Syriza’da isyan

Güncelleme Tarihi:

Syriza’da isyan
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 12, 2015 01:24

BRÜKSEL’de Yunanistan’ın euro bölgesindeki kaderini belirleyecek kritik müzekereler devam ederken, Atina’da Başbakan Aleksis Çipras’ın lideri olduğu iktidardaki SYRİZA partisinde kriz patladı.

Haberin Devamı

Çipras, parlamentodan istediği müzakere yetkisini haftabaşına kadar “kreditörlerin maşaları” diye suçladığı muhalefet partileri sayesinde aldı. Parlamento 32’ye karşı 251 oyla Maliye Bakanı Efklidis Çakalotos’a Yunan önerisi temelinde müzekere yapması yetkisi verdi. Cumartesi sabah saatlerinde yapılan oylamada, SYİZA’nın 149 milletvekilinden 8’i çekimser kaldı, 7’si oturuma katılmadı, 2’si de “Hayır” oyu kullandı. Böylece SYRİZA oylamada 17 fire verdi. Parlamento Başkanı Zoi Konstantopulu ve Enerji Bakanı Panayotis Lafazanis ve Sosyal Sigortalardan sorumlu Sağlık Bakan Yardımcısı Dimitris Stratulis çekimserler arasında yeraldı. Maliye eski Bakanı Yanis Varufakis ise oylamaya katılmadı. Varufakis’in eşi ve kızı ile birlikte dinlenmek için Egina adasına giderken gemide çekilmiş resimleri yayınlandı.

‘Evet’ oyu kullanan 15 SYRİZA milletvekili ise oylamadan sonra yaptıkları ortak açıklamada, “Hükümetin parlamento çoğunluğunu kaybetmemesi için ‘Evet’ oyu kullandık. Bu oy kemer sıkma tedbirlerine ‘Evet’ dediğimiz anlamına gelmiyor” diyerek, olası anlaşmayı parlamentoda oylamayacakları sinyali verdiler. Atina’da dün Brüksel’deki olası bir anlaşmanın mevcut hükümet tarafından değil de yapılacak erken seçimle belirlenecek yeni hükümet tarafından uygulanacağı iddiaları da dolaştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!