Tabletlerde ‘boy’ umudu

Güncelleme Tarihi:

Tabletlerde ‘boy’ umudu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 12, 2015 00:16

STEVE Jobs’un ilk tablet bilgisayar modeli iPad’i eline alıp tanıtmasının üzerinden 5 yıl geçti.

Haberin Devamı

O dönemde pazarda tek olan iPad pazar payında liderliğiyle beraber birçok kez satış rekorlarına imza atmayı başardı. Ancak büyük ekran trendine kapılan akıllı telefonlar tabletlerin pazar payını düşürdü. Araştırma şirketi Canalys’in son yayınladığı verilere göre 2015 yılının 2. çeyreğinde satılan tablet sayısı, 2014 yılının aynı dönemine göre yüzde 11 düştü. Hatta tabletin mucidi olan iPad bile bu savaşta kan kaybetmeye başladı. Apple’nın son çeyrekte satışları 12.3 milyon adetten 9.8 milyona kadar düştü. Bu son 4 yılın en düşük seviyesi oldu.

FARKLI AMAÇLAR İÇİN

Tablet üreticileri bu kaybı önlemek için büyük ekranlı ve farklı özelliklere sahip olan modelleri satışa sunmaya başladı. Bu şirketlerden biri de Apple. ‘iPad Pro’ isimli yeni modelini Türkiye’de 2 bin 999 TL ile 4 bin 99 TL arasında fiyatla satışa sunan Apple, bu ürünün özellikle büyük ekranı ile yeni müşteriler kazanmayı hedefliyor. 12.9 inçlik bir ekrana sahip iPad Pro, adından da anlaşılabileceği gibi tasarımdan sağlığa, eğitimden eğlenceye kadar birçok
profesyonel alanda kullanılabiliyor. 2048x2732 piksellik ekrana sahip Apple’ın yeni tableti, yeni işlemci A9X ve 4 GB’lık ram ile geliyor. Ortalama bir bilgisayardan daha yüksek bir performans sunan tabletin dört bir köşesinde hoparlör bulunuyor. Bu sayede iPad Pro, tam bir eğlence aracına da dönebiliyor.

Haberin Devamı

Yeni tabletin 379 TL değerindeki kalemi ise basınç sensörü sayesinde ekrana ne kadar sert basıldığını ölçüyor. Bu sayede kalemle ekrana yapılan her dokunuş farklılık gösteriyor. Mesela, siz çizim yaparken kalemle yumuşak dokunursanız ince, sert dokunursanız kalın çizgiler algılıyor. Hatta yatay tutuşlarda bile çizim farklılaşıyor. Tasarımcılar 3D çizimlerini bu tablet üzerinde geliştirebilir ve hatta ressamlar bile çalışmalarında bu ikiliyi kullanabilir. iPad Pro
için geliştirilen bir aksesuar da 649 TL’ye satılan klavyesi. Kablosuz ve şarj etme zorunluğu olmadan tasarlanan klavye, yeni tabletin özellikle fiziksel bir klavyeye ihtiyaç duyanların yardımına koşacak. Ancak bu klavye daha önce tabletler için geliştirilen modellere göre oldukça ince. Bu yüzden Apple’ın klavyesini aynı zamanda akıllı bir kılıf olarak da kullanılabiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!