Kuruyemiş fimalarının yeni tercihi

Güncelleme Tarihi:

Kuruyemiş fimalarının yeni tercihi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 19, 2015 12:35

"İnegöl alası" adıyla tescillenen ay çekirdeği, tanınmış kuruyemiş firmaları tarafından tercih ediliyor.

Haberin Devamı

Alınan bilgiye göre, İnegöl'de 14 bin dekar alanda yılda ortalama 4 bin 500 ton çerezlik ay çekirdeği üretiliyor.

Ürünün bölgeye özgü olmasından dolayı İnegöl Belediyesi, Ticaret ve Sanayi Odası ile Ziraat Odasınca yürütülen girişimler 2013 yılında sonuç verdi ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezi Çeşit Tescil Komitesi, "İnegöl alası"nı tescilledi.

Her sene hasat zamanında kurutulacak yer bulunamadığı için Ahmet Türkel Çevre Yolu'nun bir bölümü, çiftçilere tahsis ediliyor.

"İnegöl alası"nın kilogramı 6-7 liradan satılıyor.

"Ciddi bir altyapıya sahibiz"
İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş, ilçenin önemli bir tarımsal potansiyele sahip olduğunu söyledi.

İnegöl'de, 30 bin hektar alanda pek çok türde meyve ve sebze üretildiğini belirten Aktaş, "İlçemizde ay çekirdeğinde son yıllarda ciddi bir potansiyel oluştu. İnegöl'ün bu konuyla alakalı çok verimli toprakları var. İnegöl ve Yenişehir ovalarında ay çekirdeğiyle alakalı ciddi bir altyapı var. Şehrin kuzeyinde yer alan Şehitler, Karalar, Çavuş, Halhalca, Boğazköy, Hamzabey, Şipali gibi mahallelerimizde ağırlıklı olarak ay çekirdeği üretimi yapılıyor" diye konuştu.

Aktaş, "İnegöl alası"nın tescillenmesinin ardından daha fazla talepler geldiğini vurguladı.

Ay çekirdeğinin, üreticisini memnun ettiğini anlatan Aktaş, şunları kaydetti:

"Sulanabilir arazilerimiz var ama sulanamayan arazilerimiz de var. Arazilerimizin üçte birinin, önümüzdeki aylarda, yıllarda yapacağımız yatırımlarla inanıyor ve ümit ediyorum ki ay çekirdeğiyle alakalı çok daha fazla rekolteye ve dolayısıyla girdiye sahip olacağız. Özellikle çerezlik ay çekirdeğiyle alakalı ciddi bir altyapıya sahibiz. Türkiye'nin önemli kuruyemiş markaları var. Özellikle bu markalar, 'İnegöl alası'nı yani İnegöl ay çekirdeğini özellikle tercih ediyor. Bu noktada, rekolte ne kadar artarsa artsın ciddi bir alım yapılıyor ve bu talep tamamen buradan gideriliyor. Her geçen gün artan ve talep gören bir potansiyel söz konusu."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!