Tanrıkulu: Tüketici Yasası'nda uzlaştık

Güncelleme Tarihi:

Tanrıkulu: Tüketici Yasasında uzlaştık
Oluşturulma Tarihi: Ocak 30, 2002 12:50

Sanayi ve Ticaret Bakanı Ahmet Kenan Tanrıkulu, kredi kartları ile ilgili bankaların Tüketici Yasası'ndaki düzenlemelere karşı bir itirazlarının bulunmadığını belirterek, yasanın hazırlanması aşamasında konuyu Bankalar Birliği yetkilileri ile görüştüklerini ve yasa tasarısını geniş bir uzlaşma ile Meclis'e götürdüklerini bildirdi.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Ahmet Kenan Tanrıkulu, Tüketiciyi Koruma Derneği (Tükoder) Başkanı Mehmet Sevim ile beraberindekileri makamında kabul ederek, bir süre görüştü.

Bakanlar Kurulu'nda imzada bulunan yeni tüketici yasası ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Tanrkulu, Sanayi Bakanlığı'nın şimdiye kadar 6 yasa çıkarttığını ve bunları büyük bir uzlaşı içinde gerçekleştirdiğini bildirdi.

Tüketici Yasası'nın Meclis'e götürülmesi sırasında da kamu kesimini temsil ettikleri için, tasarı üzerindeki uzlaşmanın bir noktada sağlanabilmesinin kendilerinin görevi olduğunu ifade eden Tanrıkulu, bu yasanın Meclis'ten geçirilmesi ile "tepeden inme ve dediğim dedik" anlayışın da terkedilmiş olacağını vurguladı.

Bu anlayışın çoktan terkedildiğini ifade eden Bakan Tanrıkulu, şöyle dedi:
"2.5 yıldır bu anlayışı, katılımcı anlayışı, herkesin görüşlerinin bir noktada, bir potada eritilebilmesine imkan verecek fırsatları Bakanlık olarak sağladık.

Bundan da çok büyük memnuniyet duyuyoruz çünkü, bu aynı zamanda yaptığımız çalışmaların nihai olarak AB kriterleri ile beraber evrensel tüketici kriterlerini de sağlayacak bir çalışma.

Özellikle bu yasa için bahsediyorum, bu yasanın içinde, sizler de yasa TBMM'ye sevkedilince göreceksiniz, içindeki ilkeler dünyadaki şu anda uygulanan en ileri tüketici haklarını kapsayacak tarzda yapılmıştır. Bizim insanımızın da, Türk insanının da sahip olması gerektiğini düşündüğümüz için bu çalışmaları yaptık."

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Tanrıkulu, tüketici yasasında kredi kartları ile ilgili yapılan düzenlemeye bankaların itirazda bulunduğunun hatırlatılarak, bunun Meclis'ten geçecek yasayı etkileyip-etkilemeyeceğine ilişkin soruya da şu yanıtı verdi:

"Hayır. Biz Bankalar Birliği yetkilileri ile birlikte bu hazırlık aşamalarını görüştük zaten. Biraz önce de belirttiğim gibi geniş uzlaşma ile bunu götürüyoruz, konuşarak üstünde tartışarak, bir noktaya getiren bir çalışmadır bu. Bundan sonra da gene aynı anlayış içinde devam edecek çalışma."

TÜKODER BAŞKANI SEVİM


Tükoder Başkanı Mehmet Sevim de tüketici yasasının önemli bir yasa olduğunu ve Meclis'ten delinmeden geçmesini istediklerini belirterek, bundan dolayı da Sanayi ve Ticaret Bakanı Tanrıkulu'nun "Tüketici Bakanı", Sanayi Bakanlığı'nın da "Tüketici Bakanlığı" olarak adlandırdıklarını kaydetti.

Sevim, yasanın Meclis'ten delinmeden geçilmesi için siyasi partilerin grup başkanları ve diğer yetkilileri ile de görüşmelerde bulunacaklarını söyledi.

Sevim, yasanın hazırlanması sırasında bankalar ile kredi kartları,tek taraflı sözleşmeler ve temettü faizlerinden kaynaklı sorunlar yaşadıklarını belirterek, bu konudaki itirazlarını bankaların da kabulettiğini bildirdi.

Sevim, kredi kartları konusundaki düzenlemeye ilişkin bankalarla herhangi bir sorun çıkmayacağını vurguladı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!