Tarım havzaları modeli Denizli'de tanıtıldı

Güncelleme Tarihi:

Tarım havzaları modeli Denizlide tanıtıldı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 29, 2009 15:22

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdür Yardımcısı Talat Şentürk, yeni uygulamaya konulan “Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli” ile ülke genelindeki 30 havzadan yılda 42 milyon ton üretim ve 28 milyar 700 milyon TL üretim değeri elde edileceğini belirtti.

Türkiye Tarım Havzaları Bölge Tanıtım toplantısının ilki, Denizli Ticaret Odası Toplantı Salonu'nda gerçekleştirildi.

Şentürk, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'de tarım yapılan bölgelerin iklim, toprak, topoğrafya, arazi sınıfları ve kullanım şekillerine göre 30 tarım havzasının belirlendiğini, bundan sonraki desteklemelerin bu havzalardaki üretime göre şekilleneceğini bildirdi.

Tarım havzaları oluşturulurken, 81 tarım il müdürlüğü, 38 tarımsal araştırma enstitüsü, Türkiye Büyük Millet Meclisi Tarım Komisyonu, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Dünya Ticaret Örgütü ve Dünya Tarım Örgütü'nün verilerinden yararlanıldığını belirten Şentürk, şöyle dedi:

“Bu kuruluşlardan aldığımız 52 milyon veriden yola çıkarak tarım havzalarını oluşturduk. Arz talep dengesi göz önünde tutularak oluşturulan havzalarda yetiştirilecek ürünlerin planlaması, tüketim ve dış ticareti belirlenecek. Ülke genelindeki 30 havzadan yılda 42 milyon ton üretim ve 28 milyar 700 milyon TL üretim değeri elde edilecek.”

Şentürk, oluşturulan havzalarda Denizli'nin, Gediz Havzası ile Ege Yayla Havzası içerisinde yer aldığını kaydetti.

Denizli Valisi Yavuz Erkmen de, yeni oluşturulan tarım havzalarının, gelişmiş ülkelerdeki gibi topraktan en iyi verimi almayı amaçladığını ifade ederek “Düşünce bazında çok doğru bir proje. Bu projenin alt kısımları olan toprak toplulaştırılması ve toprak haritalarının çıkarılması konusunda da çalışmalar yapılırsa daha faydalı olacağına inanıyorum. Denizli'de şu ana kadar biz, 41 bin dekar alanda toplulaştırma gerçekleştirdik” dedi.

Toplantıya, Denizli Milletvekilleri Salih Erdoğan, Mehmet Yüksel, Mithat Ekici, Denizli, Muğla ve Aydın Tarım İl Müdürleri, Ziraat Odalarının Başkanları ve resmi kurum temsilcileri katıldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!