SSK’lı rahatlasın istedik, vatandaşa eziyet etmeyin

Güncelleme Tarihi:

SSK’lı rahatlasın istedik, vatandaşa eziyet etmeyin
Oluşturulma Tarihi: Şubat 23, 2005 01:52

ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, SSK hastanelerinin Sağlık Bakanlığı’na devrine ilişkin projenin amacının, SSK’lıların daha rahat hizmet alması olduğunu belirterek, ‘Bunu hep birlikte sağlamamız gerekiyor. Yoksa vatandaşa eziyet etmenin manası yok’ dedi. Başesgioğlu, Türkiye İşveren Sendikaları (TİSK) tarafından düzenlenen, ‘Sosyal Güvenlik Yasa Tasarılarının Değerlendirilmesi Sempozyumu’na gelişinde, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

KOMİSYONLAR KURDUK:

Başesgioğlu, ‘Devir sonrasında hastanelerde yaşanan sıkıntılarla ilgili Sağlık Bakanlığı ile görüşmeniz, önerileriniz olacak mı?’ şeklindeki soruyu yanıtlarken, uygulamanın ilk gününde bazı sıkıntıların yaşandığını, bunların en aza indirilebilmesi için her iki bakanlığın devamlı görüştüğünü söyledi.

EZİYETİN MANASI YOK:

Başesgioğlu, şunları söyledi: ‘SSK’lılarımızın daha iyi hizmet alabilmelerini temin etmek için arkadaşlarımız gayret sarf ediyor. İlaçların serbest eczanelerden verilmesi uygulaması yeni başladığı için burada bazı sıkıntılar var. Eczacılar Birliği Başkanı ile yapacağımız görüşmede bu konuda yaşanan sıkıntıların giderilmesine çalışacağız. Sigortalılarımızın daha rahat ortamda sağlık hizmeti almaları için elimizden geleni yapacağız. Bu projenin amacı da SSK’lıların daha rahat hizmet almasıydı. Yoksa vatandaşa eziyet etmenin manası yok.’

İLAÇ VERİLMİYOR İDDİASI:

Başesgioğlu, öngörülen geçiş sürecine ilişkin sorular üzerine de sıkıntıların, uygulamanın bütün nüfusu kapsaması ve fiziksel imkanların yetersizliğinden kaynaklandığını, bunun için de öncelikle ilaç kuyruklarının azaltılmasının hedeflendiğini bildirdi. Başesgioğlu, dün itibariyle 15 bin civarında serbest eczane ile sözleşme yapıldığını bildirdi. Başesgioğlu, değeri çok yüksek olan ilaçların verilmediğine ilişkin iddiaların kendilerine de ulaştığını söyledi.

İlaç vermeyen anlaşmalı eczane için ceza geliyor

SSK
Sağlık İşleri Genel Müdürü Servet Rüştü Karahan, SSK ile anlaşma yaptığı halde hastalara bazı ilaçları vermeyen eczanelere cezai işlem uygulanacağını söyledi. Karahan, eczanelerde özellikle dün yaşanan provizyon sisteminden kaynaklı sorunların giderildiğini bildirdi. Eczacıların yoğunluk nedeniyle erken saatlerde yalnızca 10-15 reçete girebildiğini, daha sonra sistemin kilitlendiğini anlatan Karahan, bu sorunun giderilmesi ve saniyede 30, dakikada 1800 reçete temin edilecek şekilde hizmet verilebilmesi için makinelerin güçlendirildiğini kaydetti. Karahan, Pazartesi gününden itibaren eczanelerin saniyede 34 reçete verebilecek duruma getirileceğini ifade etti.

Sağlıkta Bağ-Kur’a indirimli tarife

KAMUYA
ait sağlık kuruluşları tarafından verilen birinci basamak sağlık hizmetlerinde Bağ-Kur’a indirimli tarife uygulanabilecek. Bakanlar Kurulu, Kamu kurum ve kuruluşlarının ürettikleri mal ve hizmetlerden ücretsiz veya indirimli olarak faydalanacakların tespitine ilişkin Karara bir madde ekleyerek Bağ-Kur’un kamuya ait birinci basamak sağlık hizmetlerinden indirimli ya da ücretsiz faydalanmasının yolunu açtı. Esnaf ve Sanatkarlar ve Diğer Bağımsız Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kurumu Kanunu ile Tarımda Kendi Adına ve Hesabına Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kanunu uyarınca sağlık sigortası kapsamına girenler ile bunların bakmakla yükümlü oldukları eş, çocuk, ana ve babaları birinci basamak sağlık kuruluşlarınca verilen hizmetlerden indirimli ya da ücretsiz yararlanabilecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!