Tahvil takası çarşambaya kadar olmazsa tren kaçar, iflas ederiz

Güncelleme Tarihi:

Tahvil takası çarşambaya kadar olmazsa tren kaçar, iflas ederiz
Oluşturulma Tarihi: Ocak 30, 2012 00:00

Yunanistan Başbakanı Lukas Papadimos, ülkenin borcunun azaltılması amacıyla özel sektör kreditörleri ile yürüttüğü ve PSI olarak bilinen tahvil takası planı görüşmeleri ve yeni yardım paketiyle ilgili anlaşmanın çarşamba gününe kadar tamamlanmaması durumunda ülkenin iflas edeceğini söyledi.

Haberin Devamı

Yunan medyasında yer alan haberlere göre, siyasi parti liderleri ve bakanlar kurulu ile yaptığı toplantıda ülkenin içinde bulunduğu kritik duruma dikkati çeken Papadimos, bu konuda son aşamaya gelindiğini belirterek, “PSI ve yeni yardım paketiyle ilgili anlaşma çarşambaya kadar tamamlanmazsa, Yunanistan’ın 20 Mart’ta gerçekleştirmesi gereken 14.5 milyar Euro’luk tahvil takasıyla ilgili ödemenin yapılması için yeterli zaman kalmayacak. Bu da, treni kaçırdığımız anlamına gelecek. Böyle bir gelişme Yunanistan’ın iflası olacaktır” dedi. 

Bakanlar şok yaşadı
Başbakanlık konutunda gerçekleştirilen toplantıda şok yaşayan bakanların kendi aralarında, “İşler son noktaya geldi. Zor, çok zor” ifadelerini tekrarladığı belirtildi. Diğer yandan, Almanya’nın devlet bütçesi kontrolünün  Avrupa Birliği (AB) tarafından yapılması önerisine tepki gösteren Başbakan Yardımcısı Evangelos Venizelos, kalkınma programının uygulanmasıyla ilgili sorumluğun ve isteğin sadece Yunanistan’a ait olduğunu söyledi. Yunan halkının Avrupa’daki kurumsal ortaklarından aldığı yardımın büyüklüğünün farkında olduğunu ve tarihi sorumluluğu çerçevesinde buna özverilerle karşılık vereceğini ifade eden Venizelos, “Kim ki, bir halkı ekonomik yardım ve milli haysiyet ikilemi içine sokarsa, temel tarihi öğretileri bilmiyor demektir” dedi. Önceki gün İngiliz Financial Times gazetesinde çıkan bir haberde, Alman hükümetinin, Euro Bölgesi’ne üye ülkelerin temsilcilerine verdiği bir dilekçeyle Yunanistan’ın mali kontrolü Euro Bölgesi maliye bakanları tarafından görevlendirilen bir komisere devretmesini istediği iddia edilmişti.

Rusya’nın yardımını reddetmiş
Bu arada, Yunanistan’da, eski başbakan Yorgo Papandreu’nun, ülkede mali krizin patlak verdiği 2010 yılında Rusya’nın 25 milyar Euro’luk kredi teklifini reddettiği bildirildi. Yunan medyasında çıkan haberlerde, Papandreu’nun 2010 yılında Rusya’yı ziyareti sırasında Devlet Başkanı Vladimir Putin’in düşük faizli ve uzun vadeli kredi teklifinde bulunduğu belirtildi. Ancak, Papandreu’nun bu teklife ilgi göstermemesi üzerine bundan vazgeçtiği vurgulandı. Elefteros Tipos gazetesi konuyla ilgili haber-yorumunda, “Papandreu, Putin ile baş başa bir odaya kapanmıştı. Yunanistan düşük faizli uzun vadeli 25 milyar Euro kredi alacaktı. Anlaşmanın gerçekleşmesi için, geriye sadece iki liderin birlikte bir aile fotoğrafı çekmesi kalmıştı. Ancak, anlaşma iptal edildi. Putin, karşısındakinin Yunanistan’ı yakan bu acil konuyla ilgileneceğine, kendisine yeşil kalkınmanın yararlarından ve rüzgar jeneratörlerinden söz etmesi  üzerine, sinirlenerek görüşmeyi yarıda kesti” ifadelerine yer verdi.

Haberin Devamı

Tahvil takası Kıbrıs sorunu kadar ciddi

Haberin Devamı

ELLERİNDE Yunan devlet tahvilleri bulunduran özel bankaları temsil eden Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) ile Yunan hükümeti arasında aralık ayında sağlanacağı tahmin edilen PSI anlaşması, ocak sonuna gelinmesine rağmen, eskilerin yerini alacak ve değeri yüzde 50 düşük yeni tahvillerin faiz oranı ile ilgili anlaşmazlık yüzünden askıda bulunuyor. Yunan medyası PSI işleminin “Kıbrıs sorunu kadar ciddi olduğunu” yazdı. Yunanistan Başbakan Yardımcısı Evangelos Venizelos, “Adeta beş defa beyin kanaması geçirdim. İpler her an kopabilirdi” dedi.

Restoranlar ‘yarım porsiyon’a geçti

YUNANİSTAN’da yaklaşık 2 yıldır devam eden ekonomik kriz nedeniyle 368 bin işyerinin kapandığı açıklandı. 2010  yılında 195 bin 789 ve 2011 yılında da 172 bin 418 işyeri kapandı. 2009’da Yunanistan’daki toplam işyeri sayısı 1 milyon 572 idi. Yunanistan’daki ekonomik krizin en çom hissedildiği alanlardan biri yemek ve eğlence sektörü oldu. Cirolarının yüzde 40-50 düştüğünü gören bazı lokanta sahipleri “yarım porsiyon” uygulamasına başladı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!