Tarihi Bomonti Bira Fabrikası Global’in

Güncelleme Tarihi:

Tarihi Bomonti Bira Fabrikası Global’in
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 18, 2006 00:44

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından dün yapılan bir ihaleyle de adını bulunduğu semte veren tarihi Bomonti Bira Fabrikası, Global Yatırım Holding’in oldu.

Türkiye’nin ilk modern bira fabrikası olarak 1890 yılında Bomonti kardeşler tarafından kurulan, 1938 yılında Tekel yönetimine giren ancak 1991 yılında boşaltılan bina için, Limak İnşaat, Özkar İnşaat, Yazıcı Demir Çelik, IC Antbel ve Global Yatırım teklif verdi. Binanın turizm merkezine dönüştürülmesi için açılan ihale 3 milyon 750 milyon YTL ile başlarken, 12 milyon 750 bin YTL veren Global Yatırım Holding 18’inci turda kazanan şirket oldu.

YABANCI GRUPSUZ KATILDI:

Mehmet Kutman’ın yönetim kurulu başkanlığını yürüttüğü Global Yatırım Holding’ten yapılan açıklamada, firmanın ihaleye yabancı herhangi bir grubu yanına almadan tek başına katılarak kazandığı vurgulandı. Açıklamada, şöyle denildi: "Global olarak, turizm ve gayrimenkul alanlarında yatırımlar bizler için son derece önemli. Pnojelerimiz arasında ’Bomonti Turizm Merkezi’ bizim için ayrı bir önem taşıyor. Kentin bu denli merkezi bir yerinde konumlanan ve Cumhuriyet tarihinde modernleşmenin mihenk taşlarından biri olma özelliği taşıyan Tekel Bira Fabrikası’nda, yeniden başlayacak bir hayatın hem bölgeye hem de turizme katma değer sağlayacağına inanıyoruz. Bu doğrultuda, İstanbul’un dünya kültür başkenti olma vizyonunu destekleyen projelere geliştirmeye devam edeceğiz."

TURİZM MERKEZİ OLACAK:

İhale şartnamesine göre 49 yıllığına yap-işle-devret projesiyle, fabrika restore edilerek bir otel ve kongre merkezi haline getirilecek. İhaleyi alan şirketin toplam 235 milyon YTL’lik turizm yatırımı yapması öngörülürken, Kültür ve Turizm Bakanlığı, bira fabrikasının aslına uygun restore edildikten sonra 3 bin 500 kişilik kongre ve sergi merkezi ile bin yatak kapasiteli, 5 yıldızlı otel yapılmasını istiyor. Projenin inşaat alanı, 18 bin 230 metrekaresi yeme-içme alanı, 71 bin 20 metrekaresi de otel ve kongre-sergi merkezi olmak üzere toplam 89 bin 250 metrekareden oluşuyor.

Ofer dolaylı ortak

GLOBAL bu ihaleyi yabancı ortaksız kazansa da, daha önceki ihalelerde birlikte hareket ettiği ve Galataport ihalesiyle gündeme gelen Ofer Grubu da projeye dolaylı olarak ortak olacak. Bunun nedeni ise Global’in yönetiminde İsrailli işadamı Sami Ofer’in oğlu İdan Ofer’in bulunması.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!