‘Tavan’, kârları vurdu PO, ‘gaz’a yüklenecek

Güncelleme Tarihi:

‘Tavan’, kârları vurdu PO, ‘gaz’a yüklenecek
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 01, 2009 00:00

Petrol Ofisi CEO’su Melih Türker, EPDK’nın akaryakıt fiyatlarında ‘tavan fiyat’ uygulaması ile akaryakıt dağıtıcı ve bayilerinin marjını yüzde 12’den 8’e çekmesinin tüm şirketlerin kârlılığını olumsuz etkilediğini belirtti.

KÜRESEL krize rağmen, 2009 yılı için koyduğu 14 milyar liralık ciro hedefini değiştirmeyen ve pazardan aldığı payı da yüzde 35’lerde tutmayı amaçlayan Petrol Ofisi’nin CEO’su Melih Türker, akaryakıt pazarında bu yıl yüzde 5 daralma beklendiğini; Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun (EPDK) tavan fiyat uygulamasının da tüm şirketleri olumsuz etkilediğini bildirdi. Reuters’e konuşan Türker, şirketin yeni stratejisini; “Verimli, şu anki iş hacmimizi koruyup daha kârlı hale getirecek projelerde bir petrol ve gaz şirketi olarak yer almak istiyoruz” diyerek özetledi.

Büyük yatırım

İlk çeyrekte 32 milyon lira zarar eden Petrol Ofisi’nin, “tüm olumsuzluklara rağmen” ikinci çeyrekte kâra geçmesini beklediğini aktaran Türker şöyle devam etti: “Akaryakıt sektörünün yüzde 5 daralmasını bekliyoruz. Krizin sıkıntıları ve sanayi üretimindeki büyük daralmaya rağmen yine de 14 milyar liralık ciro beklentisini koruyoruz. Bu yıl ikinci çeyrekte de kâr beklentimiz var. Bu yıl 300 milyon dolarlık yatırım hedefini koruyoruz. Bu olumsuzluklara rağmen Petrol Ofisi toplamda yüzde 35 pazar payını koruma beklentisinde. Beyaz ürünlerdeki pazar payının yarım puan artışla yüzde 29.5’ten yüzde 30’a çıkması bekleniyor.”

EPDK’nın 25 Haziran’da benzin ve motorin için tavan fiyat uygulaması başlatması ve Maliye Bakanlığı’nın da benzin, motorin ve fuel oil’de özel tüketim vergisini (ÖTV) 15 Temmuz’da artırmasını değerlendiren Türker, “Tavan fiyat uygulaması nedeniyle sektörün brüt birim kârlılığında (kuruş/litre) yüzde 30 düşüş oldu. Bu yanlış ve mantık dışı bir uygulama” ifadelerini kullandı. EPDK, dağıtıcı ve bayi payını yüzde 12’den 8’e indirmişti.

Petrol-gaz arıyor

Türker, Petrol Ofisi’nin Türkiye ve komşu ülkelerde petrol ve gaz arama ve üretimi için fırsatlara baktığını bildirdi ve “Bu konuda somut bir gelişme yok. Arkadaşlarımız çalışıyor” dedi. ABD’li Toreador’dan, Akçakoca doğalgaz üretim sahalarından yüzde 26.75’lik pay alan Petrol Ofisi’nin buradaki gaz üretiminin ise günde 390 bin metreküp olduğunu hatırlatan Türker, “Yakın geçmişte aldığımız doğalgaz toptan satış lisansı ile Aksa’ya yapılan satışlardan bu yıl 17 milyon lira gelir bekliyoruz” diye konuştu.

1.1 milyar dolar nakit var

PETROL Ofisi’nin halen 1.1 milyar dolarlık nakit pozisyonu olduğunu kaydeden Melih Türker, “Ancak ödemelerle bunun yıl sonunda 500-550 milyon dolar düzeyine gerilemesi bekleniyor” dedi. Melih Türker, THY ve Opet arasında jet yakıtı için yapılan işbirliğinden endişesi olmadığını da vurgulaayarak, “Bizim, THY ile gelecek yılın ortasına kadar uzatılmış sözleşmemiz var. THY, 800 civarındaki müşterimizden biri, ancak jet satışlarımızın yüzde 50’si THY’ye. Jet yakıtı üretimi kolay ama ikmali zordur. Türkiye’deki 35 havalimanında bu hizmeti veriyoruz” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!