SSK ve Bağ-Kur primine 36 ay vadeli af geliyor

Güncelleme Tarihi:

SSK ve Bağ-Kur primine 36 ay vadeli af geliyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 25, 2005 01:38

Başta SSK ve Bağ-Kur prim affı olmak üzere birçok kamu alacağına af getiren torba yasa, bu hafta gece mesaisi ile yasalaştırılmaya çalışılacak. SSK ve Bağ-Kur prim borçları için 18 ay olarak öngörülen taksit süresinin önergelerle 36 aya çıkartılacağı belirtildi. Bu, devletin vatandaştan bir kamu alacağı için uygulayacağı en uzun vade olacak.

HÜKÜMETİN, IMF ile uzlaşma sağlanamadığı için geçen yasama döneminden beri beklettiği tartışmalı ‘torba yasa tasarısı’ bu hafta yasalaştırılacak. İçinde SKK ve Bağ-Kur Prim affı ile bir çok kamu alacaklarına ‘af’ getiren paketin bazı maddeleri için en az 330 oy gerekiyor. AKP yönetimi, vekilleri Ankara dışına çıkmamaları için uyardı.

Çalışma Bakanlığı ile IMF temsilcileri arasında süren görüşmelerden sonra SSK ve Bağ-Kur prim affında mesafe alındı. IMF, borç ertelemeye itiraz etmezken, taksitlendirilecek borca uygulanacak faiz konusunda yeni düzenleme istedi. Buna göre, tasarıda 18 ay öngörülen taksitlendirme süresinin önergelerle 36 aya çıkartılacağı öğrenildi. Hükümet, tasarı için 15 önerge hazırlayacak, çok sayıda değişiklik planlıyor. Böylece, 36 aylık taksitlendirme kabul edilirse, bu gecikmiş bir kamu alacağı için bugüne kadar uygulanan en uzun vade olacak.

Bazı Kamu Alacaklarının Tahsil ve Terkinine İlişkin Kanun Tasarısının’ TBMM Genel Kurulu’ndaki görüşmeleri yarın başlayacak.

BAZI MADDELER AYIKLANACAK:

AKP Grup Başkanvekili Eyüp Fatsa, dün TBMM’de düzenlediği sohbet toplantısında Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ın bugün AKP Grubu’na torba yasayla ilgili bilgi vereceğini söyledi. Yakşaşık 10 maddede eksilme olabileceğini belirten Fatsa, Unakıtan’a af getireceği söylenen ‘aracılı ihracat’ maddesinin çıkıp çıkmayacağına yönelik soru üzerine de ‘Madde sayıları eksik gelebilir dedim. Çalışmalar sürüyor. Bu madde olur mu olmaz mı onu bilemem’ dedi. Unakıtan’ın zaten bu davadan beraat ettiğini belirten Fatsa, gazetecilerin itirazı üzerine ‘Şahsa özel kanun çıkartmadık. Türkiye’de aynı gerekçeden müzdarip ne kadar insan var’ dedi.

28 ŞUBAT SÜRECİ:

Devlet bursuyla gönderildikleri yurtdışında, Türkiye Cumhuriyeti aleyhine çalıştıkları tespit edildiği için 28 Şubat sürecinde YÖK’ün geri çağırdığı araştırma görevlilerine af getiren maddenin hatırlatılması üzerine Fatsa şunları söyledi: ‘28 Şubat normal bir süreç değildi. O süreçte doktora için gitmiş insanlarımızın mağduriyeti varsa bu mağduriyeti gidermek TBMM’nin görevi. İlle bir yere hapsetme, şablona koyma gayretlerini anlamıyorum. Dini inancı yok diye biri haksızlığa uğramışsa onun için gayret göstermeyecek miyiz?İdeolojik zemine çekmek doğru bir tartışma olmaz.’

Fatsa: IMF daha çok bekler

AKP Grup Başkanvekili Eyüp Fatsa, IMF’nin beklediği Sosyal Güvenlik Reformu’nun bazı öncelikler nedeniyle TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki görüşmelerinin bayramdan sonraya ertelendiğini belirtti. Fatsa, ‘IMF bunun için bekliyorsa görünen o ki daha çok bekleyecek. Herhalde tatil için Türkiye’yi güzel buldular’ dedi. Fatsa dün TBMM’de düzenlediği sohbet toplantısında IMF’nin artık ‘aileden biri’ olduğunu söyledi. Sosyal Güvenlik Reformu’nun görüşmelerine TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda başlandığını hatırlatan Fatsa, ancak komisyonun başka öncelikleri nedeniyle görüşmelerin ertelendiğini ifade etti. Paketin komisyonlarda görüşülmesinde fayda olduğuna vurgu yapan Fatsa, şunları söyledi: ‘Muhalefetin yanısıra kendi arkadaşlarımız tarafından da tartışılmasını istiyoruz. Gecikebilir. IMF istedi diye tartışmayalım mı?’
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!