Süt fiyatları artıyor

Güncelleme Tarihi:

Süt fiyatları artıyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 25, 2009 11:59

Damızlık büyük ve küçükbaş hayvan sayısının azalması etten sonra süt fiyatlarının da 6-7 ayda yüzde 50'ye yakın oranlarda artmasına yol açtı.

Haberin Devamı

Manyas Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Karaman, bölgelerinde günde 130, yılda ise 47 bin ton süt üretildiğini söyledi.

Son birkaç yıldır süt fiyatlarının düşük kalması nedeniyle üreticilerin maliyetlerini karşılayamaz duruma geldiğini ileri süren Karaman, bu yüzden birçok üreticinin süt veren damızlık büyük ve küçükbaş hayvanını kesime verdiğini anlattı.

Hayvan sayısının azalmasıyla birlikte et fiyatlarının son 1 yılda ciddi yükseliş gösterdiğini dile getiren Karaman, şöyle konuştu:

“Haziran ayında Balıkesir, Bursa, Çanakkale ve Tekirdağ bölgesinde sütün litresi çiftçiden 48-49 kuruştan alınıyordu. Bu fiyat çiftçiler için çok düşük. Yazın sonlarına doğru firmalar, talebi karşılayamaz duruma geldi. Çünkü hayvan sayısı azalınca süt üretimi düştü. Bunun üzerine sütün litresinin toptan alış fiyatı 65 kuruşa çıktı. Yaklaşık bir ay öncesine kadar bu fiyattan sattık. Biz de talebi karşılayamaz duruma geldik. Her yerden süt istiyorlar. Arz-talep dengesi bu. Son yaptığımız ihaleyle sütün litre fiyatını 72,5 kuruşa çıkardık. Belirtiğim bölgede süt şimdilik bu fiyattan alınıyor.”

Haberin Devamı

Karaman, bu fiyatların da tatmin edici olmadığını belirterek, “Yılbaşına kadar sütün litresi 80 kuruşu geçer. Çünkü talep çok. Firmalar istediği sütü temin edemiyor. Böyle giderse fiyatlar daha da yükselir” dedi.

Firmaların çiftçiden aldığı fiyatın üzerine, taşıma, depolama, işçilik gibi giderleri de eklediğini vurgulayan Karaman, “Bu durumda sütün maliyeti 1 liranın üzerine çıkıyor. Marketlerde ise sütün litresinin 2 liranın üzerine çıkması normal” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!