Mudanya'dan Çin'e zeytinyağı ihracatı

Güncelleme Tarihi:

Mudanyadan Çine zeytinyağı ihracatı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2013 12:10

Mudanya ilçesine bağlı Dereköy'de üretilen yaklaşık 30 ton zeytinyağı, Çin'e ihraç edilecek. Köyde faaliyet gösteren bir zeytinyağı fabrikasının sahibi İbrahim Albayrak, Türkiye'de uzun yıllardır deri ticaretiyle uğraşan Çinli Ma Xian Dong'un kurduğu iç ve dış ticaret şirketiyle anlaşma yaptıklarını ve geçen ay üreticilerden yağlık zeytin alıp bu firma için üretime başladıklarını söyledi.

Haberin Devamı

Albayrak, 750 gramlık 39 bin şişeye doldurulmuş zeytinyağını gelecek hafta konteynerlerle Gemlik Limanı'na, buradan da Şangay Limanı'na göndereceklerini anlatarak, talebe göre bunun devam edeceğini dile getirdi.

Dong'un, çok sevdiği zeytin üretiminin her aşamasında, işlenmesinden paketlemesine kadar çalıştığını bildiren Albayrak, şöyle konuştu:

"2006 yılından beri faaliyet gösterdiğimiz zeytin ve zeytinyağı tesislerimizde amacımız; sıradan bir zeytinyağı değil, farklılık yaratmak ve piyasaya ambalajlı ürün sunmak. Bunu da gıda tüzüklerine uygun üretim ve ambalajla sağladık ve bu işe Çinli bir firma ile başlamaktan mutluyuz. İkili anlaşmamızda kendimizden de fedakarlık yapıp karımızdan kısıp ürünümüzü onlara tahsis edip bu ticareti sürdürmek istiyoruz. Yurt içinde ambalajlı ürün satmanın zorluğu çok fazla. Malınızı süpermarketlere vermeniz gerekiyor. Onlar da yıllık karımız kadar bizden vitrin kirası istiyor. Bundan dolayı ilk ambalajlı ürünümüzün Çin'e gitmesi kısmetmiş. Bugüne kadar çok az malımızı süpermarketlere verirken ağırlıklı olarak mallarımızı çeşitli firmaların zeytinyağı fabrikalarına veriyorduk."

Haberin Devamı

Albayrak, bu yıl yağlık zeytinin kilogram fiyatının son günlerde 1,60 liraya çıktığını ve bunun artabileceğini belirtti.

Dong ise 10 yıldır Türkiye'den Çin'e deri ticareti yaptığı bilgisini verdi.

Geçen yıl, ülkesinin bir televizyon kanalında, zeytinyağının yararlarından bahsedilen bir programı izlediğini anlatan Dong, "Araştırmalarım sonucu bu işe girmeye karar verdim. Dereköy'de İbrahim beyi bulup çalışmalarımıza başladık. Bu anlaşmayı en az 10 yıl devam ettirmek istiyorum" ifadesini kullandı.

Dong, Türklerle çalışmaktan çok mutlu olduğunu sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!