Takasbank Para Piyasası'na uzaktan erişim başlıyor

Güncelleme Tarihi:

Takasbank Para Piyasasına uzaktan erişim başlıyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 09, 2006 12:47

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Takas ve Saklama Bankası A.Ş. bünyesinde faaliyet gösteren Takasbank Para Piyasası'nda uygulamaya konulacak Uzaktan Erişim Projesi ile işlemlerin daha etkin ve hızlı gerçekleşeceği bildirildi.

Takasbank'tan yapılan açıklamada, kurumun üye aracı kuruluşlara, limitleri dahilinde kısa vadeli fon fazlalarını değerlendirebilecekleri veya fon ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri yeni bir organize para piyasası imkanı sunduğu belirtildi.
Aracı kurumların işlem yapabilecekleri bir para piyasası olmamasının oluşturduğu zor koşulların yarattığı ihtiyacı da karşılama amacıyla kurulan Takasbank Para Piyasası'nın, aracı kurumlarla birlikte bankaların da ihtiyaçları doğrultusunda işlem yaptıkları bir piyasa olduğu aktarılan açıklamada, Takasbank Para Piyasası'nda aracı kuruluşlar aracılığıyla işlem yapabilen yatırım fonları ve yatırım ortaklarının da portföylerinin belli bir oranı dahilinde fonlarını değerlendirebilecekleri alternatif bir piyasa olanağına kavuştukları ifade edildi.
Açıklamada, aracı kuruluşların, Takasbank Para Piyasası'nda herhangi bir müdahale olmadan tamamen piyasanın arz ve talebine göre belirlenen faiz oranlarıyla sağlıklı, hızlı ve güvenilir bir yapıda fon arz ve taleplerinin karşılaşması sonucunda, kısa vadeli kaynak kullanımı gerektiren takas taahhütlerinin zamanında kapanabildiği, piyasalar arasında mahsup imkanı kullanılarak takas alacaklarının zamanında nemalandırılabildiği dile getirildi. Açıklamada, bu amaçlar çerçevesinde kurulduğu yıldan itibaren piyasalarda işlevselliğini ve önemini artırarak büyüyen Takasbank Para Piyasası'nda 2005 yılında işlem yapan kuruluş sayısının, 81'i aracı kurum, 20'si mevduat bankası ve 4'ü kalkınma ve yatırım bankası olmak üzere toplam 105'e ulaştığı duyuruldu.

2005'DE İŞLEM HACMİ 90.2 MİLYAR YTL

İşlem hacminin 2005 yılında 90,2 milyar YTL, günlük işlem hacmi ortalamasının 355 milyon YTL, ortalama işlem büyüklüğünün 1,4 milyon YTL, işlem adedinin ise 66 bin 599 olduğu kaydedilen açıklamada, piyasanın gelişmesine katkıda bulunmak, işlemlerde etkinlik sağlamak ve katılımcı üyelerden gelen istekleri karşılamak amacıyla kurulduğu günden itibaren bir çok düzenlemeler ve yenilikler getiren Takasbank Para Piyasası'nda, son olarak bir süredir devam eden uzaktan erişim projesi çalışmalarının, gerekli yazılımların ve testlerin yapılması, ilgili yönetmenlik değişikliklerinin onaylanması ve piyasa katılımcılarına eğitim verilmesiyle tamamlandığı ifade edildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi: “Üye aracı kuruluşlar 13 Şubat 2006 tarihinden itibaren uzaktan erişimle kendi ofislerindeki Takasbank terminallerinden emir girişi yapabileceklerdir. Artık ihtiyaçlar çerçevesinde ve üyelerden gelen talepler de dikkate alınarak Takasbank'ın mevcut elektronik altyapı ve sistematiği üzerinde uygulamaya konulan Uzaktan Erişim Projesi ile Takasbank Para Piyasası işlemleri daha etkin ve hızlı gerçekleşebilecektir. Yapılan düzenlemeyle aracı kuruluş temsilcileri emirlerini telefonla iletebilecekleri gibi ofislerinde bulunan Takasbank terminalleri aracılığıyla da iletebileceklerdir.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!