STCW kurslarında yeni düzenleme

Güncelleme Tarihi:

STCW  kurslarında yeni düzenleme
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 28, 2009 11:16

Denizcilik Müsteşarlığı tarafından düzenlenen ve geçimini denizden sağlamak isteyenlerin büyük ilgi gösterdiği gemi adamlığıyla ilgili kurslarda yeni düzenleme yapıldığı bildirildi.

Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şubesi ile Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deniz İşletmeciliği ve Yönetimi Yüksekokulu tarafından ortaklaşa düzenlenen “STCW kursları”nda hizmet içi organizasyonu sağlayan DTO İzmir Şubesi STCW Kursları Eğitim Organizasyon Şube Şefi Mahmut Çanka, yaptığı açıklamada, kursların düzenlenebilmesi için Denizcilik Müsteşarlığı'nın belirlediği bir takım kriterler bulunduğunu söyledi.

Çanka, Müsteşarlık tarafından kursların gün sayısında yeni düzenlemelerin yapıldığını ve gemi adamı cüzdanının aynı zamanda TC bayraklı gemilerde pasaport yerine geçtiğini belirtti. Çanka, yeni uygulamalarla ilgili şu bilgileri verdi:

“Denizciliğe adım atarak gemi, yat ya da balıkçı teknesinde miço, silici ya da kamarot olarak çalışmak isteyenler gemi adamı cüzdanı alabilmek için daha önce 13 günlük STCW kursunu tamamlamaları gerekiyordu. Ancak, yeni düzenlemeyle sadece askerliğini denizci (serdümen- porsun)olarak yapanlar 13 gün olan kursları tamamladıktan sonra gemi adamı cüzdanı alarak usta gemici olabiliyorlar. Ayrıca, Endüstri Meslek Liseleri'nin metal, torna-tesviye, elektrik-elektronik bölümlerinden mezun olanlar 13 gün STCW kursuna girip yağcı sınavlarında başarılı olurlarsa gemi adamı cüzdanı almaya hak kazanıyorlar. Onun dışında gemilerde yağcı olmak isteyenler 40 günlük kursları tamamlamak ve sınavlarda başarılı olmak zorundalar.”

21 YILDA 700 KURS

Çanka, DTO İzmir Şubesi ve üniversite işbirliğinde 1988 yılından bu yana 700'ün üzerinde çeşitli denizcilik ve STCW kursu düzenlendiğini, kurslar sonucunda 35 bine yakın eğitimli kişinin denize açıldıklarını kaydetti.

Çanka, sözlerini şöyle sürdürdü:

“STCW kurslarının düzenlenebilmesi için Denizcilik Müsteşarlığı'nın belirlediği kriterler var. Bu kriterleri yerine getiren, Denizcilik Müsteşarlığı, üniversiteler ile Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Genel Müdürlüğü'nün onayını alan herkes STCW kursu açabilir. Bu kurslar ilk defa gemi adamı olacaklar için can kurtarma araçları, ilk yardım, denizde sağ kalma, personel eğitimi ve yangınla mücadele gibi bölümlerden oluşuyor. İstenilen kriterlerden bazıları kurs yerinde gerekli gemicilik malzemelerinin bulunması, yangın ekipmanlarının olması. En önemli kriter ise belirli derslerin denizde uygulamalı olarak verilmesi. Bunun yanında kursu başarıyla tamamlayanlara, sağlık ve emniyetten gerekli belgeleri almalarının ardından 'gemi adamı cüzdanı' veriliyor. Bu belge, uluslararası belge olmasının yanında TC bayraklı gemilerde pasaport yerine geçiyor. Daha önceden 2-3 ay içerisinde alınan gemi adamı cüzdanı şimdi Denizcilik Müsteşarlığı'nın katkılarıyla aynı gün içerisinde veriliyor.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!