Taner'den Doğu'ya bedava hayvan projesi

Güncelleme Tarihi:

Tanerden Doğuya bedava hayvan projesi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 09, 1997 00:00

Haberin Devamı

Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Güneş Taner, ABD'de birçok hayvan üreticisinin pazar bulamadığını belirterek, ‘‘Beş firmaya, getirin yüz bin hayvan, Doğu ve Güneydoğu'da bedava dağıtın diyeceğim. Beş yıllık da teminat mektubu vereceğim'' dedi.

Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Güneş Taner, Doğu ve Güneydoğu'nun kalkınmasına katkıda bulunacak ilk projesini Hürriyet'e açıkladı ve ‘‘100 bin hayvanı, halka bedava dağıtacağız'' dedi. Taner, bu sayede bölgenin Avrupa ve Türki Cumhuriyetlerinin et ihtiyacını karşılayacak önemli bir merkez haline döneceğini bildirdi.

Taner, projesini aşamalar halinde şöyle açıkladı:

ABD'de birçok hayvan üreticisi pazar bulmakta zorlanıyor. Bu durum Avrupa'nın bazı ülkelerinde de söz konusu. Büyük beş hayvan üreticisi firmaya çağrı yapacağım. Getirin bize 100 bin hayvanı beş yıl sonunda geri almak üzere doğu ve güneydoğudaki halka dağıtın diyeceğim.

Beşinci yılın sonunda getirdikleri hayvan kadarını geri alacaklar. Hayvanlarını geri toplama şartını kesinlikle koyacağım. Bunun şartlarını belirleyeceğim. Üstüne de ben dolar bazında yüzde 20 vereceğim. Bunun için de kendilerine bir teminat mektubu vereceğim.

Beş yıl bu firmalar hayvanlara nasıl bakılacağını da halka öğretmek ve onları kontrol etmekle de yükümlü olacak.

Bu süre içinde üreticilerimiz hayvanları üretirler, etinden, sütünden, derisinden yararlanırlar. Bunların hepsi kendilerine kar olarak kalır. Diyelim ki, 10 koyun aldı ve bunlar beş yıl içinde üç kez doğum yaptı. Bu demektir ki 30 koyun karı oldu.

Beşinci yılın sonunda firmalar verdikleri hayvan kadarını geri toplayacaklar. Üstüne de ben dolar bazında yüzde 20 vereceğim. Etti mi yüzde 120. Dolar bazında yüzde 120 kâr nerede bulacaklar. Hem de devlet garantisinde. Bu ekonomiye de yük getirmez. Çünkü ben vereceğim yüzde 20'yi zaten oranın kalkınması ve ekonomiye getireceği katkıdan fazlasıyla devlet olarak elde edeceğim. Halkımız o hayvanlara gözü gibi bakar. Bu da bölgedeki birçok sıkıntının önüme geçilmesini de sağlar. Sonuçta hem ekonomiye büyük bir girdi sağlanır, hem de bölge Avrupa ve Türkiye Cumhuriyetlerinin önemli bir et merkezi haline gelir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!