Pazar payı, artık sektörde ve ülkedeki ekonomik dinamiklere bağlı olarak değişebilen bir göstergedir. Bugüne kadar aslında fiilen yürütmüş olduğumuz bu çalışmaların ve kalite güvencesinin bizlerden sonraki yönetimlere ve kuşaklara aktarılmasını teminen bunu bir belgeye bağlanmasını arzu ettik ve 2006 yılı sonuna doğru başlattığımız çalışmaların neticesini alacağız.”

GEÇEN YIL YÜZDE 37,5 PAZAR PAYI ELDE EDİLDİ

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Arıkan, kendisinin sigara kullanıp kullanmadığına ilişkin bir soru üzerine, sigara kullanmadığını, sigara içilmesini onaylamadığını, ancak toplumun talebine cevap vermek gerektiğini, dolayısıyla TEKEL'in ihtiyaca cevap verdiğini, sigarayı teşvik ve tasvip etme amacının olmadığını ifade etti.

Haberin Devamı

TEKEL'in pazar payı kaybetmesine rağmen, faaliyet karının artmasında maliyette yaptıkları yeniliklerin etkili olduğunu anlatan Arıkan, ürün fiyatlandırmasında faaliyet karını geriye atmadıklarını, iyi bir fiyatlandırma politikası izlediklerini söyledi.
Arıkan, TEKEL'in pazar payına ilişkin bir soru üzerine, 2006'da yüzde 37,5 pazar payı elde ettiklerini, bu yıl ise bir miktar gerileme olduğunu bildirdi.
Geçen yıl 88 milyon YTL yatırım yaptıklarına işaret eden Arıkan, yeni ürünlerin başarısına ilişkin olarak da henüz zamana ihtiyaç olduğunu ifade etti.

“PERAKENDE SEKTÖRÜNDEKİ HAKSIZ REKABET...”

Perakende sektöründe zaman zaman haksız rekabetle karşılaştıklarına dikkat çeken Arıkan, Tekel ürünlerinin görülmeyecek raflarda sergilendiğini, bunun da haksız rekabet denebilecek bir durumu ortaya çıkardığını kaydetti.
Bu konuda daha etkin önlemlerin alınması gerektiğini, halkın milli duygularla harekete geçebileceğini dile getiren Arıkan, TEKEL'in milyonlarca ailenin geçim kaynağı konumunda bir firma olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

Arıkan, “Önceki yıllarda sektöre giren herkes, TEKEL'in pazar payına göz dikti, ancak bugün pazar kaybetme adayı sadece TEKEL değil” diye konuştu.
Bu yıl 34 milyon kilogram tütün alımı gerçekleştirdiklerini belirten Arıkan, iki yılda 17 milyon kilogram tütün imha ettiklerini söyledi.
Fahri Arıkan, sahte ve kaçak sigaradan en çok etkilenen firmanın TEKEL olduğunu söyledi.
Arıkan'ın konuşmasının ardından, TEKEL A.Ş'nin almaya hak kazandığı ISO 9001:2000 Kalite Yönetim Sistemi Sertifikası, Türk Loydu Vakfı Genel Müdürü Şevki Bakırcı tarafından Arıkan'a verildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!