Taşerona ‘sözleşme’ sendikaları kızdırdı

Güncelleme Tarihi:

Taşerona ‘sözleşme’ sendikaları kızdırdı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 22, 2017 21:55

Hükümetin kamuda çalışan taşeron işçilere 3’er yıllık sözleşme yapılma planına sendikalar karşı çıkıyor. Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan, kesinlikle sözleşme seçeneğinin kabul edilmeyeceğini, geçici işçi olarak bile 12 ay çalışmalarının sağlanmasıyla sorunun çözülebileceğini vurguladı.

Haberin Devamı

KAMUDA çalışan taşeronlar için yapılacak yeni düzenleme öncesi, sendikalardan “sözleşme” tepkisi geldi. Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan “Taşeron çalışana,

Taşerona ‘sözleşme’ sendikaları kızdırdı

sözleşme seçeneğini, asla kabul etmeyiz. Bu arkadaşların, işçi olarak hayatlarına devam etmeleri bizim için hayati” dedi.

Yıllardır devam eden taşeron çalışanlarla ilgili düzenlemenin, aralık ayı içinde açıklanması bekleniyor. 800 bine yakın taşeronu yakından ilgilendiren süreçte, çalışanlarla 3’er yıllık sözleşmeler yapılması ve sözleşmelerin bu sürelerin bitiminde yenilenmesi üzerinde durulduğu basına yansımıştı. Böylece çalışanın sözleşmeli statüden emekli olabilmesi de söz konusu olacak. Hak-İş Başkanı Arslan, şu anda 390 bin sendikalı taşeron bulunduğunu ve bunların 330 bininin Hak-İş bünyesinde olduğunu belirterek, “Yıllardır biz bu çalışanların mücadelesine ortaklık ediyoruz. Bu saatten sonra taşeron çalışanları kamu işçisi yapmak gerekir, ancak böylece taşeronlarla ilgili olarak bugüne kadar atılan olumlu adımlar taçlandırılmış olur” dedi.

Haberin Devamı

KIDEMİ BİLE ETKİLENİR

Taşeron işçilerin sözleşmeli yapılması durumunda ise bu çalışanların işçi sendikası üyesi olma hakkını kaybedeceğini, kıdeminin bile bu durumdan etkileneceğini kaydeden Arslan, “Bir nevi özel sözleşmeli olacaklar ve bugüne kadar kazanılan hakların bazılarından vazgeçmiş olacaklar. Niye böyle bir şeyi kabul edelim ki” dedi. Arslan şöyle devam etti: Şu ana kadar bize hiçbir çalışma taslağı iletilmeli. Ancak kamuoyunda 3 yıllık sözleşme formülü uzun süredir konuşuluyor. Biz de bu noktada tavrımızı net bir şekilde söylüyoruz. Gerekirse ‘geçici işçi’ olarak bile, bu çalışanlara kamuda yer açılır. Geçici işçilerin çalışma dönemleri de 12 ay olarak belirlenir. Böylece aralıksız çalışmalarına olanak sağlanır. Bir formül arandıktan sonra bulunabilir. Yeter ki o noktaya gelelim ama sözleşme formülü kazanımları geri götürecek ve bizi rahatsız edecek bir yol olur. Taşeronla ilgili düzenlemenin çıkmasının ardından, ‘tüm kamu hızla adapte olur’ diye düşünüyoruz, bu nedenle şu günlerde ilanına çıkılan taşeron çalışan ihaleleri de, yasa çıktıktan sonra hızla yeni duruma uyarlanır. Bir ortak çözüm bulunursa ve bu herkesin içine sinerse, uyum süreci hızlı olur.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!