TARİŞ'ten pamuk üreticilerine tesis

Güncelleme Tarihi:

TARİŞten pamuk üreticilerine tesis
Oluşturulma Tarihi: Ekim 07, 2008 18:13

Aydın'ın Germencik İlçesinde bulunan Tariş Pamuk Kooperatifinin girişimiyle kurulan pamuk tesisi, törenle hizmete açıldı.

Aydın-İzmir karayolu üzerinde Mursallı yol kavşağında bulunan Pamuk Birliğine ait tesislerde, makineli pamuk hasadı için ön temizleme, ön kurutma işlemi yapılacak.

Tamamı 345 bin YTL'ye malolan ve bunun yarısı Birlik, yarısı da devletten hibe olarak karşılanan tesiste günde 25 ton pamuk işlenebilecek.

Tesisin açılışına, Tariş Yağlı Tohumlar ve Pamuk Birliği Başkanı Basri Özçoban, İncir Birliği Başkanı Hüseyin Karazor, Tariş Genel Müdürü Hüseyin Velioğlu, Germencik Tariş Kooperatifi Başkanı Alim Gencer, çevre birlik ve kooperatif başkanları, yöneticileri, müdürleri ve kooperatif ortakları katıldı.

Açılışta konuşan Özçoban, böyle bir tesisi oluşturdukları için Germencik Pamuk Kooperatifine teşekkür ederek, şu anda herkesin pamuk fiyatının açıklanmasını beklediğini kaydetti.

“Tariş kurulduğundan bu güne kadar hiçbir ortağını mağdur etmemiştir, etmeyecek” diyen Özçoban, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Ama biz bu mağduriyeti önlerken bazı çevrelerden tenkit alabiliyoruz. Olsun, verdiğimiz para kendimize değil, ortağımıza verilen bir farktır. Devlet insanları için vardır. Tariş de ortakları için vardır. Bunun bilinci içinde hedefimiz zarar etmek değil hedefimiz birliğimizi, kooperatifimizi de korumak. Geçen sene herkesin mutlu olduğuna inandığımız bir fiyat farkıyla pamuk aldık. Bugüne kadar pamuk fiyatını ortağımızı korumak için açıklamadık. Pamukçu için doların yükselmesiyle fiyatın iyi gittiğini görüyoruz. Fiyatların açıklamamızın nedeni ortağımızı korumaktı. Perşembe günü avans fiyatı açıklayacağız.”

TARİŞ GENEL MÜDÜRÜ VELİOĞLU

TARİŞ Genel Müdürü Hüseyin Velioğlu da, açılış töreninin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, TARİŞ'in, Türkiye'de tarımsal birliklerin önderlerinden biri olduğunu söyledi.

ABD'de, Avrupa Birliği'nde, Uzak doğu ülkelerinde tarımsal birliklerin kamu desteğiyle üretimi sürdürdüğünü, Türkiye'deki tarımsal birliklere finansal destek sağlanması gerektiğini ifade eden Velioğlu, şöyle dedi:
“Bu birliklerimizin ortaklık yapısının güçlendirilmesi lazım. Birlikler acımasız piyasa şartlarına bırakılmasın. Çiftçilerin örgütlenmesi gerekiyor. Bugün Türkiye'de üretilen her türlü ürün, maliyetinin altında satılıyor, tarlada kalıyor veya derelere dökülüyor. Dünyada 9 milyon aç insanın olduğu bir ortamda ürünün heba olması insanlık adına utanç vericidir. Türkiye'de 29 temel ürün üzerine örgütlenmiş 16 tarımsal birlik vardır. Bunları güçlendirmezsek, üreticimiz perişan olur. Ürün fiyatları çok aşağı düşer ve bunun faturasını millet olarak öderiz.”

“PAMUK STRATEJİK ÜRÜNDÜR”

Velioğlu, pamuk üretiminin geriletilmesi durumunda, çırçır, iplik ve bez fabrikalarının kapanacağını, tekstil sektörünün zora girebileceğini belirterek, “Tarımsal üretim politikasının, siyaset üstü olması lazım. Pamuğun siyaseti olmaz. A partisi gelince pamuklar başka, B partisi geldiğinde başka büyüklükte olmuyor. Türkiye'de yıllık 160-170 milyar dolarlık bir katma değeri olan pamuk ve tekstil sektörünü siz yok sayamazsınız” diye konuştu.

İthal pamukla sanayinin yürüyemeyeceğini öne süren Velioğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Pamuğu bugün size ucuz verenler, yarın Türkiye üretmediği zaman 170 cent yerine 300 cente verecekler. Pamuk stratejik üründür. 30-40 yıldır desteklenen bu sektörün artık yeterince desteklenmediği kanaatindeyiz. Son açıklanan Tekstil Eylem Planı'nda maalesef biz istediğimiz neticeyi alamadık. Ayrıca enerji giderleri, işçilik giderleri çok fazla. SSK primleri yüksektir. Sigorta affı geliyor, birlikler bunlardan yararlanmıyor. Adaletli bir yapı olsa TARİŞ'in çok ciddi bir yatırım yapması daha kolay olur. Ekonomik politikaların çiftçiye yönelik kısmının artırılması gerekiyor. Çiftçiye destek verilmesi şarttır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!