SPK'dan borsa vergisine bir yıllık sınır önerisi

Güncelleme Tarihi:

SPKdan borsa vergisine bir yıllık sınır önerisi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 15, 1998 00:00

Haberin Devamı

Sermaye Piyasası Kurumu (SPK) menkul kıymetlerin satın alınmasından bir yıl sonra elden çıkarılmasından sağlanacak kazançlardan gelir vergisi alınmamasını istedi.

Reuters'ın haberine göre, SPK Başkanı Muhsin Mengütürk imzasıyla maliye Bakanlığı'na gönderilen vergi reform taslağına ilişkin metinde, menkul kıymetlerde zarar mahsubuna imkan verilmesi ve enflasyondan arındırıldıktan sonra tespit edilecek reel kazancın vergi kapsamına alınması istendi.

İMKB ile yapılan değerlendirmeler sonucunda mutabık kalınan görüşlerin Maliye Bakanlığı'na bildirildiği belirtilen metinde, ‘‘menkul kıymet kazançlarının vergilenmesi uygulamasına 1 Ocak 2000 tarihinden itibaren beş yıllık süreçte kademeli olarak geçilmeli ve vergi oranları elde tutulma sürecine göre farklılaştırılmalıdır’’ denildi.

Sermaye Piyasası Kanunu çerçevesinde SPK'nın mahkemelere yaptığı başvuruların harçtan muaf tutulması gerektiği kaydedilen metinde şu görüşlere yer veriliyor: ‘‘Sermaye piyasalarında likiditeyi olumsuz etkileyeceğinden ve elde edilmemiş kazançların vergilenmesi anlamına geleceğinden işlemler üzerinden herhangi bir vergi alınmamalıdır. Tam mükellef gerçek kişilerin menkul kıymetleri elden çıkarmak suretiyle sağladıkları kazançlar ile yatırım fonları ve yatırım ortaklıklarından sağlanan kar paylarını 31 Aralık 1999 tarihine kadar gelir vergisinden muaf tutan hükümleri korunmalı. Gelir Vergisi'nin 80. maddesi aynen korunmalı, aksi taktirde uygulanacak vergi halka açılmaları önleyeceği gibi, servet vergisine dönüşen bir vergi olacaktır ve sermaye piyasaları açısından da ‘‘ölümcül bir etki’’ yaratacaktır.’’






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!