Taşeronda kadroda 12 madde nedir? Kadronun şartları mı var?

Güncelleme Tarihi:

Taşeronda kadroda 12 madde nedir Kadronun şartları mı var
Oluşturulma Tarihi: Aralık 09, 2017 21:21

Taşerona kadronun ana çerçevesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, detayları ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu'ndan geldi. Başbakan Binali Yıldırım ise taşerona kadro konusunda 12 maddeden bahsetmişti. Peki 12 maddeyle ilgili olarak bir açıklama yapıldı mı? Kadronun şartları mı var? İşte taşerona kadroda son durum!

Haberin Devamı

Taşerona kadro ile ilgili beklenen açıklamalar geldi. 5 Aralık'ta AK Parti grup toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Kamudaki 450 bin ile belediyeler ve il özel idarelerindeki 400 bin işçimiz çalıştıkları yerlerdeki belediye iktisadi teşekküllerinde istihdam edilecekler' açıklamasında bulundu. Ayrıntıları ise Çalışma Bakanı Jülide Sarıeroğlu, paylaştı. Peki taşeronda kadro kimleri kapsıyor? Taşerona kadro için şart var mı?

Taşerona kadro hakkında tüm detaylar araştırılmaya devam ederken, gelen son açıklamaların ardından kadro bekleyen taşeron işçiler sorgulamalarını sürdürmeye başladı. 5 Aralık tarihinde gelen açıklamaların ardından taşerona işçilere kadro yasası için 12 madde konusu gündeme geldi. Peki, Taşeron işçilere kadro yasası kimleri kapsıyor? 

Haberin Devamı

CHP MİLLETVEKİLİ AĞBABA'DAN TAŞERON AÇIKLAMASI

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Mecliste düzenlediği basın toplantısında, taşeron işçilere kadro verilmesinin güzel bir gelişme olduğunu ancak yasa taslağı ile ilgili herhangi bir bilginin sendikalarla ya da kamuoyuyla paylaşılmadığını söyledi.

Yapılacak düzenlemenin kimleri kapsayacağının belirsiz olduğunu ifade eden Ağbaba, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Düzenleme kamudaki tüm taşeron işçileri kapsamalıdır, mevsimlik işçiler ile 4C'li personel de kapsama alınmalıdır. Taşeron işçilerin tümüne kayıtsız şartsız kadro verilmelidir. Yerel yönetimlerdeki taşeron işçiler de kadroya geçirilmelidir. Kamuya geçişte ücret ve hak adaleti sağlanmalı, taşeron işçilerin birikmiş ve kazanılmış hakları korunmalıdır. Taşeron işçilerin kamuya alınması süreci sürüncemede bırakılmamalı, siyasi rant aracı haline getirilmemelidir. Taşeron işçiler en kısa sürede kadroya alınmalıdır."

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: TAŞERON ŞİRKETLER KOMİSYONCU GÖREVİ GÖRDÜ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, taşeron işçilerle ilgili sorunun yıllardır konuşulduğunu ve tartışıldığını hatırlatarak, "Ne yazık ki taşeronlar adeta komisyoncu görevi görmek suretiyle arada belli bir kazancı götürmüştür. Şimdi ise bu iş artık yoluna koyuldu ve Allah'ın izniyle gerek belediyelerin bu noktada atacağı adımlar gerekse devletin atacağı adımlar planlandı." diye konuştu.

Haberin Devamı

Taşeron işçilerin kadroya alınması konusunda Başbakan Binali Yıldırım, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu ile Maliye Bakanı Naci Ağbal'ın yaptığı çalışmaların değerlendirildiğini anımsatan Erdoğan, taşeron işçilerle ilgili partisinin grup toplantısında açıkladığı karara vardıklarını bildirdi.

Kararın hayırlı olması temennisinde bulunan Erdoğan, yaklaşık 900 bin işçinin düzenlemeden faydalanacağını, bundan sonraki süreçte, "Benim sonum, akıbetim ne olacak?" diye bir şeyin olmayacağını dile getirdi.

Erdoğan, "Yeter ki herkes, devletin, kamunun bütün kurallarına uysun, çalışmasını yapsın. Çalışmasını yaptıktan sonra kimsenin evelallah burnu sürtmez." dedi.

Haberin Devamı

JÜLİDE SARIEROĞLU'NUN TAŞERONA KADRO İÇİN AÇIKLAMALARI

5 Aralık'ta AK Parti grup toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan taşerona kadrosu konusuna değinmişti. Cumhurbaşkanı'nın "Kamudaki 450 bin ile belediyeler ve il özel idarelerindeki 400 bin işçimiz çalıştıkları yerlerdeki belediye iktisadi teşekküllerinde istihdam edilecekler" açıklamasında sonra kadro konusunun ayrıntılarını paylaşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, bugün anlaşılmayan noktalara bir kez daha açıklık getirdi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, Habertürk TV'de taşerona kadroyla ilgili yeni açıklamalarda bulundu. 

İşte o açıklamalar;

Haberin Devamı

Ben kendi ekibime de teşekkür etmek istiyorum. 900 bin kişiyi kapsıyor. 4 aşamalı olarak anlatabiliriz yapacağımız çalışmaları. Yasal düzenlememizi de en kısa zamanda düzenleyeceğiz. Meclis yemininde yasal mevzuatımızı ortaya koyacağız.

Merkezi yönetim kapsamındaki genel bütçe ile düzenlenen tüm taşerondaki işçi kardeşlerimizi, hiçbir şart olmadan 657 sayılı devlet memurları kanunumuzun 4D şeklindeki kadrolu işçi statüsüne geçişlerini en kısa sürede gerçekleştireceğiz.

Diğer taraftan belediye ve il özel idarelerimizde çalışan kardeşlerimiz var. Onların da istihdamlarını sağlayacağız.

Geçici mevsimlik işçilerimiz de üçüncü aşamada.

Onlar için büyük bir müjde şeklindeydi. 5 ay 29 gün çalışıyor bu işçilerimiz. Şeker fabrikalarında, ÇAYKUR'da, ormanlarda, yangın ile ilgili faaliyetlerle çalışanlar vardı. 4 ay daha çalışma sürelerini getirdik.

Haberin Devamı

En son aşamamızda da kamu görevlileri toplu sözleşme sürelerinde çok gündem maddemizdi. Kasım ayının son haftasında kurul yaptık. İstişare etmiştik. 4C'de çalışanlar toplam 24 bin kişilik grubumuzun talepleri 4B'ye geçmekti. İstihdamları sağlanacak.

EMEKLİ OLANLARA KADRO YOK

Özel statülü mü olacaklar? Ayrı bir kanunla mı düzenlenecek? Belli bir yaş kriteri olacak mı? Bunların hiçbirini koymadık.

Mevcutta çalışan herkes gerekli şartlarda istihdamları sağlanacak. Yaş, eğitim kriteri yok. Emekli maaşı alanların kadroya geçme şansı yok. Emekli maaşı alıp taşeronda çalışanlar sadece alınamıyor. Emekliliklerine 1 yıl dahi kalsa kadroya geçişleri sağlanacak.

Askerde ve doğum izninde olan, değişiklik öncesi sözleşmesi feshedilenler için hassasiyet gösterdim.

Düzenlememizi yaparken bunu vurgulayan bir düzenleme gerçekleştirdik. Doğum iznine ayrılmıştır, raporlu, askerde olanlar ile ilgili de kapsamımız içindeler. Dönüş sonrası kadrolu çalışmalarını sürdürecekler.

"52 GÜNLÜK HEDİYEMİZ OLACAK"

Kamuya bağlı kurulan taşeron çalışanların özlük ve çalışma hakları da tam kadrolu işçi olan bu grubumuz kamuda 450 bin kişiyi kadroya geçiriyoruz. Önemli bir iş yapıyoruz. Bu anlamda devri yapılacağı zaman çalışma barışı için bir sıkıntı yaşamak istemiyoruz. Her alanda çalışıyorlar. Vatandaşa sunulan hizmette herhangi bir aksama yaşanmasın arzumuz oldu. Herkesin mevcut şartları ile geçiriyoruz. Aynı maaş ile geçiriyoruz ama 52 günlük bir hediyemiz olacak. 52 günlük ek bir gelir seviyesi olacak.

En son çalıştıkları kıdemleri esas alarak geçişleri sağlayacağız ve tüm haklar korunacak.

Başbakanımızın görüşü doğrultusunda bu görüşü ilerleteceğiz. Muhalefetin de desteğini bekliyoruz. Belediye şirketlerinde 99 bin kişi çalışıyor. Bu anlamda inşallah tüm meclis çatısı altındaki partiler ile mesaimizi harcarız diye umut ediyorum. 

BAKAN SARIEROĞLU'NUN 5 ARALIK TAŞERON AÇIKLAMALARI

Çalışma Bakanı Jülide Sarıeroğlu, taşeron düzenlemesinin ayrıntılarını açıkladı. Sarıeroğlu: “Özel sözleşmeli, geçici, bir yıllık, üç yıllık değil, sürekli işçi kadrosuna geçiriyoruz. Yaş sınırı, eğitim şartı, asıl iş, yardımcı iş ayrımı olmayacak. Bugün bu sabah itibariyle, kamuda çalışan taşeron işçi kardeşlerimiz bundan sonra kadrolu işçi olacak.”

Sarıeroğlu, taşeron düzenlemesinin 900 bin işçiyi ilgilendiren önemli bir çalışma olduğunu belirterek, "Planımız çalışmanın Genel Kurulda kabulü sonrasında 3 ay içerisinde kadroya geçişleri tamamlamak." dedi.

Sarıeroğlu, Mecliste gazetecilerin taşeron düzenlemesiyle ilgili sorularını yanıtladı.Uzun süren çalışmalar sonucunda toplam 900 bin işçiyi ilgilendiren önemli bir karar alındığını ifade eden Sarıeroğlu, "Merkezi bütçe ile düzenlenen tüm kamu kurum ve kuruluşlarındaki 450 bin taşeron çalışan kardeşimize şartsız tam kadro veriyoruz. Belediye ve il özel idarelerindeki taşeronlarla ilgili de aradan firmaları kaldırıyoruz ve belediye iştiraklerinde, belediye iktisadi teşekküllerinde daimi istihdamlarını sağlıyoruz." diye konuştu.

4C STATÜSÜNDE ÇALIŞAN İŞÇİLER

Sarıeroğlu, 4C statüsünde çalışan 25 bin kişinin de 4B statüsüne geçiş talebinin bulunduğunu, buna dönük çalışmaların olumlu sonuçlandığını anlattı.
Mevsimlik geçici işçilerin yıllardır var olan taleplerinin de bu çalışmada dikkate alındığının altını çizen Sarıeroğlu, "5 ay 29 gün çalışan bu kardeşlerimizin de çalışma sürelerini en fazla limit olan 4 aya kadar uzatma imkanı getirdik. Toplam 900 bin işçi kardeşimizi ilgilendiren önemli bir çalışma bu. Planımız çalışmanın Genel Kurulda kabulü sonrasında 3 ay içerisinde kadroya geçişleri tamamlamak." açıklamasında bulundu.

ARACI FİRMALARLA SÖZLEŞMELER FESHEDİLECEK

Bir gazetecinin "2018'in ilk müjdesi diyebilir miyiz?" sorusuna Sarıeroğlu, o şekilde söz verdiklerini söyledi.
Taşeron çalışmasının geniş kapsamda değerlendirilmesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kendilerine destek olduğunu vurgulayan Sarıeroğlu, şöyle devam etti:

"Başbakanımız da çalışmalarda koordinasyon anlamında bizlerle birlikteydi. Maliye Bakanlığının bürokratlarıyla birlikte uzun süredir gece gündüz çalışıyoruz. Bütün arkadaşlarımızın sendikal örgütlülüğünü koruyacağız. Bu bağlamda çalışma barışı açısından bir sıkıntı çıkmaması açısından bu süreci sendikal örgütlülük ve toplu sözleşme süreciyle sürdürmüş olacağız. Aracı firmalarla var olan sözleşmeleri feshedeceğiz. Onlarla ilgili de birkaç düzenlememiz olacak."

BAKMADAN GEÇME!