Standart Çimento Çimsa'nın

Güncelleme Tarihi:

Standart Çimento Çimsanın
Oluşturulma Tarihi: Ekim 11, 2005 15:06

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun (TMSF) Standart Çimento Fabrikası'nın satışı için düzenlediği ihalede 175 milyon 500 bin dolarla en yüksek teklifi Sabancı Grubu’na ait Çimsa verdi

Haberin Devamı

 Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu, 62 milyon dolar muhammen bedele sahip Standart Çimento Fabrikası'nı satışa çıkardı. Sepetçiler Kasrı'nda gerçekleştirilen ihalede, fabrika için kapalı zarfla verilen teklifler açıldı. İhale için idari belgelerini teslim eden kuruluşlardan en yüksek teklif 135 milyon 500 bin dolarla Akçansa'dan geldi.

AÇIK ARTIRMA 135.5 MİLYON DOLARLA BAŞLADI
  
Açık artırma, yazılı teklif aşamasında Alman ortağı bulunan Sabancı Grubu şirketi Akçansa'nın verdiği 135.5 milyon dolar üzerinden başladı. ABD Doları cinsinden 250 bin dolarlık artırımlarla yapılan ve Akçansa, Çimsa, Met, Çimentaş, Modern Çimento'nun katıldığı açık artırmada, fiyat hızla yükseldi.

Açık artırma rakamı 155 milyon dolara ulaştığında Modern Çimento temsilcileri 5 dakikalık mola istedi. Açık artırmanın başında hiç teklif vermeyen Çimentaş, rakam 165 milyon dolara ulaştığında 165 milyon 250 bin dolarlık teklif verdi. Akçansa ve Modern Çimento'nun teklifleriyle devam eden açık artırmada, rakam 171 milyon dolara ulaştığında Akçansa teklif vermezken, Sabancı Grubu'nun diğer şirketi Çimsa devreye girdi.

Haberin Devamı

Açık artırmada son olarak Çimsa'nın temsilcilerinin sunduğu 175.5 milyon dolarlık teklifin üzerine çıkan olmadı. Bu teklif, 62 milyon dolarlık muhammen bedelin yüzde 183 fazlasını oluşturdu. İhalede oluşan 175.5 milyon dolarlık en yüksek teklif, Fon Kurulu'nun onayına sunulacak.
  
2 FABRİKAYA TOPLAM 342 MİLYON DOLARLIK TEKLİF
  
Bu arada, TMSF'nin satışa sunduğu ve toplam 433 milyon dolar muhammen bedele sahip 9 çimento şirketi içinde, ihalesi yapılan Lalapaşa ve Standart çimento fabrikalarında alınan en yüksek tekliflerin toplamı 342 milyon dolar oldu.

Dün yapılan Lalapaşa Çimento Fabrikası ihalesinde en yüksek teklifi, 166.5 milyon dolarla Çimentaş vermişti.

“FİYATI PEŞİN ÖDEYECEĞİZ”

Sabancı Holding Çimento Grup Başkanı Erhan Kamışlı,  yaptığı açıklamada, Türkiye'ye inandıklarını ve güvendiklerini söyledi. Kamışlı, fiyatı nasıl bulduğuna ilişkin bir soru üzerine, “Fiyatı normal bulduğumu söyleyemem. Oldukça iyi bir fiyat. Biz de Türkiye sevdalısı olarak araziye uymak durumundayız. Biz de bu işin içinde, yani özelleştirmelerin içinde bir yerde olmalıyız” diye konuştu.

Çimsa Çimento Genel Müdürü Yılmaz Külcü de, 175.5 milyon dolarlık rakamın, fabrikanın hak ettiği değer olduğunu belirterek, fabrikayı daha iyi ve daha fizibl hale getireceklerini söyledi. Fiyatı peşin ödeyeceklerini bildiren Külcü, fiyatın piyasada arz-talebe göre oluştuğunu, bugünkü arz-talep dengesinde bu fiyatın normal olduğunu kaydetti.

Haberin Devamı

İHALEYE KATILAN FİRMALAR

İhaleye, daha önce idari belgelerini teslim eden “Özkar İnş. San ve Tic. A.Ş, Çimentaş İzmir Çim. Fab. T.A.Ş, Çimka Çim. San Tic A.Ş, Sanko Paz. İth. İhr. A.Ş, Çimko Çim. ve Beton San Tic. A.Ş, Bursa Çim. San ve Tic. A.Ş, K-L Çimento Yat. Mad. San ve Tic. A.Ş, Limak Mad. Yapı Çim. San ve Tic. A.Ş, Nuh Çim. San. A.Ş, Batıçim Batı Anadolu Çim. San. A.Ş, Birçim Çim. ve Mad. San ve Tic A.Ş, Uni Çim. Mad. San. Tic. Ltd. Şti, Isısan Isı San. ve Tic A.Ş, Tümad Mad. San. ve Tic A.Ş, Çimsa Çim. San ve Tic A.Ş, Akçansa Çim. San. ve Tic A.Ş, Modern Çimento San. ve Tic. A.Ş, Agretaş Agrega İnş. San. ve Tic. A.Ş, Konya Çimento San. ve Tic. A.Ş, Met Teknik Ser. ve Mad. San. ve Tic. A.Ş, Erko Mühendislik İnş. Tur. ve Tic. A.Ş, Türkerler İnş. Tur. Mad. A.Ş.”den oluşan 22 şirket katılıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!