Tekel yüzsüzlük şampiyonu

Güncelleme Tarihi:

Tekel yüzsüzlük şampiyonu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 17, 2001 01:48

Türkiye'nin en büyük vergi yüzsüzü 2.5 katrilyon lira vergi borcuyla geçen yıl olduğu gibi yine Tekel Genel Müdürlüğü oldu.

Vergi daireleri 31 Aralık 2000 itibariyle 20 milyar lira ve üzerinde vergi borcu bulunan mükelleflerini açıkladılar. Söz konusu listeler, her vergi dairesinde dün sabahtan itibaren ilan edilmeye başlandı.

İstanbul'da Vergi Üsulu Genel Tebliği'ne göre açıklanan borçlulardan borç miktarının büyüklüğü açısından ilk 50 sırada yer alan mükellefin vergi borçları toplamı 2 katrilyon 854 trilyon lirayı buldu. Bu borcun çok büyük bir bülümü de bir kamu şirketi olan Tekel'e ait bulunuyor. Tekel, bu büyüklükteki borcuyla Türkiye'nin de en fazla borcu bulunan vergi mükellefi ünvanının sahibi oldu. Bu arada vergi borçlularının böyük bölümünü Belediyeler ve diğer kamu kurum ve kuruluşları oluşturdu.

Tekel vergi yüzsüzleri sıralamasında 2 katrilyon 506 trilyon lira ile ilk sırada yer aldı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin şirketi olan İETT Genel Müdürlüğü ise 57 trilyon 926 milyar lira İstanbul'da ikinciliği aldı. Vergi borçluları arasında özel sektörden İstanbul'da ilk sırayı ise 23 trilyon 809 milyar lirayla Forteks İnternasyonel Tekstil Sanayi Ticaret aldı.

İstanbul'da vergi borcu olan mükellefler arasında tekstil sektörünün yoğunlukta olduğu göze çarpıyor. İstanbul'daen fazlya vergi borcu bulunan kuruluşlar sıralamasında ilk 20 arasında 10 tekstil ve konfeksiyon şirketi bulunuyor. Bankacılık sektörünün geri dönmeyen kredi oranı en yüksek sektör olarak ilan ettiği tekstil ve konfeksiyon, vergi ödeme konusunda da en sorunlu faaliyet kolu oldu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!