"Tarım ürünleri ithalatındaki artış rekolte kayıplarından"

Güncelleme Tarihi:

Tarım ürünleri ithalatındaki artış rekolte kayıplarından
Oluşturulma Tarihi: Nisan 11, 2015 01:03

Döviz kurlarındaki hızlı tırmanış, sebze, meyve ve tahıl ithalatını frenleyemedi. Türkiye Ziraaçitler Derneği Başkanı İbrahim Yetkin, geçen yıl yaşanan ithalat artışlarının yaşanan rekolte kayıplarından kaynaklandığına dikkat çekti.

Haberin Devamı

Liranın önemli ölçüde değer yitirdiği 2014 yılında birçok tüketim malının ithalatında önemli gerilemeler yaşanırken, olusuz hava koşulları nedeniyle yaşanan rekolte kayıplatı ithalatı tetikledi. Kuru soğandan, lahanaya birçok gıda ürününün ithalatında adeta patlama yaşandı.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre, 2014 yılında kuru soğan ithalatı 21 kat, lahana ithalatı 39 kat, nar ithalatı yüzde 136, karpuz ithalatı yüzde 122, kırmızı mercimek ithalatı yüzde 179 arttı.

"YAŞANAN REKOLTE KAYIPLARI İTHALATI TETİKLEDİ"
DHA'nın sorularını yanıtlayan Yetkin, ithalat artışlarının nedeni olarak 2014 yılında yaşanan olumsuz hava koşullarını göstererek, "Olumsuz hava koşulları tarımı etkiledi. Yaşanan rekolte kayıpları ithalatı tetikledi" dedi.

Yetkin, Türkiye'nin üretimi artsın armasın bir takım ürünlerde her zaman ithalat yaptığını ifade ederek, "Bunlar yem bitkileri ve yağlı tohumlarda oluyor" dedi ve ekledi:

Haberin Devamı

"Ayçiçeği, pamuk, mısır gibi ürünlerin yanında kanola, soya gibi yem bitkileri de ithal ediliyor. Bunların üretimi yeterli değil. Bu ürünlerde ithalat her yıl yapılıyor. Bir de, kayısı, fındık, zeytin gibi ihraç edilen ürünler var. Bunları normal koşullarda ihraç ediyoruz ama iç piyasada da fiyat artışları söz konusu."

BAKMADAN GEÇME!