SSSB: Ekonomi canlanıyor

Güncelleme Tarihi:

SSSB: Ekonomi canlanıyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 19, 2001 12:40

Uluslararası yatırım danışmanlık firması Schroder Salomon Smith Barney (SSSB), Türkiye ekonomisine ``daha olumlu`` baktıklarını bildirerek canlanma işaretlerinin görüldüğünü açıkladı.

SSSB yaptığı değerlendirmede, Türkiye ekonomisine daha olumlu bakmalarına neden olarak ``dört unsur`` bulunduğunu ve uygulanan ekonomik programın başarı şansının da, bu unsurlara bağlı olarak yüksek bulunduğu belirtildi.

Söz konusu unsurlar, ``Türkiye`nin jeopolitik önemi, 2002`de borçların çevrilebilirliği, ekonomide canlanma işaretleri ve bankacılık sektörünün daha sağlıklı olması`` olarak sıralanırken, değerlendirmede bu unsurlara ilişkin detaylar şöyle sıralandı:

TÜRKİYE`NİN JEOPOLİTİK ÖNEMİ

  • Türkiye`nin jeopolitik pozisyonunun önemi, mali olarak yeterli dış desteği sağlamasına imkan veriyor. Özellikle 11 Eylül`deki terörist saldırılar sonrasında, Türkiye`nin stratejik önem güçlendi ve muhtemelen Türkiye`ye verilecek olan destek azalmayacak.

    Yeni ekonomik programın, yüzde 6.5 gibi iddialı bir faiz dışı fazla hedefinin olması, programın uzun dönemli başarı şansını arttırıyor.

    BORÇLARIN ÇEVRİLEBİLİRLİĞİ

  • 2002 yılı borçlarının çevrilebilirliği, gayet rahat görünüyor. Hatta en kötü senaryo altında bile 2002 yılı finansman açığı, IMF başta olmak üzere diğer dış yardımlarla karşılanabilir bir durumda bulunuyor.

    EKONOMİDE CANLANMA İŞARETLERİ

  • Ekonomik göstergelerdeki karışıklığına rağmen, ekonominin bazı canlanma işaretleri göstermeye başladığı anlaşılıyor. Örneğin, Gayri Sagi Yurt İçi Hasıla`daki azalmalar, beklentilerin altında gerçekleşmeye başladı. Sanayi üretimi ve kapasite kullanımında kıpırdanmalar var.

    BANKACILIK SEKTÖRÜ

  • Bankacılık sektörü, geçmiş yıllara göre daha sağlıklı bir durumda bulunuyor. Bu sektörde daha çok adım atılmasının gereğine rağmen, atılan adımlar, sürdürülebilir bir iç piyasa güveninin güçlenmisini sağladı.

    Kredilerin varlıklara oranı halen tam yeterli değil, sektörünana kaygısını ise performans dışı kredi portföyü oluşturuyor. Sermaye yeterliliği oranı şartı, sermaye yapısının artış göstereceği konusundaki güveni arttırdı.``

    SSSB, bütün bu gelişmelerin, Türkiye`ye olan güvenin sürdürülmesi şansını arttırdığını vurgularken, yatırımcılarına Türk bonosu portföylerini güçlendirmelerini önerdi.
  • Haberle ilgili daha fazlası:

    BAKMADAN GEÇME!