Tartışmalarla yapılan denetimlerin bir alakası yok

Güncelleme Tarihi:

Tartışmalarla yapılan denetimlerin bir alakası yok
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 03, 2010 14:57

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği üyesi şirketlerinde başlatılan denetimlerin iddia edildiği üzere Başbakan ile TOBB arasında “bir kişi istihdam edin” tartışmalarıyla bir ilgisi olmadığını, bunun bir yıl önce kararlaştırılan yönlendirici ve eğitici bir denetim uygulaması olduğunu söyledi. Bakan Ergün, “Sizin tartışmalarınızla bizim yaptığımız iş arasında bir ilgi yoktur” dedi.

Bakan Ergün, kapanış etkinliğinin ardından gazetecilerin TOBB üyesi şirketlere başlatılan denetimlerle ilgili soruları yanıtladı. Ergün, TOBB üyesi şirketlerinde başlatılan denetimlerin iddia edildiği üzere Başbakanla TOBB arasında yaşanan “bir kişi istihdam edin” tartışmalarıyla bir ilgili olmadığını ifade ederek, “Hiç alakası yok. Bu daha önceden başlamış olan bir süreçtir. Ben Sanayi Bakanlığı’na bir yıl önce başladım ve bir yıl önceki arkadaşlarla yaptığımız program çerçevesinde hem kooperatifler üzerinde hem Odalar ve Borsalar üzerinde bir yönlendirici ve eğitici denetim mekanizmasının başlatılmasının doğru olacağı kanaatine biz çok önceden vardık. Sizin tartışmalarınızla bizim yaptığımız iş arasında bir ilgi yoktur” cevabını verdi.

Odaların borsaların, kooperatiflerin ve birliklerin kuruluşu ve denetim görevinin Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’na ait olduğunu belirten Ergün, bu denetimlerin kanuni bir görev olduğunu vurguladı. Bu kanuni görevlerin bir başka boyutunun ise anonim şirketlerle ilgili olduğunu söyleyen Ergün, “Anonim şirketlerin denetimi de Bakanlığımıza Türk Ticaret Kanunuyla verilmiş olan bir görevdir. Denetimlerdeki esas yaklaşımının yönlendirici eğitici bir denetim olmasıdır. Denetimin ilk amacı budur. İster kooperatif denetimleri olsun ister oda denetimleri ister borsa denetimleri olsun, belirli aralıklarla bu denetimlerin yapılması yönlendirici ve eğitici olmak açısından son derece önemlidir” şeklinde konuştu.

Bu denetimlerde kusurlara ve hatalara rastlanırsa o kusurların ve hataların büyümeden düzeltilmesine de fırsat verecek olanın bu denetimler olduğunu ifade eden Ergün, bazen anonim şirketlerin ortaklarının Sanayi Bakanlığı’na şikayetleri olduğunu da belirtti. Sanayi Bakanlığı’nın kuruluş kanununda da odalar ve borsalarla ilgili olarak verilmiş görevlerinde olduğunu vurgulayan Ergün, “Bunun basında veya başka yerde yer alan spekülasyonlarla ilgisi yoktur. Denetimlerin amacı eğitici yönlendirici eğer bir takım yanlışlar eksikler varsa bu yanlış ve eksikleri de büyümeden giderici niteliktedir” dedi.

HESABIMIZI VEREMEYECEĞİMİZ BİR NOKTA YOK

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ise, TOBB’un şeffaf bir kurum olduğunu söyleyerek şöyle devam etti:

“TOBB’un bünyesindeki zaten hepsinde biz değiliz çoğunluğu kamunun olduğu şirketler. Fakat biz kendi iç denetimimizi gerçekleştiriyoruz. Kamu denetimine de açığız. Hem bu dünyada hem de öbür dünyada hesabımızı veremeyeceğimiz bir nokta yok. Tabi bu işin denetim tarafı Sanayi Bakanlığını. Sanayi Bakanlığı’nın da kanuni noktadaki uygulaması.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!