Tavukçuların kredi borçları ertelendi

Güncelleme Tarihi:

Tavukçuların kredi borçları ertelendi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 16, 2006 10:06

Kuş gribi nedeniyle darboğazdan geçen kanatlı sektörünün Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri’ne olan kredi borçlarına, 1 Ocak 2006’dan itibaren tarımsal kredi faiz oranından yüzde 60 daha düşük faiz uygulanacak. Sektördeki üreticilerin bu yıl sonuna kadar vadesi dolacak olan ve vadesi dolmuş temerrüde düşmüş borçları da yüzde 60 indirimli faizle 12 ay ertelenecek.

Türkiye’de yaşanan kuş gribinden (tavuk vebası) etkilenen, kanatlı sektöründe faaliyet gösteren gerçek ve tüzel kişi üreticilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri’ne olan tarımsal kredi borçlarının ertelenmesi ve yeni kredi açılmasına ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı, Resmi Gazete’de yayımlandı.

Buna göre kanatlı sektöründe faaliyet gösteren gerçek ve tüzel kişi üreticilere, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri (TKK) tarafından kullandırılan vadesi henüz gelmemiş veya vadesinden itibaren 90 günlük bekleme süresi içerisindeki tarımsal kredi borçlarına, 1 Ocak 2006 tarihinden itibaren tarımsal kredi cari faiz oranlarından yüzde 60 oranında indirim yapılarak belirlenecek faiz oranı uygulanacak.

Vadesi, taksit vadesi, hesap devresi veya bekleme süresi 2006 yılı sonuna kadar dolacak olan kredi borçlarının ödeme tarihleri de üreticilerin başvurması halinde yüzde 60 indirimli faiz oranı uygulanarak 12 ay süreyle ertelenecek.
Kanatlı sektöründe faaliyet gösteren gerçek ve tüzel kişi üreticilerin Ziraat Bakası ve TKK’ya olan Tasfiye Olunacak Alacaklar Hesabında kayıtlı veya kayıtlı olması gereken tarımsal kredi borçları da bu yıl başından itibaren 12 ay süreyle, tarımsal kredi cari temerrüt faiz oranlarından yüzde 60 oranında indirim yapılarak ertelenecek.
İndirimli faiz oranı uygulanan dönem için Ziraat Bankası ve TKK’nin uğrayacağı gelir kayıpları, Hazine tarafından karşılanacak.

Aynı Bakanlar Kurulu kararıyla bundan sonra kanatlı sektörüne kullandırılacak kredilerin faiz oranına uygulanacak indim oranı da yüzde 60 olarak belirlendi. Ayrıca kanatlı sektörüne yönelik bio güvenlik işletmelerine de tarımsal kredi kullandırılmasına olanak sağlandı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!