Tek merkeze bağlı ‘Milli MOBESE’ geliyor

Güncelleme Tarihi:

Tek merkeze bağlı ‘Milli MOBESE’ geliyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 29, 2016 09:51

Vatan Gazetesi'nden Murat Çelik bugünkü yazısında Türkiye'deki MOBESE kameralarının Ankara'da tek bir sistem üzerinde izlenebilecek bir proje yapıldığını yazdı.

Haberin Devamı

İşte Çelik'in yazısının ilgili bölümü: 

ASELSAN  ile Savunma Sanayi Müsteşarlığı (SSM) arasında Kent Güvenlik Yönetim Sistemi Projesi ile ilgili olarak 27.04.2016 tarihinde, toplam 894.250.450 Türk Lirası tutarında sözleşme imzalanmıştır. Söz konusu sözleşme kapsamında teslimatlar 2018 yılına kadar tamamlanacaktır.”

ASELSAN tarafından KAP’a (Kamuyu Aydınlatma Platformu) önceki gün yapılan açıklama bu.

***

Hisse senetleri Borsa’da işlem gören, halka açık bir şirketin kamuoyuna yaptığı bu açıklama piyasa ve yatırımcılar açısından elbette önemlidir ama konu herkesi, hepimizi ilgilendiriyor. Yaklaşık 900 milyon TL bedelli sözleşme ile yapılacak olan, ‘hayati’ bir iş çünkü...

 

KGYS NEDİR?

KGYS, yani Kent Güvenlik Yönetim Sistemi, resmi kaynaklarda şöyle anlatılıyor:

Haberin Devamı

“İl genelinde meydana gelen olayların aydınlatılması, suç ve suç  lularla daha etkin mücadele edilebilmesi, trafik düzenlemesinde teknolojik imkanların kullanılabilmesi amacıyla mevzuata uygun olarak elde edilen görüntü, ses ve konum verilerinin Pol-Net Uygulamaları ile desteklenerek işlenmesi ve kullanıcıların otomatik olarak uyarılmasını sağlayan, modüler olarak geliştirilmiş sistemler bütünüdür.”

KGYS üç ana parç  adan oluşuyor: ‘Görüntüleme’, ‘  Çağrı Yönetim’ ve ‘Mobil Uygulamalar’ sistemlerinden...

Bu üç sistemin şüphesiz en önemli ayağı ilki, yani ‘görüntüleme’.

Kısa adı MOBESE   olan Mobil Elektronik Sistem Entegrasyonu. Yani, sabit ya da mobil kameralar vasıtasıyla kentlerin hemen her yerinin 24 saat süreyle izlenmesine olanak sağlayan sistem.

TÜM TÜRKİYE TEK MERKEZDEN İZLENEBİLECEK

Mevcut durumda, her şehrin emniyet müdürlüğü kendi MOBESE kameralarını izliyor. İhtiyaç halinde başka iller ile bilgi ve doküman paylaşımı yoluna gidiliyor.

ASELSAN ile Savunma Sanayi Müsteşarlığı arasında imzalanan sözleşme ile yapılacak ç  alışmanın sonunda ise ülkedeki tüm MOBESE kameraları tek merkeze bağlanacak. 80 il ve 386 ilç  eyi takip eden kameraların tümü Ankara ve İstanbul’daki merkezlere doğrudan bağlı olacak. Küçük bir not... 81 değil 80 il çünkü yeni sistem, pilot kent olan Kocaeli’ye kısa bir süre önce kuruldu.

Haberin Devamı

YENİ, GÜÇLÜ VE MİLLİ SİSTEM

Sadece bu değil... Konu MOBESE kameralarının ülke genelinde bağlantılı ve tek merkezden izlenebilir hâle getirilmesinden ibaret değil.

Sözleşmesi önceki gün imzalanan dev proje ile mevcut sistem, yaklaşık iki yıl iç  inde yenilenip güçlendirilecek. Hem donanım hem yazılım boyutuyla... Üstelik hem sisteme eklenecek olan yeni kameralar hem veri akışını sağlayan bağlantı anahtarları hem de sistemin ana yazılımı millileştirilmiş olacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!