Tarım ürünleri primlerine zam

Güncelleme Tarihi:

Tarım ürünleri primlerine zam
Oluşturulma Tarihi: Şubat 14, 2006 13:00

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, pamukta kilogram başına 32, ayçiçeğinde 175, soyada 24, kanolada 20, mısırda ise 5 Ykr prim verileceğini bildirdi.

Partisinin TBMM grup toplantısında konuşan Erdoğan, çeşitli ürünlere prim desteklerini açıkladı. Sadece 3 yıl içerisinde hayvancılık desteklerinin yüzde 729 artış gösterdiğine işaret eden Erdoğan, bunu yeterli görmediklerini, dün Bakanlar Kurulu'nda da konunun ele alındığını bildirdi.

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker'in yakında Yeni Zelanda ve Avustralya'ya gideceğini ifade eden Erdoğan, tarım alanında görüşmeleri ve bağlantıları olacağını kaydetti.

“Bugün çiftçimize müjde vermek istiyorum” diyen Erdoğan, kütlü pamuk, yağlı ayçiçeği, soya fasulyesi, kanola ve mısıra 2005 yılında ödenen toplam prim miktarının 678 milyon YTL olduğunu, bu yıl primler için ayrılan miktarı yüzde 30 artırarak 810 milyon YTL'ye çıkardıklarını bildirdi. Erdoğan, sertifikalı pamukta geçen yıla göre yaklaşık yüzde 40 artış yaparak kilogram başına prim miktarını 32 Ykr (320 bin TL) olarak belirlediklerini kaydetti. Ayçiçeğinden 2004 yılında 13.5 Ykr olan prim miktarını yüzde 30 artırarak 175 Ykr'ye (175 bin TL) çıkardıklarını belirten Erdoğan, sertifikalı soyada prim artışının geçen yıla göre yüzde 43 artışla kilogram başına 24 Ykr (240 bin TL) olacağını bildirdi. Geçen yıl kanolanın kilogramına 13 Ykr prim verilirken bu yıl rakamın 20 Ykr'ye (200 bin TL) yükseltildiğini bildiren Erdoğan, mısırda geçen yıl 2.5 Ykr olan primin de yüzde 100 artırarak 5 Ykr'ye (500 bin TL) çıkardıklarını anlattı. Verilen primleri hem YTL hem de TL cinsinden söyleyen Erdoğan, ”İntikalde zorlanmalar olabilir diye, YTL ve TL olarak ne verdiğimizi belirtiyorum. Belli bir süre böyle gidecek” dedi.

Erdoğan, geçen yıl olduğu gibi, bu yıl da ekim zamanından önce primlerin ödenmesi için çalışmalar başlatıldığını söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!