Tarladan 100 bin liralık enerji

Güncelleme Tarihi:

Tarladan 100 bin liralık enerji
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 13, 2017 09:41

Güney Marmara Kalkınma Ajansının hibe desteğiyle kurduğu güneş panellerinden yılda 100 bin liralık elektrik enerjisi sağlayan ve ilave 7 bin 500 dönüm araziyi sulu tarıma kavuşturan sulama birliği, çiftçinin yüzünü güldürdü.

Haberin Devamı

Balıkesir'de bir sulama birliği, Güney Marmara Kalkınma Ajansının (GMKA) verdiği hibe destekle 3 dönüm alanda kurduğu güneş panellerinden, yılda 100 bin liralık elektrik enerjisi elde ediyor.

Üç yıl önce tamamlanan ve 2,5 yıldır elektrik üreten tesis, bu elektriği terfi istasyonlarında kullanıp üreticiye uygun koşullarda su temin ederek, bölgede ilave 7 bin 500 dönüm araziyi sulu tarıma kavuşturdu.

Balıkesir Pamukçu ve Aslıhantepecik Ovaları Sulama Birliği Başkanı İsmail Çoban, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üreticinin gücünün su ve enerji maliyetleriyle doğru orantılı olduğunu söyledi.

Çoban, birliğin maliyet kalemleri içinde enerjinin ciddi yer tuttuğunu, bu nedenle arayışa girdiklerini belirterek, güneş enerjisiyle elektrik üreterek, bunu terfi istasyonlarında kullanıp üreticilere daha uygun şartlarda su temin etmek için GMKA'ya başvurduklarını anlattı.  

Haberin Devamı

Projelerinin, o dönem resmi kurumlar içinde birincilikle kabul gördüğünü ifade eden Çoban, "Ajansın maksimum verebileceği destek 450 bin lirayken, biz 448 bin lira hibe aldık. Toplam proje bedeli 650 bin lira civarındaydı." dedi.

TARLADA 614 GÃœNEÅž PANELÄ° Â

6 Eylül ilçesine bağlı kırsal Pamukçu Mahallesi'nde bir tarlaya 614 güneş paneli yerleştirdiklerini söyleyen Çoban, yatırımın 3 bin metrekare alana sahip olduğunu ifade etti.

Pamukçu ve Aslıhantepecik Ovaları Sulama Birliğinin 13 yerleşim yerine hizmet verdiğini belirten Çoban, panellerden elde ettikleri enerjiyi elektrik enerjisine çevirip ulusal sisteme verdiklerini bildirdi. Çoban, "Pompa istasyonlarımız elektrik ürettiğimiz esnada çalışıyorsa, mevcut ürettiğimiz enerjiyi kullanıyoruz. 3 ayrı noktada istasyonumuz var. Ulusal sisteme verdiğimiz için tek noktada elektriği ürettik, 3 ayrı noktada kullanabiliyoruz." diye konuştu.

100 BÄ°N LÄ°RA TASARRUF Â

Selimiye, Pamukçu ve Atköy kırsal mahallelerinde pompa istasyonları bulunduğunu anlatan Çoban, şöyle devam etti:  

"Biz tarımsal bir örgütüz. Sulama birliğimizin 2 bin 800  üyesi var. Bu tesisi yapmak ve çalışır hale getirmek bizler için son derece önemliydi. GMKA'nın verdiği desteğin üzerine kendi öz kaynaklarımızı koyarak bu yatırımı gerçekleştirdik. Yılda ortalama 100 bin lira değerinde elektrik üretiyoruz, tasarruf yapıyoruz."

Haberin Devamı

Çoban, panellerin yapımı sonrası sulanan tarım arazisinin arttığına işaret ederek, "Şunu söyleyebiliriz; fotovoltaik (ısıya maruz kaldığında enerji üretebilen) sitemi kurup, elektrik üretmeye başladıktan sonra enerji maliyetlerindeki düşüş çiftçiye yansıdı. Ayrıca ilave 7 bin 500 dönüm arazi de sulu tarıma kavuştu." dedi.  

BAKMADAN GEÇME!