Tam otomatik kumaş kesme makinesi yaptı Almanlar ortaklık istedi

Güncelleme Tarihi:

Tam otomatik kumaş kesme makinesi yaptı Almanlar ortaklık istedi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 18, 2010 00:00

İkitelli’de küçük bir makine imalathanesinde, TÜBİTAK ile proje yapıp Türkiye’de üretilmeyen tam otomatik kumaş kesim makinesi (CNC Cutter) üretmeye başlayan İzzet Savaş, 1 yıl içinde İstanbul ve Bursa’daki müşterilerine 5 makine teslim etti, 4’ü yurt dışından 7 makine için de yeni sipariş aldı. Savaş, “Krizde can simidimiz oldu” dediği makinelerle 2010’da cirosunu katlamayı bekliyor.

SERKON Tekstil Makine ve Ekipmanları Sanayi ve Ticaret Ltd.’in sahibi makine mühendisi İzzet Savaş, İkitelli’deki fabrikasında, Türkiye’de üretilmeyen ve tamamı Almanya ile ABD’den ithal edilen tam otomatik ‘kumaş kesme makinesi’ (CNC Cutter) üretti. 2000 yılından beri tekstil sektörü için basit ve tam otomatik kumaş serme makineleri ürettiklerini anlatan İzzet Savaş, 2007 yılından itibaren de CNC Cutter makineleri üretmek için TÜBİTAK ile birlikte çalıştıklarını söylüyor.

4 makineyi sattı

Ürettikleri ilk 4 makineyi sattıklarını ve bu makinenin dünya markası olan Alman üreticiden üretim ortaklığı teklifi geldiğini belirten İzzet Savaş şöyle başlıyor anlatmaya: “1972 İstanbul doğumluyum. Ailem Selanik kökenli, 1994’te makine mühendisi olarak mezun oldum, 1997’de bir makine ithalatçısında çalışmaya başladım. 2000’de ayrıldım ve kendi firmamı kurdum. Babam ve ailem inşaatçıdır ama ben makine mühendisi olarak bu alanda çalışmak istedim. Önceleri makine ithalatı yapmayı düşünüyordum.”

Eski müdür ‘üretelim’ dedi

İzzet Savaş, makine ithalatçısı olma fikrinin de maaşlı olarak çalıştığı şirketin eski genel müdürü Yılmaz Bolcal’dan geldiğini belirterek, şöyle devam ediyor: “Yılmaz Bey, emekli olmuştu ve benim ayrıldığımı duyunca destek olmak istedi, bir araya geldik. Ortak olduk. ‘İthalat yerine üretmeye başlayalım, bunu başarabiliriz’ dedi. Böylece üretime başladık. İlk ürettiğimiz makine çok basitti; kumaş serme makinesiydi ve 2000 yılında ürettik. Sonra da türevlerini,
/images/100/0x0/55ea5c2cf018fbb8f87ada0f
bilgisayarlı, kontrollü, full otomatik olanlar, elektronik tansiyon ayarlılar, kotçulara, penyecilere özel kumaş serme makineleri ürettik. Bunlar da memlekete ithal ediliyordu ve 50-60 bin dolarlık makinelerdi. Şu anda bunların ithalat seviyeleri yüzde 5-10’lara kadar düşmüş durumda.”
İzzet Savaş, Serkon Makine olarak tekstil sektöründe ürettikleri makinelerle tanındıklarını belirtiyor ve “2003’ten itibaren ihracatımız da başladı. Çin ve Hindistan dahil 15 ülkeye makine satar olmuştuk. Sonra daha zor olan kumaş kesim makinelerine yöneldik. Son ürettiğimiz makine tam otomatik kumaş kesim makinesi. Özellikle bayilerimiz CNC Cutter üretmemizi çok istiyorlardı. 2007’de TÜBİTAK’a projemizi anlattık. 400 bin TL’ye kadar hibe desteği varmış. Prosedürü izledik ve projemiz 1 ayda kabul edildi. TÜBİTAK’a teşekkür borçluyuz. Çünkü biz 1 milyon liraya yakın yatırım yaptık onların desteği de çok büyük oldu. Daha da önemlisi TÜBİTAK gibi bir kurumla çalışınca daha kaliteli bir iş süreci yaşıyorsunuz” diyor.

Cirosu 10 milyon liraya çıkacak

SERKON Makina Başkanı İzzet Savaş şunları söylüyor: “Küresel krizden önce 45 kişilik istihdamımız vardı. Şu anda 28 kişiyiz. Yeni makinemizin üretimiyle yeniden atağa kalkıyoruz. Bazı parçaları da kendi bünyemizde üretmek için ek yatırım yapıyoruz. Şu anda 7 siparişimiz var. Sirarişlerimizin 4 tanesi yurt dışından. İran, Özbekistan, Azerbaycn ve Mısır’a makina yapıyoruz. Bu makinelerle ciromuzu iki katına çıkarabiliriz. Geçen yıl 4.5 milyon lira ciromuz vardı bu yıl 10 milyon lira olabilir. Almanlara üretim için yakında masaya oturacağız.”

Okeye mi dönüyorsunuz, hadi üretmeye başlayın

SERKON Makina Başkanı İzzet Savaş, CNC Cutter’ın nasıl çalıştığını şöyle anlatıyor: “Normalde kumaşı serersiniz. Sonra; gömlek, ceket, pantolon ne olacaksa elle çizilir. Sonra da elektrikli testere ile biri keser. Bu yöntemde riskler vardır. Sarsıntı olur, kumaş kaçar v.s. bu yüzden de defolar çok olur. CNC Cutter ile bunlar ortadan kalkıyor. Pastal serilir, vakumlu masa kumaşları vakumlar. Böylece kesimde hiç kayma olmaz. CNC Cutter yüklenen programa göre kesimi yapr. Müşteri kalıplarla ilgili programı verir biz makineye uyarlarız. Makine ona göre keser. Biz CNC Cutter’ı üretmek için TÜBİTAK’la 2007’de başladık. 2009 Haziran ayında da ilk makineyi kurduk. 6 ay kendi iş yerimizde test etmiştik. Müşteri de 6 ay test etti. 6 ayın sonunda bize ‘bu iş olmuş siz neyi bekliyorsunuz, yoksa okeye mi dönüyorsunuz, hadi üretip satın’ diye takıldı. Biz de üretime başladık. Bursa’dan iki İstanbul’dan iki olmak üzere 4 sipariş geldi 2010 Nisan’ına kadar 6 sipariş oldu. 4’ünü teslim ettik. Aynı makinenin ithal olanı 100-120 bin Euro arasında satılıyor biz, 70-75 bin Euro’ya satıyoruz.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!