Taner: Enflasyona güvenen batacak

Güncelleme Tarihi:

Taner: Enflasyona güvenen batacak
Oluşturulma Tarihi: Ekim 16, 1997 00:00

Haberin Devamı

TÜSİAD üyelerine, hükümetin 100 günlük ekonomi bilançosunu çıkaran Devlet Bakanı Güneş Taner, ‘‘Türkiye artık enflasyonun karşısına milli takımını çıkarmalıdır’’ dedi. Taner, enflasyon inerken, enflasyona güvenerek ayakta kalanların bu işi devam ettirmelerinin mümkün olmayacağı mesajını verdi.

TÜRKİYE'nin artık enflasyonun karşısına ‘‘milli takımını’’ çıkarması gerektiğini söyleyen Devlet Bakanı Güneş Taner, enflasyonun düşmesinden sıkıntı çekenler olacağını söyledi. Taner, ‘‘Enflasyon aşağı inerken, bu enflasyonist ortama alışmış, rekabet koşullarını tanımayan ve enflasyonist ortama güvenerek ayakta kalan bir takım insanlar ve şirketlerin bu işi götürmeleri mümkün olmayacaktır. Ya değişecekler, ya kuvvetlenecekler ve güçlü hale gelecekler. Yoksa sistem, zayıfı ile kuvvetlisini aynı anda götüremez’’ dedi. Taner, 1998 bütçesini değerlendirirken, öngörülen yüzde 3'lük büyümenin de üzerine çıkılabileceğini söyledi.

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği'nin (TÜSİAD), düzenlediği toplantının öğle yemeğinde konuşan Taner, hükümetin 100 günlük icraatını anlattıktan sonra, geleceğe yönelik değerlendirmeler yaptı. Merkez Bankası Başkanı Gazi Erçel ile Hazine Müsteşarı Mahfi Eğilmez'in de katıldığı toplantıda işdünyasına, ‘‘Artık önünüzü görebilecek, yatırımlarınızı hesaplayabileceksiniz’’ mesajı veren Taner, 3.5 ay gibi kısa sürede siyasi istikrarın ve Türkiye'nin itibarının sağlandığını bildirdi.

‘‘Türkiye'de değişim yeniden başlamıştır. Hayallerinizi sınırlamayın. Sübvansiyonla, hazırcılıkla değil, rekabet ve cesaretle biryerlere gitmenin devri gelmiştir’’ diyen Taner, 1.5 saat süren konuşmasında şunları söyledi:

Sosyal güvenlik reformunu mutlaka yapmamız gerekiyor. Başbakanımız, sosyal güvenlik konusundaki önerimizi önümüzdeki hafta tasarı haline getirerek Meclis'e sunacaktır.

Bugünkü sistemde kullandığımız finansal enstrümanlar yeterli değildir. Yeni finansal enstrümanlar da piyasaya sürülecek.

YENİ TEŞVİK SİSTEMİ

Teşvik sistemini yeniden düzenledik ve bir kararname hazırladık. Eskiden olduğu gibi herşeyin teşvik edilip, devletin birşey ödeyemediği, dolayısıyla teşviğin olmadığı bir sistem yerine yeni bir teşvik sistemi uygulanacak. Bu sistemde bir-iki alan hariç, nakit teşvikleri tamamıyla kaldırıyoruz. Devletin, elindeki arazileri vererek veya kiralayarak maliyet düşürdüğü, vergi, resim, harç istisnası içeren, gelir vergisi sürelerini uzatarak bir takım imkanlar yaratabilen bir teşvik sistemi olacak.

400 milyar dolarlık Gayrı Safi Milli Hasıla artık Türkiye'ye dar geliyor. Türkiye, 1 trilyon dolarlık bir büyüklük hedeflemelidir. Bu hedef hayalci değil. Önemli olan bu hedefi tutturmanın yollarını aramaktır.

ÖZELLEŞTİRME

Konuşmasının önemli bölümünü özelleştirmeye ayıran Güneş Taner, 1997 yılı için 4 milyar dolarlık özelleştirme geliri hedefinin geçerliliğini koruduğunu belirterek, bunun rakamsal dökümünü şöyle yaptı: ‘‘Bu sene içinde, GSM lisanslarının satışının onaylanması ile nakit 1 milyar dolar gelecek. Arkasından bu ay içinde enerji santrallarının satışından 1.8-2 milyar dolar bekliyoruz. Arkasından, 1.6 milyar dolarlık enerji dağıtım hatları var. Bunları topladığınızda 4 milyar doları da aşarız. 1998 yılı için, Petkim, POAŞ, nisan ayına kadar Türk Telekom, devlet bankaları, devletin bankalardaki hisseleri ve devletin elindeki değerli arazilerin satışı ile 15 milyar dolarlık özelleştirme hedefi küçük bile kalacaktır.’’

Bürokratlar umut dağıttı

TOPLANTININ basına kapalı olarak gerçekleştirilen oturumunda, Merkez Bankası Başkanı Gazi Erçel ile Hazine Müsteşarı Mahfi Eğilmez, mali piyasalarla ilgili değerlendirmeler yaptı. 1998 yılından itibaren etkin bir para programı için altyapı oluşturulduğunu belirten Eğilmez, Türkiye'nin dış itibarının artmaya başladığını kaydetti. Eğilmez, 98 yılında ana paranın üzerinde bir dış borçlanma yapılacağını da sözlerine ekledi. Gazi Erçel ise genel gidişin iyi olduğunu savundu. Kamunun toplam borcunun yüksek olmadığını, sorunun vadelerin kısa olmasından kaynaklandığını belirten Erçel, net iç varlıkların ilk defa negatif düzeyde bulunduğuna dikkat çekerek, ‘‘Ekonominin temelleri sağlam. Tek problem enflasyon’’ dedi.

Hükümet’e IMF desteği

ULUSLARARASI Para Fonu'nun (IMF) Avrupa bölümünden sorumlu İcra Direktörü Willy Kiekens, Hükümetin hazırladığı ekonomik istikrar tedbirleri konusunda ‘‘çok iyimser’’ olduğunu söyledi. Belçikalı Willy Kiekens, Türk Hükümeti'nin, enflasyonu indirmek amacıyla ciddi bir makro ekonomik istikrar programı hazırladığını belirterek, ‘‘Hükümetin hazırladığı ekonomik istikrar tedbirleri konusunda çok iyimserim. Türkiye'ye gelerek, bu program hakkında yakından bilgi almayı amaçladım’’ dedi. Kiekens, alacağı detaylı bilgiler sonrasında, Hükümetin hazırladığı para politikası ağırlıklı istikrar önlemlerinin, enflasyonu hedeflenen düzeye indirebileceği konusunda emin olmayı arzuladığını vurguladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!