Buğday üreticisinin kuraklıktan endişeli

Güncelleme Tarihi:

Buğday üreticisinin kuraklıktan endişeli
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 2013 11:42

Çukurova'da, fiyat artışına bağlı olarak geçen yıla göre ekim alanı yüzde 20 artan buğday üretiminde, havaların kurak gitmesi nedeniyle yağış almayan alanların DSİ'ye ait kanallardan alınan su sayesinde yağmurlama yöntemiyle sulandığı, bu alanlarda 2 hafta süreyle yağmur yağmaması halinde üreticilerin yeniden ekim yapmak zorunda kalacağı bildirildi.

Haberin Devamı

Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Şahin Yeter, yaptığı açıklamada, yaklaşık 20 milyon ton olan Türkiye'nin yıllık buğday üretiminin yüzde 6-7'sinin Çukurova yöresinden karşılandığını söyledi.

Yöredeki buğday üretiminin ortalama yıllık 1,5 milyon tona yakın olduğunu bildiren Yeter, geçen sezon 2 milyon dekar alada ekim yapıldığını, rekoltenin ise 900 bin tonu bulduğunu kaydetti.

Yeter, geçen yıl ki ekim ve rekoltenin düşük olmasının, üreticilerin mısıra daha fazla yoğunlaşmasından kaynaklandığına dikkati çekerek, “Mısır üretimi yapan çiftçilerin bir bölümü, ürünü açıklanan fiyattan ve aynı zamanda yoğunluk nedeniyle TMO'ya satamadığı için, bu yıl buğdaya yöneldi. Bunun sonucunda, yeni sezonda buğday ekim alanının 2 milyon dekarın üzerinde olacağı, hasadın ise 1 milyon tonu aşması öngörülüyor” dedi.

Haberin Devamı

Ekimi biten buğday tarlalarının yeterli yağış alamadığını belirten Yeter, şöyle konuştu:

“Tarlasını erken eken üretici şimdi yağmur bekliyor. Yağışların düzensiz ve yer yer olması nedeniyle ürünlerde çimlenme düzensiz olacak. Yörede yağış almayan yerlerdeki bazı çiftçiler buğdayın çimlenmesi için DSİ'ye ait kanallardan alınan su ile salma ve yağmurlama sistemiyle sulamaya başladı. Tohum atılan toprakta nem oranı yetersiz olursa, çimlenme de olmaz. Türkiye genelinde buğday hasadının ilk yapıldığı yer olan yörede üreticiler, dört gözle yağmur bekliyor. Yağış 2 hafta daha gecikirse, bu alanları çiftçiler tekrar ekmek zorunda kalacak. Bu da maliyeti artıracak bir durum.”

Ceyhan Ziraat Odası Başkanı Yavuz Tezcan da, buğday rekoltesinin beklenen düzeyde olması için yağışların yeterli olması ve aynı zamanda düzenliliğinin önemli olduğunu söyledi.

Yağış olmaması nedeniyle sulama yapılan alanların yeniden ekileceğini, fazla yağışın ise buğdayın çürümesine yol açacağını anlatan Tezcan, “Yağışlar
beklendiği gibi olur ve iyi çimlenme dönemi geçirilirse buğdayın kalitesi ve rekoltesi yükselir. Ancak yağış buğday ekili alanların tamamında olmadı” diye konuştu.

Tezcan, yörede buğday hasadına mayıs ayının sonlarına doğru başlanacağını anımsatarak, üreticilere bereketli bir sezon dileğinde bulundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!