Tarım Şövalye Nişanı 129 yıl sonra Türkiye’ye verildi

Güncelleme Tarihi:

Tarım Şövalye Nişanı 129 yıl sonra Türkiye’ye verildi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 08, 2012 12:36

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker'e, Fransa Hükümeti tarafından 'Tarım Alanında Şövalye Liyakat Nişanı' (Chevalier dans l-Ordre du Merite Agricole.) verildi. Bakan Mehdi Eker, Şövalye Liyakat Nişanı’nı Paris’te düzenlenen törenle Fransa Tarım Bakanı Stephane Le Foll’un elinden aldı.

Haberin Devamı

Bakan Eker, tarımsal gelişime katkıları ve G20 toplantısında önemli kararların alınmasındaki etkin çalışmaları dolayısıyla Şövalye Liyakat Nişanı’na layık görüldü.

Paris’te düzenlenen törende konuşan Fransa Tarım Bakanı Stephane Le Foll, Türkiye Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker’in tarıma dayalı parlak bir kariyeri olduğunu belirterek, hükümet adına bu Liyakat Nişanı’nı vermekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Türkiye ve Fransa’nın aynı coğrafyanın bir bütünü olduğuna işaret eden Stephane Le Foll, iki ülke arasındaki köklü ilişkilerin Birinci François ve Kanuni Sultan Süleyman’a kadar uzandığını söyledi.

Daha sonra Fransa Tarım Bakanı Foll, tarımsal gelişime katkıları ve G20 toplantısında önemli kararların alınmasındaki etkin çalışmaları dolayısıyla verilen Şövalye Liyakat Nişanı’nı Bakan Eker’e takdim etti.

Haberin Devamı

129 yıl sonra Türkiye’ye verildi

Tarım Alanında Şövalye Liyakat Nişanı’nı alan Bakan Eker’de yaptığı konuşmada, 1883'ten bu yana verilen tarım alanında şövalye liyakat nişanının ilk kez bir Türk Bakan’a verildiğini hatırlatarak, “Şövalye Liyakat Nişanını, dostluğumuzun her gün geliştiği bir ülkenin bakanından almaktan onur duyuyorum” dedi.

Tarım Şövalye Nişanı 129 yıl sonra Türkiye’ye verildi

Türkiye ve Fransa’nın tarım alanında yapacağı işbirliğinin, dünyada açlığın giderilmesine büyük katkı sağlayacağına inandığını dile getiren Bakan Eker, Türkiye ve Fransa’nın tarım alanında önemli potansiyele sahip iki ülke olduğunu söyledi.

Bakan Eker, ortak idealler ve hedeflere sahip iki ülkenin rekabet etmek yerine işbirliği içinde olması gerektiğinin altını çizerek, “Bugün dünyada yeteri kadar üretim olmasına rağmen 1 milyar insan açlık çekiyor.

Dünyanın şu anda ihtiyacı, daha çok adalet, daha çok eşitlik ve daha çok sevgi ve merhamettir. Eğer dünyada 1 milyar insan yatağa aç giriyorsa, o dünya geri kalanlar için de güvenli bir yer olmayacaktır. Üretimle ilgili olarak gelişmekte ve az gelişmiş ülkelerin kapasitelerinin artırılması için çalışılması gerekir” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Bakan Eker ayrıca bundan sonraki süreçte gerek tarım gerek hayvancılık ve ticaretin geliştirilmesi alanında daha somut projeler üzerinde çalışılması konusunda Fransa Tarım Bakanıyla anlaştıklarını söyledi.

Bakan Eker Fransız Bakan Stephane Le Foll'un 2013 sonbaharında Türkiye'ye resmi ziyaret gerçekleştireceğini de sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!