Sürat demiryolunda somut adım

Güncelleme Tarihi:

Sürat demiryolunda somut adım
Oluşturulma Tarihi: Ocak 26, 2002 12:45

Ulaştırma Bakanlığı uzun yıllardan bu yana yapımı gündemde olan, "Sürat demiryolu" olarak bilinen Ankara-İstanbul demiryolu hattı projesini yeniden gündemine alırken, yeni hattın yapımı konusunda ilk somut adım atıldı.

Ulaştırma Bakanlığı'na bağlı Demiryoları, Limanlar ve Hava Meydanları İnşaat (DLH) Genel Müdürlüğü, kamuoyunda Arifiye-Sincan olarak da bilinen "hızlı tren" projesinin mevcut fizibilite etüdünün yenilenmesine yönelik ihalesini, geçen hafta içinde gerçekleştirdi.

4 yerli ve yabancı firma grubundan teklif alan DLH Genel Müdürlüğüen uygun teklifi veren mühendislik firma grubu ile sözleşme yaparak "hızlı tren" yatırımını yeniden programına alacak.

26 YILLIK PROJE

Proje ile Ankara ile İstanbul arasındaki tek hatlı ve 576 kilometre uzunluğundaki demiryolunun, yüksek standartlı çift hatlı yeni bir demiryoluna dönüşmesi böylece Ankara ile İstanbul arası yolculuk süresinin 3 saate inmesi amaçlanıyor. Yeni sürat demiryolu projesini 425 kilometrelik, minimum kurp yarı çapının 3 bin metre ve maksimum eğiminin yüzde 12.5 olması öngörülüyor.

İlk olarak TCDD Genel Müdürlüğü tarafından 1975 yılında başlayan Ankara-İstanbul sürat demiryolu projesinin ilk ayağı olan 85 kilometrelik kısmı için bugüne kadar 315 milyon dolar harcama yapıldı.

26 yıldır devam etmekte olan projenin ilk kısmının bitirilebilmesi için halen 110 milyon dolara ihtiyaç bulunuyor. Teknik çalışmaları ve zemin etüdleri yapılmadan başlanan bu projenin 85 kilometrelik ilk ayağının yatırım bedelinin ne olacağı yeni fizibilite etüdü çalışması ile ortaya çıkacak.

10 kilometre uzunluğundaki Ayaş tüneli ise hat kapsamında inşa edilmesi öngörülen 20'ye yakın tünel yapımı arasında yeralıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!