SPK temerrüd faizini O/N'a endeksledi

Güncelleme Tarihi:

SPK temerrüd faizini O/Na endeksledi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 2001 15:36

İMKB'de temerrüde düşen Borsa üyelerine uygulanan temerrüd faizi, bir geçelik borçlanmalarda uygulanan faize endekslendi.

SPK, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Yönetmeliğinde, temerrüd faiziyle ilgili olarak değişiklik yaptı. Yapılan değişiklik Resmi Gazete'de yayımlandı.

Borsa üyeleri kesinleşen alım satım işlemlerine ait karşılıklı yükümlülüklerini, işlemin kesinleşmesini izleyen ve İMKB Yönetim Kurulunca belirlenen süreler içinde yerine getirmek zorunda bulunuyorlar.

Bu süreler içinde yükümlülüğünü yerine getirmeyen üyelerden, temerrüde düştüğü tarihten başlanarak taahhüdünü yerine getirdiği tarihe kadar geçen süre için temerrüd faizi alınıyor.

Yapılan yeni düzenlemeyle temerrüd faizinin hesaplanmasında, İMKB Repo Ters Repo Pazarında veya Merkez Bankası İnterbank Para Piyasasında oluşan bir gecelik ağırlıklı ortalama faiz oranlarından en yüksek olanın esas alınması benimsendi. Temerrüd faizi, esas alınan bu faizin İMKB Yönetim Kurulunca belirlenerek SPK tarafından onaylanan katına kadar uygulanacak.

Daha önce Merkez Bankası'nın kendi işlemleri için ilan ettiği faiz oranı esas alınıyordu. Temerrüde düşen üyeye temerrüd halini sona erdirmesi için, Borsa Başkanlığınca bir süre verilecek. Bu sürenin sonunda işlem konusu menkul kıymetler, Borsa tarafından resen aldırılacak veya veya sattırılacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!