Tek Gıda-İş: TEKEL'e talip çıkmayacak

Güncelleme Tarihi:

Tek Gıda-İş: TEKELe talip çıkmayacak
Oluşturulma Tarihi: Şubat 18, 2006 09:42

Türk İş Genel Eğitim Sekreteri ve Tek Gıda İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Türkel, dünyada egemen konumda bulunan 6 sigara şirketinin Türkiye’de fabrikalarını kurarak üretime başladıklarını belirtirken bu nedenle Tekel’in özelleştirilmesine talip çıkmayacağını iddia etti.

Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri ve Tek Gıda-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Türkel, Tekel’in sigara fabrikalarının özelleştirilmesine teklif gelmeyeceğini iddia etti. Dünyada sigara sektörüne hakim olan 6 şirketin de zaten Türkiye’de fabrikalar kurarak üretim yaptığını söyleyen Türkel, Türkiye pazarında yüzde 10 gibi bir pay alan bu şirketlerin Tekel’in beş altı tane sigara fabrikasına 1.5-2 milyar doları vermeyeceklerini söyledi.

Mustafa Türkel, Tekel’in sigara fabrikalarının özelleştirilmesi sürecine ilişkin olarak yaptığı değerlendirmede, bu fabrikalara teklif gelmeyeceğini iddia etti. Türkel, "Biz Ege’deki sigara fabrikamızı kapatırken, uluslararası sigara şirketleri bütün fabrikalarını Ege’ye kurdular, üretim ve pazarlamalarını yapıyorlar" dedi. Uluslararası şirketlerin önlerinde herhangi bir engel olmadan geldiklerini ve 50 milyon dolarlık yatırım yaptıklarını anlatan Türkel, "Türkiye’deki fabrikaya niye teklif versinler" dedi. Özelleştirme İdaresi’nde yapılan bir toplantıda bürokratların "Tekel’in özelleştirilmesinde güçlük var" dediklerini söyleyen Türkel, bu gerçeğin görülmemesini eleştirdi. Türkel şöyle devam etti: "Özelleştirme ve Tekel’i yönetenlerin bir asli görevi vardır. Tekel’in pazar payını güçlü kılmak ve özelleştirilecekse Tekel’in değerini en yüksek seviyede tutmaktır. Fabrika kapatarak ve pazarları terk ederek siz Tekel’in değerini koruyabilir misiniz? Özelleştirme sürecinde Tekel fabrikalarına talip çıkmayacağını iddia ediyorum. Yüzde 80 olasılıkla bu fabrikalara talip çıkmayacaktır. Adamlar 50 milyar dolara fabrikalarını kurmuşlar, yatırımlarını yapmışlar ve Türkiye pazarında yüzde 10 gibi bir pay almışlar. Gelip de Tekel’in 5-6 tane sigara fabrikasına bir buçuk iki milyar doları niye versinler."

ÖTV’nin eşitlenmesiyle Türk tütününden üretilen Samsun ve Maltepe sigaraları fiyatının diğer yabancı sigaraların fiyatıyla eşitlendiğini vurgulayan Türkel, pazarda da Türk tütününden üretim yapmanın çok cazip bir yapısı kalmadığını söyledi. Türkel, "O zaman cazip olmayan bir yere niye getirsin de milyar dolarları versin. Sigara sektöründe böyle salak sermaye görmüyorum" diye konuştu.

YERLİ SERMAYE YABANCIYLA MÜCADELE EDEMEZ

Tekel’in, sigara fabrikalarının özeleştirilmesine yerli sermayenin teklif verebileceği yönündeki iddiaların da doğru çıkmayacağını söyleyen Türkel, "Tekel gibi bir dev uluslararası sermayeyle mücadele etmekte güçlük çekerken Türkiye’de nasıl bir sermaye olacak ki, uluslararası şirketlerle mücadele edecek" dedi. Uluslararası şirketlerin yılık cirosunun Türkiye’nin GSMH’sine eşit olduğunu ifade eden Türkel, ulusal sermayenin uluslararası şirketlerle mücadele etmesinin mümkün olmadığını söyledi.

Türkel, Tekel’in, sigara fabrikalarının 31 Ocak 2000’de özelleştirilme kapsamına alındığında pazar payının yüzde 70 olduğuna işaret ederek, bunun günümüzde yüzde 30-40’a kadar düştüğünü kaydetti. Bu nedenle Özelleştirme İdaresi’ni eleştiren Türkel, "ÖİB’ye teslim edilen kurum ya fabrika kapatarak pazar kaybediyor ya da yok pahasına hiç bedel ödemeden bile o pazar onlara teslim ediliyor" dedi. "Bilinçli ya da bilinçsiz olarak birilerinin Tekel’e karşı ihanet içinde" olduğunu savunan Türkel, ÖTV’nin eşitlenmesiyle Türk tütüncülüğünün "köküne kibrit suyu dökmenin" ilk adımının atıldığını savundu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!