"Suriye'nin ekonomiye dolaylı etkisi kritik"

Güncelleme Tarihi:

Suriyenin ekonomiye dolaylı etkisi kritik
Oluşturulma Tarihi: Eylül 11, 2013 17:02

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Suriye sorununun Türkiye ekonomisine doğrudan etkisinin sınırlı, dolaylı etkisinin 'kritik' olacağını vurguladı.

Haberin Devamı

Şimşek, “Bu kritik etki beklentiler kanalıyla, petrol fiyatları kanalıyla, risk primleri kanalıyla ortaya çıkacaktır.” dedi. Maliye Bakanı Şimşek, Uluslararası Finansal Sistemler Forumu’ndan ayrılırken gazetecilerin gündem ile ilgili sorularını cevapladı. Suriye sorununun Türkiye ekonomisine etkileri ile ilgili sorulara Şimşek, şu karşılığı verdi:

"Suriye’nin bize etkisi dolaylıdır. Burada Suriye’nin, trajedinin devamının getirdiği jeopolitik sıkıntılar var. Ülkede meydana gelen olayların petrol fiyatlarına yansımaları var. Tabii bu jeopolitik gerginliğin risk primlerine yansımaları var. Buna rağmen Arap Baharı, Arap Uyanışı, Türkiye için yeni bir şey değil. Türkiye, Avrupa’nın durumuna, emtia fiyatlarının artışına rağmen yoluna devam etti. Suriye sorununda da bakıp göreceğiz ama biz her şeye açığız. Şunu da belirtmede fayda var; Suriye’nin Türkiye’ye doğrudan etkisi sınırlı olacaktır. Dolaylı etkisi daha kritik olacaktır. Dolaylı etki, beklentiler kanalıyla, petrol fiyatları kanalıyla, risk primleri kanalıyla ortaya çıkacaktır. O da zaten şu anda var olan bir durum.”

Haberin Devamı

“BÜTÇEDE HEDEFLERİN ÖTESİNDE GÜÇLÜ BİR PERFORMANS VAR”

Amerikan Merkez Bankası’nın (FED) kararlarının ekonomiye etkilerinin sorulması üzerine, genişleyici para politikasının sona ermesinin sürpriz olmadığını aktaran Şimşek, ekonomi yönetimi olarak gereken tedbirleri alacaklarını kaydetti. Maliye Bakanı, “FED; para basımını kıssa, sona erdirse, hatta faizleri artırsa dahi bu en uç senaryodur, bu temeller güçlü ise varlık fiyatlarının yeniden belirlenme dönemidir. Şu an gelişmekte olan para birimlerinin değerlendiğini görüyoruz. Bu şartların getirdiği bir durum." dedi ve şöyle devam etti: "Tabii FED kararları evi derli toplu olmayan, temel sorunları olan, büyük bütçe açıkları bulunan ülkelerin sıkıntıya girmesine neden olur. Türkiye’de finans sektörü güçlü, hane halkının durumu iyi. Tek kırılganlık noktamız cari açık. Onu da yönetiyoruz. Siyasi istikrar devam ettikçe cari açık, orta ve uzun vadede yapısal reformlarla aşılacaktır. Türkiye ye olan güven devam ettikçe kısa vadede finanse edilebilecektir. Türkiye’nin temelleri güçlü. Enerjide dışa bağımlı ama buna da çare için ciddi gayretler var. Yeter ki siyasi istikrar, bütçe disiplini devam etsin. Yoksa diğer sıkıntılar idare edilebilir. Bütçede bu sene hedeflenin çok ötesinde güçlü bir tablo var. Malum biz, ülke olarak ciddi şekilde fazlalıkları tasarruf ediyoruz. Bütçe rakamlarında bunu gelecek aylarda da göreceksiniz. Biz bunu öngörüyorduk, zaten ona göre bütçede disiplini devam ettiriyoruz. Çünkü cari açıkta bizim kontrolümüzde olan ya da olmayan bileşenler var. Ama bütçe disiplini bizim büyük oranda devam ettirmemiz gereken bir husus.”

Haberin Devamı

MERKEZ BANKASI’NA ÖVGÜ
Gazetecilerin kur tahminine dair sorularına yorum yapmaktan kaçınan Şimşek, “Merkez Bankası son krizde büyük başarı ortaya koydu, takdir ediyorum. Kolay değil, buradan ahkam kesmek kolay; ama o güç şartlardan, haritası belirlenmeyen dönemden geçtik. Burada Merkez Bankası süreci iyi götürdü, kuruma güvenim tam. Benim kur tahminim de olamaz. Bizde dalgalı kur var. Burada liranın volatilitesinin makul seviyelere çekilmesi önemli. Onun için bir taahhütüm veya taahhütümüz olamaz.” ifadelerini kullandı. Şimşek, varlık barışında ilerleme olup olmadığı sorularını da şöyle cevapladı: "Varlık Barışı, piyasaların dalgalanmasına, FED politikalarının değişimine denk geldi. Ona rağmen ciddi beyanlar var ki; bunların gerçek olup olmaması noktasında yorum yapmam kolay değil. Kimseye ‘gerçek olmayan beyanda bulunuyor’ diyemem. Umarım bu beyanlar gerçektir. İlave kaynaklar elde ederiz. Böylece istihdam ve yatırım imkanı artar."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!