SPK, islami holdingleri artık Almanya'da vuracak

Güncelleme Tarihi:

SPK, islami holdingleri artık Almanyada vuracak
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 25, 2000 00:00

Haberin Devamı

SERMAYE Piyasası Kurulu (SPK) Alman ve Fransız eş kurumlarıyla bir anlaşma imzalayarak yatırımcıların uluslararası platformda korunmasını sağladı. Bu anlaşmalar, SPK'ya özellikle Almanya'da izinsiz para toplayan islami şirketlerin peşine düşme olanağı getirecek.

SERMAYE Piyasası Kurulu (SPK), Avrupa'da Türk hukuk sistemine uygun olmayan şekilde para toplayan kurumlara karşı uluslararası işbirliğine yöneldi. Uluslararası Menkul Kıymetler Komisyonları Örgütü'nün (IOSCO) Sdyney'de düzenlenen yıllık toplantısı sırasında SPK, COP ve BAWe ile bilgi paylaşımına ilişkin mutabakatlar imzaladı. SPK'nın, Almanya Federal Menkul Kıymetler Gözetim Kurumu (BAWe) ve Fransa Borsa İşlemleri Komisyonu (COB) ile imzaladığı mutabakatların, Türkiye'de 1997'den bu yana yoğun olarak tartışılan ve çeşitli soruşturmalara konu olan Avrupa'da yüksek kár payları karşılığında para toplayan şirketlerin çalışmasını zorlaştıracağı belirtildi.

YATIRIMCILAR KORUNACAK

SPK Başkanı Muhsin Mengütürk, imza töreninde yaptığı konuşmada, sermaye piyasalarında yaşanan küreselleşme sonucunda, sermaye piyasalarını düzenleyici kuruluşları arasındaki uluslararası işbirliğinin önemini vurgulayarak ‘‘İmzalanan bu anlaşmalar, finansal kuruluşların denetlenmesini ve yatırımcıların daha iyi korunabilmesi mümkün hale getirilecek’’ dedi. Mengütürk imzalanan anlaşmalar sayesinde söz konusu kurumlar arasında işbirliğine gidileceğini belirterek ‘‘Piyasalarda düzenleyici görevine sahip kuruluşların, ilgili oldukları piyasalara ilişkin mevzuatın uygulanmasını sağlamak, yasaların ihlaline ilişkin soruşturmalarla ilgili yardım taleplerini ve gözetim fonksiyonlarını yerine getirilmesini kolaylaştırmaya yönelik talepleri karşılamak üzere birbirlerine yardımcı olmaları sağlanacak’’ diye konuştu.

Türkiye, EUREX’e giriyor

VADELİ işlemler piyasasında dünyanın bir numaralı borsası haline gelecek olan EUREX'e önümüzdeki dönemde Türkiye'nin de dahil edilmesinin söz konusu olduğu belirtildi. Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) konuyla ilgili açıklamada şöyle denildi: ‘‘EUREX'in aradığı üyelik koşullarını sağlayan aracı kuruluşlar SPK'nın onayı ile bu platformda işlem yapabilecekler. Alman sermaye piyasalarının düzenleyici otoritesi ile yapılan anlaşma piyasalarımız için özel bir önem taşıyor. EUREX platformunda yer alan ve ileride bu platforma dahil olması söz konusu olan ülkelerle de anlaşmaların imzalanması için çalışmalar sürdürülüyor.’’ EUREX, Almanya ile İsviçre işbirliği çerçevesinde kurulmuş bir pazar. EUREX, kısa süre önce ABD'nin dünyanın en yakından takip ettiği pazarlarından biri olan Chicago Borsası ile işbirliği anlaşması da imzeledı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!