Tarihi rekora güncelleme

Güncelleme Tarihi:

Tarihi rekora güncelleme
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 10, 2017 00:53

2017 yılı sonunda üretim ve ihracatta tarihi rekora hazırlanan Türk otomotiv sanayi, ilk yarı sonuçları sonrası hedeflerini yukarı yönlü revize etti. 1 milyon 650 bin adetlik üretim tahmini 1 milyon 700 bine, 1 milyon 350 bin adet olan ihracat tahmini 1 milyon 400 bin adede çıktı. 27 milyar dolar olan ihracat geliri hedefi ise 28 milyar dolara yükseldi.

Haberin Devamı

EKONOMİNİN dinamosu olan otomotiv sanayi, 2017 yılında hedeflediği tarihi üretim ve ihracat rekorlarını ilk yarı sonuçları sonrası yukarı yönlü revize etti. İlk altı ay sonunda Türkiye’de toplam otomotiv üretimi yüzde 20, ihracat ise yüzde 29 artınca Otomotiv Sanayi Derneği (OSD) 1 milyon 650 bin adetlik üretim tahminini 1 milyon 700 bin adede, 1 milyon 350 bin adet olan ihracat tahminini ise 1 milyon 400 bin adede çıkardı. 27 milyar dolar olan ihracat geliri tahmini ise 28 milyar dolara yükseldi. Böylece 2017 sonunda üretim 2016’ya göre yüzde 14.4, ihracat adet bazında yüzde 22.6, ihracat geliri ise yüzde 15.7 gibi yüksek oranda artacak.

OSD Yönetim Kurulu Başkanı Kudret Önen, 2017 yılında da üretim ve ihracatın rekora koştuğunu ancak başarının sürdürülebilir kılınması için iç pazarın özellikle ticari araçlarda canlandırılması gerektiğini ifade etti. 2017 Ocak-Haziran döneminde iç pazarda toplam satışların yüzde 9 oranında düştüğünü belirten Önen, “Yılın ilk aylarında başlayan iç pazardaki daralmanın üretimimizi negatif etkilemesinden endişe ediyorduk. Ancak AB pazarlarındaki istikrarlı büyümenin devam etmesi ve sanayimizin otomobil grubunda üretimine başladığı yeni ürünlerin etkisiyle üretim ve ihracatta sanayi tarihimizin en yüksek rakamları ile yeni rekorlara ulaşılacak bir yıl olmasını bekliyoruz. Toplamda 1 milyon 650 bin adet üzerinde araç üretimi, 1 milyon 350 bin adet üzerinde araç ihracatı ve 27 milyar doları aşan ihracat rakamı hedefliyoruz” dedi.

Haberin Devamı

İLK 6 AY SONUÇLARI

OSD’nin ocak-haziran dönemi raporuna göre ilk altı ayda toplam üretim yüzde 20, otomobil üretimi ise yüzde 36 oranında arttı. Bu dönemde toplam üretim 869 bin adet, otomobil üretimi ise 602 bin adet düzeyinde gerçekleşti. Toplam otomotiv ihracatı adet bazında yüzde 29 oranında artarken, otomobil ihracatı ise yüzde 48 oranında artış gösterdi. Bu dönemde, toplam ihracat 714 bin adet, otomobil ihracatı ise 504 bin adet düzeyinde gerçekleşti. Bu dönemde toplam otomotiv ihracatı 14.5 milyar dolar olarak gerçekleşirken otomobil ihracatı yüzde 71 artarak 6.1 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.

Haberin Devamı

ÇALIŞMA BARIŞI SAĞLANMALI

ÇALIŞMA barışının sağlanmasının küresel rekabet gücü açısından önemini vurgulayan Önen, “Otomotiv sanayinin rekabet gücünün devam edebilmesi için çalışma barışının titizlikle korunması gerekiyor. Süreçlerin kesintiye uğraması durumunda uğranan zararı geçtiğimiz yıllarda deneyimledik. Dolayısıyla bu hassas dönemi hem işverenler hem de çalışanlar olarak aynı sağduyuyla, birlik beraberlik içinde, işimize sahip çıkarak ele almamız gerekiyor” dedi.

AB BÜYÜMEZSE NE YAPACAĞIZ?

OTOMOTİVDE yatırım ve sürdürülebilir büyüme için iç pazarın önemli olduğunu söyleyen Önen, şöyle devam etti: “Türkiye gibi net ihracatçı ülkeler için ihracat pazarlarındaki büyüme, üretim hacmindeki artışta en önemli etmen. Fakat önümüzdeki yıllarda Türkiye’nin ana ihracat pazarları olan AB ve ABD’de de satışların büyük artış göstermeyeceğini görüyoruz. Bu yüzden ihracattan kaynaklanan üretim dalgalanmalarını dengelemek için iç pazarın büyümesi gerekiyor.”

Haberin Devamı

İÇ PAZARDA ‘TİCARİ’ DESTEK GEREKİYOR

OSD Başkanı Önen, Türkiye’de ticari araç pazarının daraldığını, son iki yılda yüzde 18 küçüldüğünü belirterek, pazarı canlandırıcı tedbirler alınması gerektiğini kaydetti. Beyaz eşya, elektronik ve mobilya sektörünün desteklendiğini hatırlatan Önen, şunları anlattı: “Yılın ilk yarısında iç pazar yüzde 9 daraldı. Pazar tüm segmentlerde daralıyor. Özellikle ağır ticari araçlarda kapasite kullanım oranı düştü ve pazar son 2 yılda yüzde 58 küçüldü. Acil çözüm ile pazar geliştirilmezse, yeni yatırımlara gidilmesi olasılığı düşüyor. Önerimiz, öncelikle yaşlı araçların parktan çekilmesi, ticari araç satışlarının desteklenmesi ve ticari araç kiralama sistemi için şartların oluşturulması.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!