Susmadı, susturdular

Güncelleme Tarihi:

Susmadı, susturdular
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 18, 2001 02:07

Telekom'daki anlamsız direnişi ve yaptığı açıklamalarla piyasaları olumsuz etkileyen Enis Öksüz sonuçta dün Bahçeli'nin talimatıyla Ulaştırma Bakanlığı'ndan istifa etti. Öksüz'ün yerine Sanayi Bakanı Ahmet Kenan Tanrıkulu vekalet edecek.

TELEKOM'daki anlamsız direnişi ve yaptığı açıklamalarla piyasaların altüst olmasına neden olan Enis Öksüz, dün de susmayıp dövizi patlatınca MHP lideri, Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli tarafından bakanlık görevinden alındı. Bahçeli, dün Öksüz'ü yanına çağırıp istifasını aldı. Öksüz'ün yerine Sanayi ve Ticaret Bakanı Ahmet Kenan Tanrıkulu'nun vekalet etmesi kararlaştırıldı.

Özelleştirmeden sorumlu ANAP'lı Devlet Bakanı Yüksel Yalova'nın ardından, Öksüz de ‘‘Türkiye Ziraat Odaları Birliği'ne’’ yaptığı konuşma dolayısıyla koltuğunu kaybeden ikinci bakan oldu.

İSTİFAYA GÖTÜREN KONUŞMA

Öksüz'ü istifaya götüren konuşması dün TZOB heyetini kabulü sırasında gerçekleşti. Öksüz, MHP Lideri Devlet Bahçeli'nin uyarısına rağmen, dün TZOB heyetinin kendisini ziyaretini, konuşmak için fırsat olarak değerlendirdi.

‘‘Bundan sonra susma hakkımı kullanmak istiyorum’’ diyen Öksüz, hemen ardından yine kendisinin ‘‘haklı’’ olduğunu savundu. Öksüz, krizin kaynağının Telekom olarak gösterilmesine rağmen, bu sorunun çözümlenmiş olmasına rağmen krizin sürmesini, ‘kendisinin haklılık kanıtı’ olarak sundu. Öksüz, Devlet Bakanı Kemal Derviş ile MHP arasında sorun olmadığını savunarak, ‘‘Sorun çıkarmak isteyenler başka kapı arasınlar’’ dedi.

Öksüz, Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Yücel ve beraberindekileri Bakanlık makamında kabul etti. Türkiye'nin önemli bir ekonomik sıkıntının içinden geçtiğini belirten Öksüz, gelişen olaylardan kendisinin sorumlu tutulmasından rahatsız olduğunu ifade etti.Bakanlığı'nın ‘hayırlı işleri’nin görmezlikten gelindiğini savunan Öksüz, ‘‘15 günden bu yana Türk Telekom hikayesi kapandı. Piyasadaki istikrar Telekom yüzünden bozulmadığına göre, niye arzu etmediğimiz gelişmeler olduğunu iyi tespit etmemiz lazım’’ diye konuştu.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Öksüz, piyasanın kötüye gitmesiyle ilgili bir soruya, ‘‘Piyasanın kötüye gitmesini bana sormayın. Bu işin erbabı kimse onlara sorun’’ diyerek, Derviş'i işaret etti.

‘‘Teknokrat hükümeti’’ formülleriyle ilgili bir soru üzerine Öksüz, ‘‘Türkiye'de demokrasinin işlemesini ve yerleşmesini istemeyenler vardır. Teknokrat hükümeti demokrasiye yakışmaz. Olsa olsa ekonomiyi ve Türkiye'yi karıştırmak isteyenlerin niyetlerini ifade eder. Buna hükümetimiz hiç sıcak bakmamıştır, ben de bakmam’’ diye konuştu. Başbakan Bülent Ecevit'in sözünü ettiği, ekonomi programını olumsuz olarak etkilemek isteyen çevrelerin kimler olduğunun sorulması üzerine Öksüz, ‘‘Bunları biraz da siz araştırın bakalım. Ben başkalarının fikirlerini açıklamak durumunda değilim’’ dedi.

‘‘Bazı çevreler neden sizi ve MHP'yi hedef aldılar?’’ sorusuna Öksüz, ‘‘Kendimi hedef olarak görmüyorum. MHP'liler, ne yaptıklarını bilen, maksatlı dedikodu üretenlere karşı birlik olmayı beceren insanlardır. MHP'nin tek başına iktidara gelmesinden korkanlar var. Doğru bildiğimiz yolda devam edeceğiz’’ yanıtı verdi.

Öksüz, Derviş ile MHP ve kendisi arasındaki spekülasyonlara nokta koymayı düşünüp düşünmediği sorusuna karışılık, ‘‘Herkesin uydurmalarına cevap mı vereceğiz? Bizim bir meselemiz yok. Biz faydalı olanın ne olduğuna karar veriyoruz. Olmayan sorunları varmış gibi gösterip toplum huzuruna çıkmanın bir faydası var mı?’’ dedi.

Öksüz konuşurken dolar 1 milyon 600 bin liraya çıktı. Durumu gören Bahçeli hemen Öksüz'ü arayıp yanına gelmesini istedi. Öksüz saat 17.00'de Başbakanlığa geldi ve Bahçeli ile 45 dakika görüştü. Bahçeli, görüşmede Öksüz'e daha önce kendisini susması konusunda uyardığını belirterek istifasını istedi. Öksüz, istifasını Bahçeli'ye verdi. Bahçeli de istifasını işleme koydu ve Ulaştırma Bakanlığı'na vekaleten Sanayi Bakanı Ahmet Kenan Tanrıkulu'yu getirdi.

Hükümetten giden 7'inci bakan

hükümet kurulduğu günden bu yana 7'inci bakanını kaybetti.

İlk giden ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Hikmet Uluğbay oldu. Uluğbay, intihara kalkıştı ve ölümden döndükten sonra koltuğunu bıraktı. ANAP'lı Enerji Bakanı Cumhur Ersümer ise Beyaz Enerji operasyonu sırasındaki tartışmalar nedeniyle istifa etmek zorunda kaldı. Hemen ardından Tütün Yasası'na tepki gösteren ANAP'lı Yüksel Yalova, özelleştirmeden sorumlu Devlet Bakanlığı görevinden istifa ettirildi. İçişleri Bakanı Sadettin Tantan gümrükten sorumlu Devlet Bakanlığı görevine getirilmek istenince hem bakanlıktan hem de partisinden istifa etti. Yaptığı konuşmalarıyla bizzat krize neden olan Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz de dün görevinden istifa etti. Daha önce de Hükümet içindeki çekişme nedeniyle, ANAP'lı Mehmet Ali İrtemçelik ile MHP'li Sadi Somuncuoğlu bakanlıktan olmuştu.

TZOB ile konuşan gidiyor

Türkiye Ziraat Odaları Birliği'nde, ekonomiden sorumla Devlet Bakanı Kemal Derviş hakkında konuşan ikinci bakan da koltuğundan oldu. Enis Öksüz de TZOB heyetini kabulünde yaptığı konuşma sonucunda görevinden alındı. Özelleştirmeden sorumlu Devlet Bakanı Yüksel Yalova da 31 Mayıs'ta TZOB'u ziyaretinde Tütün Yasası dolayısıyla IMF'e ve Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş'e sert çıkmış ve Yalova, bu konuşmasının ardından Devlet Bakanlığı'ndan istifa etmişti. TZOB Başkanı Faruk Yücel, şunları söyledi: ‘‘Sonuçta, ilginç bir tesadüfle, ziyaretten sonra Sayın Öksüz'ün istifa ettiğini öğrendim ve çok şaşırdım. Tarsus'lu olan Kültür Bakanı İstemihan Talay'ı sabah 08.30'da, öğleden sonra da yine Tarsus'lu İçişleri Bakanı Rüşdü Kazım Yücelen'i festivale davet için nezaketen ziyaret edecektik. Ama, uğursuzluk getirdiğim ve görüştüğüm her bakanın görevden alındığı düşünülmesin diye bu iki çok sevdiğim bakana gitmekten vazgeçtim.’’

Öksüz’ün yerine kim atanacak

Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli, dün Öksüz'ün istifasını aldıktan sonra yakın kurmaylarıyla değerlendirmeler yaptı. Bahçeli ve kurmaylarının morallerinin çok bozuk olduğu gözlenirken, Öksüz'ün yerinin nasıl doldurulacağı konusunda üç ana formül öne çıktı:

Sanayi ve Ticaret Bakanı Kenan Tanrıkulu, Bayındırlık Bakanlığı'na, Bayındırlık ve İskan Bakanı Koray Aydın ise Ulaştırma Bakanlığı'na atanacak. Tanrıkulu'ndan boşalacak Sanayi Bakanlığı'na ise Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Esat Öz getirilecek.

Dış Ticaret ve Eximbank'tan sorumlu Devlet Bakanı Tunca Toskay, Ulaştırma Bakanlığı'na kaydırılacak. Toskay'dan boşalacak birimleri Bahçeli kendisine bağlayacak ve ANAP Lideri Mesut Yılmaz'ın yaptığı gibi, Devlet Bakanlığı'na istediği zaman atama yapmak üzere boş bırakacak.

Bahçeli, üçüncü seçenek olarak da, Ulaştırma Bakanlığı'na Esat Öz'ü veya Grup Başkanvekili Oktay Vural'ı atayacak.

Bahçeli, surda delik açtı

MHP Lideri ve Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli, TÜSİAD ve TOBB başta olmak üzere, çeşitli toplum kesimlerinin ekonomik krizin aşılmasını kolaylaştırmak için dile getirdikleri hükümette ‘revizyon’ taleplerine, ‘‘Osmanlı kelle vere vere yıkıldı. Surda delik açtırmam’’ demişti. Ancak Bahçeli, Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz'ün ‘‘Susalım, spekülasyonlara fırsat vermeyelim. Aksi takdirde hem ülke zarar görüyor. Hem de krizin faturasını MHP'ye yıkmak isteyenlere fırsat vermeyelim’’ demişti. Öksüz, TZOB heyetinin ziyaretini fırsat sayıp ‘‘Susma hakkımı kullanıyorum’’ diyerek konuşunca, kendi ipini de çekmiş oldu. Öksüz'ün özellikle son çıkışlarından rahatsız olan Bahçeli, Öksüz'ün istifasını istedi. Öksüz de istifasını verdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!