Taner'den AB'ye: Kim, kimi dışlıyor?

Güncelleme Tarihi:

Tanerden ABye: Kim, kimi dışlıyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 17, 1997 00:00

Haberin Devamı

Devlet Bakanı Güneş Taner, IMF görüşmeleri için ABD'ye giderken havaalanında yaptığı açıklamada, ‘‘Avrupa'da 2.5 milyon insanımız, 100 milyar markı aşan yatırımımız var. Kim kimi dışlıyor?’’ dedi.

Devlet Bakanı Güneş Taner, Avrupa Birliği'nin (AB), Türkiye'ye karşı aldığı siyasi kararın ‘‘haksız’’ olduğunu belirterek, ‘‘Dünya büyük bir yerdir. Türkiye kendi çıkarlarını, kendi içinde arayacaktır’’ dedi. Güneş Taner, Uluslararası Para Fonu (IMF) yetkilileriyle görüşmelerde bulunmak üzere ABD'ye gitti.

Taner, hareketinden önce Atatürk Havalimanı'nda yaptığı açıklamada, IMF yetkilileriyle teknik görüşmelerin halen sürdüğünü söyledi. Güneş Taner, Washigton'daki temasları sırasında, Türkiye'nin 1998 yılına ekonomik olarak kuvvetli girmesi için imkanlar arayacaklarını bildirdi.

Bir gazetecinin, ‘‘IMF'nin bir yıllık bir program istediği ve bu konuda bir çalışma olup olmayacağı’’ yolundaki sorusunu yanıtlayan Taner, ‘‘Kimin ne istediği önemli değildir. Önemli olan Türkiye'nin meselesinin, menfaatinin, Türk halkının lehine olarak tecelli etmesidir. Türk insanı için ne iyi ise, biz onu yaparız’’ diye konuştu.

DÜNYA BÜYÜK

Taner, ‘‘Türkiye'nin, Avrupa Birliği'ne karşı tedbir alıp almayacağı’’ yolundaki bir başka soruyu yanıtlarken de şunları söyledi:

‘‘Avrupa Birliği bir karar aldı. Bu konuda Bakanlar Kurulu da güzel bir açıklama yaptı. Bu aşamada (oraya karşı bu yapıldı, buraya karşı bu yapılır) derseniz, bu hem Türkiye'nin ve hem de başka ülkelerin menfaatine olmaz. Türkiye büyük ülkedir ve meselelerini çözer. Türkiye, üzerine düşen görevini yapmıştır. Avrupa aldığı siyasi kararda haksızlık etmiştir. Dünya büyük bir yerdir. Türkiye kendi çıkarlarını kendi içinde arayacaktır.’’

Devlet Bakanı Güneş Taner, Türkiye'nin, Avrupa coğrafyasının bir parçası olduğunu da belirterek, ‘‘Avrupa siyasi bir karar aldı diye bizi dışladığını nereden çıkarıyorsunuz. Avrupa'da 2.5 milyon insanımız var. Avrupa'da 100 milyar markı aşmış yatırımımız, 150-200 milyar mark mevduatımız var. Kim, kimi dışlıyor?’’ diye konuştu. Taner, ‘‘bedelsiz oto ithalatıyla ilgili bir önlem alınıp alınmayacağı’’ yolundaki soru üzerine de, ‘‘Bu konunun Gümrük Birliği ile bir ilgisi yok. Eski dönemde, Refahyol Hükümeti'nin kendi kafasına göre, kaynak paketi sağlamak için yaptığı bir uygulamadır’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!