Tarıma yeni pazar Çin

Güncelleme Tarihi:

Tarıma yeni pazar Çin
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 08, 2017 21:24

Ayın 14’ünde Cumhurbaşkanı Erdoğan ve heyeti Çin yolcusu. Tarım Bakanı Faruk Çelik, bu gezinin tarım stratejisi açısından da büyük önem taşıdığına dikkat çekerek “Çin ile süt tozu bağlantısı kurarsak bu hayvancılığı uçurur” dedi.

Haberin Devamı

GIDA, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Türk ürünlerinin tek bir pazara bağlı kalmaması için başlattıkları açılıma Çin’i de eklediklerini söyledi. Çelik, “Çin’le süt tozu bağlantısı kurarsak hayvancılık rayına girer” dedi. Çelik, tarımsal SİT alanlarının sayısını da 400’e çıkaracaklarını, buralara çivi bile çakılamayacağını söyledi.

Çelik, yaptığı sohbet toplantısında, Türkiye için yeni pazarlardan birinin Çin olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile yapacakları geziye atıfla Çelik, “14 Mayıs’ta Çin’e gidiyoruz. Çin ile eğer süt tozu bağlantısını kurarsak, bu çok önemli, hayvancılık uçar. Teknik düzeyde görüşmeler oldu. Meyve, sebze konusu da var pakette. Özellikle de kiraz. Bu toplantılarda ulaşım ve kargo ile ilgili konular da konuşulacak. En önemli yanı bu” dedi.

Haberin Devamı

Çelik, Rusya ile yaşanan ihracat krizine atıf yaparak, şunları anlattı: “Üretimi planlı ve programlı olarak güvence altına aldıktan sonra planlamamız gereken ikinci sıkıntılı alan pazar konusuydu. Pazar konusunu çözmek için 6 ülkeyle tarımsal iş forumu yaptık. Ayrıca Afrika ülkelerinin tarım bakanlarıyla Antalya’da toplantı yaptık. 54 bakan katıldı. İşlenmemiş büyük bir coğrafya. Balıkların yaşlılıktan olduğunu söyleyen bakanlar oldu. Tutamadıkları için. İki nehir arasında 8 milyon hektarlık verimli araziye sulama mekanizması kuramadıklarını anlattılar.”

AFRİKA SEFERİ

Afrika ülkelerinde çok büyük potansiyel bulunduğunu kaydeden Çelik, “Tarım teknolojisi alanında çalışan iş dünyasıyla ilişkileri geliştireceğiz. Oradaki potansiyeli yönetebilirler. Arazi kiralama dahil, her şey olabilir. Bir taraftan açlık var, bir taraftan da çok büyük imkanlar. 4’er ülke halinde ziyaretler düzenleyerek tarımsal yatırımlar için bağlantılar yapacağız. İlk adım Antalya’da atıldı. 1.5 ay sonra Afrika ülkeleri turu başlayacak” dedi.

SİT ALANLARI 400’E ÇIKACAK

BAKAN Çelik, şöyle konuştu: “Diğer taraftan kendi tarım arazilerimizi korumak için tarımsal SİT alanlarını ilan etmeye devam ediyoruz. Şimdi bize karşı çok şiddetli duruş var. Çok kişi rahatsız oldu, ama biz ovaların korunması için gerekeni yapacağız. 141 ova yayınlandı, yakında yeni SİT alanları ilan edeceğiz. 400’e çıkacak tarımsal SİT alanları.  İl ve ilçe müdürlerimiz nerede bir ova, ovacık görüyorsa bunların sınırlarını çiziyor ve tarımsal sit alanı diyoruz. Buralara tek bir çivi çakamayacaklar.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!