TEAŞ yeni patronlarını bekliyor

Güncelleme Tarihi:

TEAŞ yeni patronlarını bekliyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 26, 2001 09:53

Türkiye'nin en büyük 500 sanayi kuruluşu arasında ikinci sırada yer alan TEAŞ, yeni patronlarını bekliyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın bir hafta içinde, TEAŞ'ın fiili olarak üçe bölünmesi için yönetim kurullarını atamaya hazırlanıyor.

29 Haziran tarihinde Resmi Gazete'de üç şirketin ana statülerinin yayınlanmasının ardından şimdi sıra bu şirketlerin yönetim kurullarının atanmasına geldi. Yönetim kurullarının atanmasıyla TEAŞ ismi tarihe karışacak ve üç yeni şirket fiili olarak görevlerine başlayacak.

Enerji Bakanlığı'nda son günlerde bu atamalar üzerinde çalışmalar yoğunlaştı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Zeki Çakan'ın mesaisinin büyük kısmını bu atamalara ayırdığı belirtiliyor.

TEAŞ'ın üçe bölünmesiyle Türkiye Elektrik İletim, Elektrik Üretim ve Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt şirketleri oluşacak. Şirketlerin yönetim kurulu bir başkan ve beş üyeden oluşacak. Yönetim kurulu üyelerinden ikisi Çakan'ın, biri Hazine Müsteşarlığı'nın bağlı olduğu bakan Kemal Derviş'in, ikisi teşebbüs genel müdür yardımcıları arasından Çakan'ın teklifi üzerine ortak karar ile atanacak.

ÜÇ ŞİRKETİN TOPLAM SERMAYESİ 600 TRİLYON LİRA

Bu üç şirket, tüzel kişiliğe sahip, faaliyetlerinde özerk ve sorumluluğu sermayesiyle sınırlı bir İktisadi Devlet Teşekkülü olarak çalışacak. Şirketlerin merkezi Ankara'da olacak.

Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi'nin sermayesi 150 trilyon lira olarak belirlendi. Şirket, devletin genel enerji ve ekonomi politikasına uygun olarak elektrik iletim faaliyetlerinde bulunacak.

Elektrik Üretim Anonim Şirketi'nin sermayesi ise 400 trilyon lira oldu. Şirket elektrik üretim faaliyetlerini yürütecek.

Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt Şirketi'nin sermayesi ise 50 trilyon lira olarak belirlendi. Şirket, imzalanmış olan Enerji Alım ve Satış Anlaşmaları'nı TEAŞ'tan ve TEDAŞ'tan devralacak. Gerektiğinde Enerji Satış Anlaşmaları ve süresi bir yılı aşmayan Enerji Alım Anlaşmaları yapacak.

Üretim A.Ş.'den ürettiği elektrik enerjisini satın alacak, Toptan Satış Tarifesi'ni hazırlayacak. Şirket TEAŞ'ın taraf olduğu dava ve icra takiplerini de yürütecek.

YÖNETİM KURULU BAŞKANLARI MERAKLA BEKLENİYOR

Şirketlerin yönetim kurulu başkanlıkları için çeşitli isimleri sır gibi saklanıyor. Bu isimler arasından Türkiye Elektrik Üretim Şirketi Yönetim Kurulu Başkanlığı için halen Enerji İşleri Genel Müdürlüğü görevini yürüten Selahattin Çimen'in ismi öne çıkıyor.

Çimen'den boşalan koltuğa da yardımcısı, eski TEAŞ Genel Müdür yardımcısı Budak Dilli'nin oturacağı belirtiliyor. Elektrik İletim Şirketi için TEAŞ'ta daire başkanı olan Şakir Aydoğan'ın ismi geçerken, bu üç şirketin kasası görevini yapacak olan Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt Şirketi'nin başına kimin getirileceği merakla bekleniyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!