TEB'in yarısı 216.8 milyon dolara BNP Paribas'a geçiyor

Güncelleme Tarihi:

TEBin yarısı 216.8 milyon dolara BNP Paribasa geçiyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 24, 2004 01:52

TEB Mali Yatırımlar’ın hissedarlarından Hasan Tevfik Çolakoğlu, Ali Nuri Çolakoğlu ve Çolakoğlu Metalurji ile BNP Paribas arasında hisse alım sözleşmesi imzalandı. Buna göre, TEB Mali Yatırımlar’ın yüzde 50’si 216.8 milyon dolara BNP Paribas’a devredilecek.

TÜRK Ekonomi Bankası’nın (TEB) ana hissedarı olan TEB Mali Yatırımlar’ın hisselerinin yüzde 50’si, 216.8 milyon dolar bedelle BNP Paribas’a satılıyor. TEB Mali Yatırımlar, Türk Ekonomi Bankası'nın (TEB) yüzde 84.23 oranındaki hissesine sahip bulunuyor.

TEB Mali Yatırımlar’dan İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'na (İMKB) gönderilen açıklamada, şirketin hissedarlarından Hasan Tevfik Çolakoğlu, Ali Nuri Çolakoğlu ve Çolakoğlu Metalurji ile BNP Paribas arasında bir hisse alım sözleşmesi imzalandığı belirtildi.

Sözleşme çerçevesinde Hasan Tevfik Çolakoğlu ve Ali Nuri Çolakoğlu 4.5’er milyar adet, Çolakoğlu Metalurji ise 5 milyon adet olmak üzere, hisse devir tarihinde şirket sermayesinin yüzde 50’sini oluşturacak TEB Mali Yatırımlar hissesini BNP Paribas’a devredecek.

Hisse devrinin gerçekleşmesinin çeşitli ön koşulların tamamlanması ve gerekli izinlerin alınmasına bağlı olduğu bildirildi. İzinlerden sonra hisse devri tamamlanacak ve 216.8 milyon dolarlık ödeme yapılacak. Bu paranın, Türk Ekonomi Bankası'nın sermaye artırımı ihtiyacı olmaması nedeniyle, TEB Mali Yatırım'lar bünyesinde kalacağı belirtiliyor.

Hisse alım bedeli, 30 Haziran 2004 tarihli bilanço değerleri ile hisse devir tarihindeki bilanço değerleri arasındaki farkı yansıtacak şekilde ayarlanmak kaydıyla 216.8 milyon dolar olarak belirlendi. TEB Mali Yatırım’ın gelecek üç yıllık performansına ve diğer gelişmelere göre hesaplanacak ek ödemelerin de sözkonusu olabileceği belirtildi.

Türkiye Ekonomi Bankası (TEB) ve Varlık Yatırım Ortaklığı hisseleriyle ilgili olarak halka çağrı yapma yükümlülüğünden muafiyet alınması için Sermaye Piyasası Kurulu’na başvurulmasına karar verildi.

BNP, TEB'in yüzde 84.23 hissesine sahip olan TEB Mali Yatırımlar'ın yüzde 50'sini satın almak üzere görüşmeler yapılması için Çolakoğlu Grubu ile 12 Temmuz 2004'de bir niyet mektubu imzalamıştı. TEB Mali Yatırımlar, niyet mektubunda üç ay olarak belirtilen müzakere süresinin 30 Kasım'a uzatıldığını, ekim ayında açıklamıştı. Halen TEB'in yüzde 20.19 hissesi Takasbank'ta saklamada bulunuyor.

ABN AMRO ORTAKLIĞI

Çolakoğlu Ailesi, daha önce de TEB Mali Yatırımlar'ın iştiraklerinden biri olan TEB Portföy Yönetimi'nde yabancı ortaklık yapmıştı. Bu operasyonda TEB Portföy Yönetimi Hollandalı ABN Amro'nun küçük ölçekli portföy yönetim şirketini satın almış ve bu satın alma işlemi ile ABN Amro, TEB Portföy Yönetimi'nin yüzde 20 hissesine sahip olmuştu. BNP Paribas'ın TEB Mali Yatırımlar'a yüzde 50 ortak olması sonrasında, TEB Portföy Yönetimi'ndeki yüzde 20'lik ABN Amro hissesinin alınması ve ABN Amro ile ortaklığın bitirilmesi planlanıyor.

Şimdilik yönetime 1 temsilci girecek

BNP Paribas, TEB Mali Yatırımlar'ın yüzde 50 hissesini satın alma konusundaki resmi işlemleri tamamladıktan sonra, yönetime şimdilik tek bir temsilci sokmayı planlıyor. Hasan Çolakoğlu TEB Mali Yatırımlar'ın Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini, Yavuz Canevi de Türk Ekonomi Bankası'nın Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı sürdürecek. Varol Civil de Türk Ekonomi Bankası'ndaki Genel Müdürlük görevini devam ettirecek.

TEB'in ilk ciddi talibi Citibank'tı

BNP Paribas ile ortaklık konusunda son aşamaya gelen TEB Mali Yatırım'lar bundan önce de yabancı ortaklık konusunda Citibank ile masaya oturmuştu. Citibank ile 2001 krizi patladığı için fiyatta anlaşılamayan iki görüşmenin ardından, üçüncü kez yabancı ortaklığa niyetlenen TEB'te, TEB Mali Yatırımlar A.Ş.'nin yüzde 84.23 hissesi bulunuyor. BNP Paribas ile ortaklık görüşmelerine başlama kararının ardından TEB Mali Yatırımlar, Denak Depoculuk A.Ş. ve Çolakoğlu Metalurji A.Ş.'nin Türk Ekonomi Bankası'ndaki hisselerinin tamamını satın alarak Türk Ekonomi Bankası A.Ş.'deki pay sahipliği oranını yüzde 70.17'den yüzde 84.23'e yükseltmişti.

BNP, Finansbank ile 2 yıl pazarlık yaptı

BANKACILIK sisteminde BNP Paribas'ın adı uzun süre Hüsnü Özyeğin'in sahibi olduğu Finansbank ile birlikte anıldı. İki banka yaklaşık iki yıl süreyle ortaklık amaçlı görüşmeler yaptı. Bankanın sahibi durumunda olan Fiba Holding ile sürdürülen görüşmeler 15 Ocak 2002 tarihinde bir anlaşmaya varılamadan sona erdirildi.

101 yıl önce Osmanlı Bankası'nı da almıştı

BNP Paribas, Türkiye'nin yabancısı bir banka değil. Türkiye Cumhuriyeti kurulmadan önce 1913 yılında BNP Paribas, Osmanlı Bankası'nı satın alarak Türkiye'de çalışmaya başladı. O tarihlerde bir merkez bankasının bulunmaması nedeniyle Osmanlı Bankası merkez bankası yetkileriyle çalışıyordu. Ancak daha sonra Osmanlı Bankası ile Paribas'ın bir ilişkisi kalmadı. Akbank ve Dresdner Bank ortaklığı ile 1985'te kurulan BNP-Ak Dresdner Bank'ın ortaklarından olan Paribas, bu bankanın yüzde 30 hissesine sahip.

TEB 16'ncı büyük banka

1927'de faaliyete geçen Türk Ekonomi Bankası'nın başlıca sermayedarı Çolakoğlu Metalurji'nin de sahibi olan Çolakoğlu Ailesi. Yüzde 20'si halka açık olan TEB, 2003 sonundaki 2.8 katrilyon liralık aktif büyüklüğüyle Türkiye'nin en büyük 16'ncı bankası. Bankanın halen biri yurtdışında olmak üzere toplam 85 şubesi bulunuyor.

Bankanın 2004 yılının 9 aylık mali tablolarına göre aktif büyüklüğü 3.7 katrilyon lira. Toplam, 1.6 katrilyon liralık kredi portföyü bulunan TEB'in mevduat hacmi ise 2.3 katrilyon lira düzeyinde.

783 milyar Euro ile Fransa'nın en büyüğü

FRANSA'nın en büyük bankası olan BNP Paribas, 783 milyar Euro'luk aktif büyüklüğüyle dünyanın da en büyük bankaları arasında gösteriliyor. BNP Paribas'ın 31 Aralık 2003 tarihi itibariyle 28.3 milyar Euro öz kaynağı, 282 milyar Euro müşteri mevduatı bulunuyor.

Banka, toplam 85 ülkede faaliyet gösteriyor. Bankanın dünya çapındaki 89 bin 400 çalışanının 67 bini Avrupa'da.

Geçtiğimiz yılı 3.7 milyar Euro net kárla kapatan BNP Paribas, kárlılık ve pazar kapitalizasyonunda Euro Bölgesi'nin 1 numaralı bankası olarak gösteriliyor. BNP Paribas kurumsal bankacılık, yatırım bankacılığı, kişiye özel bankacılık, portföy yönetimi, menkul kıymetler, sigorta hizmetleri ve bireysel bankacılık alanlarında faaliyet gösteriyor. Ayrıca, Cardif Sigorta, Cetelem Tüketici Finansmanı ve Cortal Menkul Değerler şirketleriyle farklı finans alanlarında da hizmet veriyor.

TEB hisseleri zıpladı: % 22

BNP Paribas ile ortaklık konusundaki uzlaşma, TEB'in İMKB'deki hisselerine de olumlu yansıdı. Önceki günü 6 bin 400 liradan kapatan hisseler, dün iki seans sonunda yüzde 22.66 oranında prim yaparak 7 bin 850 liraya çıktı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!