Taksit işi İsrail ve Yunanistan’da da var

Güncelleme Tarihi:

Taksit işi İsrail ve Yunanistan’da da var
Oluşturulma Tarihi: Mart 13, 2005 01:18

MASTERCARD Güney Doğu Avrupa Genel Müdürü Özlem İmece, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) kredi kartlarına ilişkin hazırladığı taslağın bu haliyle yasalaşmasından endişe duyduklarını söylerken, taksit uygulamaları için de yasaya ve yasaklara ihtiyaç olmadığını savundu.

YANLIŞ YAPIYI DÜZELTTİ:
Bundan 5-10 yıl öncesine bakıldığında beyaz eşya ve giyim mağazaları başta olmak üzere pekçok mağazanın kendi taksit sistemini oluşturduğunun görüleceğini belirten Özlem İmece, şunları söyledi: ‘Taksit gündemimize kartlarla girmedi. 2001 yılı krizinde hiçbir dayanağı olmadan kullanılan ve çoğunlukla manuel olarak takip edilen ve kartoteks sistemine dayanan sistemlerde problemler yaşandı. Kredi kartı sisteminin taksitli işlemlere başlaması bu yanlış yapılanmanın düzeltilme yoluna gidilmesidir.’

YASAĞA GEREK YOK: Taksit konusunda ‘yasaya ihtiyaç duyulduğu’ görüşünde olmadığını dile getiren İmece, taksit uygulamalarında tereddüt konusunun günlük alışverişlerin yapıldığı marketler ve benzin istasyonları gibi işyerlerinde yaygınlaşması olduğunu vurguladı. İmece, ‘MasterCard Istanbul ofisinin sorumlu olduğu Yunanistan ve İsrail’de de taksit uygulaması var. 3 aydan 36 aya kadar olan taksit uygulamaları bulunuyor, ancak bu iki ülkedede market ve benzin istasyonlarında taksit yok’ derken Türkiye’de de sistemin kendini düzelteceğini belrtti. İmece, ‘Taksidi kredi kartı sisteminin dışına çıkarırsak, başka bir alt yapı içerisinde yerniden karşımıza çıkacaktır’ dedi.

TASLAK BU HALİYLE OLMAZ: BDDK tarafından kredi kartlarına ilişkin hazırlanan taslağın ise bu haliyle yasalaşmasının Türkiye açısından doğru olmayacağını savunan Özlem İmece, ‘Yasa taslağında global kurallar ve operasyon konusundaki sınırlamalar bizleri endişelendirdi’ dedi. İmece, ‘Tüm Avrupa’daki bankalar Türkiye’deki ürünleri kendi ülkelerinde gerçekleştirmeye çalışıyor. Böyle bir ortamda iken bu başarılara gölge düşürecek sınırlamalar gündeme gelmemeli’ diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!