Sukuk kapanın elinde kaldı

Güncelleme Tarihi:

Sukuk kapanın elinde kaldı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 19, 2012 00:00

Hazine Müsteşarlığı, uzun zamandır beklenen ilk sukuk ihracını 1.5 milyar dolarlık borçlanma ile tamamladı.

Haberin Devamı

İhraca 8 milyar doların üzerinde olağanüstü bir talep geldi. Hazine’nin ilk sukuk ihracında getiri yaklaşık yüzde 2.8 ile benzer vadedeki Eurobond’lara paralel gerçekleşti. Türkiye bu ihraçla daha önce yer almadığı ve nakit varlıkları oldukça yüksek olan Körfez ve diğer İslami yatırımcılara dönük ilk ihracını gerçekleştirmiş oldu.

Eurobond’la paralel

İhraçta vade 26 Mart 2018 olarak belirlenirken, bankacılar 8 milyar dolarlık talebin ilk kez yapılan bir ihraç için oldukça iyi olduğu değerlendirmesini yaptı. Türkiye’nin dolar cinsi sukuk ihracına en yakın vadedeki 3 Nisan 2018 itfalı dolar cinsi Eurobond’u ise, yüzde 2.78 seviyesinden işlem gördü.

Hazine’nin gerçekleştirdiği bu ihracın bir gösterge oluşturması ve özel sektörün sukuk ihracını tetiklemesi bekleniyor. Körfez yatırımcılarının ilgisi düşünüldüğünde Türkiye’nin daha önce tam olarak faydalanmadığı İslami yatırımcı kitlesinden kısa vadede milyarlarca dolarlık fon sağlaması muhtemel.

Haberin Devamı

Sukuk ihraçları ile bir taraftan İslami şartlarda yatırım arayan yeni bir yatırımcı kitlesi ilk kez sabit getirili menkul kıymetler (SGMK) ile Türkiye’ye çekilirken, diğer taraftan konvansiyonel SGMK yatırımcılarına da çeşitlilik sağlanacak.

Bankacılar, şu anda 100 milyar doların biraz üzerinde olduğu tahmin edilen bu piyasaya geç kalmış olsa da hızlı bir giriş yapan Türkiye’nin, Hazine, lokal kurumlar ve bankalar birlikte düşünüldüğünde piyasada kısa vadede büyük bir oyuncu olabileceği yorumunu yapıyor.

32 yıldır planlanıyor

İSLAMİ borçlanma aracı olarak anılan sukuk (kira sertifikası) piyasasaı dünyada küresel kriz sürecinde hızla büyüme gösterdi. Türkiye, 1980’li yıllardan beri ilgili borçlanmalar için çalışmalarda bulunmuş ancak daha önce hiç ihraç aşamasına gelmemişti. Bazı sukuk ihraçlarında İslami olmayan yatırımcıların oranı yüzde 50’ye bile ulaşabiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!