TEB, her ile ayrı strateji önerecek kredilerin yarısını KOBİ’lere verecek

Güncelleme Tarihi:

TEB, her ile ayrı strateji önerecek kredilerin yarısını KOBİ’lere verecek
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 18, 2006 00:00

KOBİ’lere yönelik "İller İçin Gelecek Stratejileri" konulu konferanslarına Samsun’dan başlayan TEB, banka olarak kredilerdeki KOBİ payını yüzde 25’ten yüzde 50’ye çıkarmayı hedefliyor. KOBİ’lerin tek eksiğinin kredi olmadığını da vurgulayan TEB Genel Müdürü Varol Civil, bilgi ve strateji eksikliğine yönelik çalışmalar başlattıklarını da belirtti.

FRANSIZ BNP Paribas ile geçen yıl gerçekleştirdiği ortaklığın ardından Türk Ekonomi Bankası (TEB), Küçük ve Orta Boy İşletmelere (KOBİ) yönelik çalışmalarını artırdı. TEB, bunun için illerin gelecek stratejilerinin ve hedeflerinin belirlenmesine, potansiyel yatırım alanlarının ortaya çıkarılmasına yardımcı olmak için "İller için Gelecek Stratejileri" konulu konferanslar düzenlemeye başladı. TEB Genel Müdürü Varol Civil, bu konferanslarda, ilin ileri gelenlerini biraraya getirip, sorunların çözümü için öneriler sunulacağını belirterek, "Her ilin en az üç eksiğini TEB çözerken, diğer sorunların çözümü de söz konusu ilin sanayici, işadamı ve idari yetkililerinden istenecek" dedi. Bu konferansların ilki dün Samsun’da işadamları, akademisyenler, bürokrat ve yerel idarecilerin katılımı ile gerçekleştirildi.

İLLERİN POTANSİYELİ:

TEB Genel Müdürü Varol Civil, Samsun’daki konferans öncesi ekonomi basınıyla İstanbul’da bir bilgilendirme toplantısı düzenledi. Bugüne kadar farklı illerde gerçekleştirilen KOBİ Akademi Toplantıları’nda KOBİ’leri biraraya getirdiklerini vurgulayan Civil, bu toplantılarla KOBİ’lerin potansiyelini ortaya koyacak onlar için yeni stratejiler çizecek çalışmalar yaptıklarını belirtti. Civil, şimdi de benzer bir yolu takip ederek, bu kez illerin potansiyelini ortaya çıkaracak bir çalışma başlattıklarını söyledi

HER AY YENİ BİR İLDE:

KOBİ Akademi Toplantıları’na beklenenden fazla ilginin olduğunu, yaklaşık 3 bin kişinin katıldığını kaydeden Civil, "İller için Gelecek Stratejileri" konferansları ile de şirketlerin, bölgelerin ve sektörlerin geleceğini şekillendirecek stratejilerin belirleneceğini vurguladı. Söz konusu konferansları her ay bir ilde düzenlenyeceklerini belirten Varol Civil, "TEB olarak, biz bu konuların konuşulması için gerekli platformu yaratıyoruz. Stratejiyi ve hedeflerini belirleyecek olan ise ilin kendisidir" diye konuştu.

KREDİLERİN YARISI:

TEB olarak BNP Paribas ile ortaklık öncesinde piyasada daha çok kurumsal ve özel bankacılık hizmetlerinde aktif olduklarını, yeni dönemde ise KOBİ’lere dönük çalışmalara ağırlık vermeye başladıklarını söyledi. BNP Paribas ile KOBİ bankacılığında hızlı adımlarla ilerlediklerini belirten Civil, banka olarak kredilerinin yüzde 25’inin KOBİ’lere tahsis edilmiş durumda olduğunu, 2007-2008’de bu oranı yüzde 50’ye çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

SOSYAL SORUMLULUK:

KOBİ’lerin çok muhafazakar olduklarını, bankadan kendilerine muhasebe ve benzeri bilgisayar programlarını ücretsiz olarak verdiklerini söylemelerine rağmen, dağıtmakta zorlandıklarını hatırlatan Civil, KOBİ’lerin sosyal sorumluluk boyutunun da olduğunu söyledi. KOBİ’lerin tek eksiklerinin kredi olmadığını belirten Civil, şunları söyledi: "Bilgileri eksik, stratejileri eksik. Biz KOBİ’lerle bire bir ilişkiye girerek bu sorunlarına çözüm bulmaya çalışıyoruz. KOBİ ülkemizin büyümesinde ana motorlarından biri. Banka olarak KOBİ’lerin sorunlarında sosyal sorumluluk boyutunu gördük ve buradan hareketle bilgilendirme ve eksikliklerin giderilmesi için KOBİ Akademi’yi kurduk. Şimdi benzer bir yolla illerin potansiyelini ortaya çıkaracak çalışma başlattık."

TEB’den Samsun’a kalite ve dış ticaret eğitimi

İLLER için Gelecek Stratejileri konferansının ilkinde TEB yönetimi, hazırlanan sonuç raporunda ortaya çıkan eksikler doğrultusunda, Samsunlular’a kalite, sertifikasyon ve dış ticaret konusunda eğitim sözü verdi. Samsun’un ekonomik, ticari ve sosyal geçmişinden yola çıkılarak ilin gelecekteki stratejisini ve hedeflerini belirlemeyi amaçlayan "İller İçin Gelecek Stratejisi-Samsun" sonuç raporu, Samsun Valisi Hasan Basri Güzeloğlu’na da verildi. Genel Müdür Varol Civil, raporu Vali Hasan Basri Güzeloğlu’na verirken, Samsun’un sorunlarına ayna tutan TEB raporunun takipçisi olacaklarını belirtti. TEB Ticari Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Turgut Toz da, raporla Samsun’un eksiklerini ortaya koyduklarına dikkat çekerek şunları söyledi: "TEB olarak Samsun’da kalite belgesi ve sertifikasyon çalışmalarının desteklenmesi, Samsunlu KOBİ’lere Basel II uygulamaları ve dış ticaret eğitimlerini verme görevlerini üstleniyoruz."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!